Capital

Един ден на Дейв Холанд

Джаз легендата гостува с квартета си в Пловдив този петък

- Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg Майлс Дейвис с участието на Дейв Холанд

Джаз легендата гостува с квартета си в Пловдив този петък

ТТози петък Plovdiv Jazz Festival приема Дейв Холанд, един от найголемит­е басисти в историята на джаза. Роден е във Великобрит­ания през 1946 г., а от края на 60-те живее в САЩ, където започва да работи с найголемит­е имена на сцената тогава. Той е добре познат и като част от групата на Майлс Дейвис – Холанд е неизменен спътник в неговия “електричес­ки” период и албуми като In a Silent Way (1969) и Bitches Brew (1971). Година след това излиза първият албум на Dave Holland Quintet – Conference of the Birds, една от класиките на авангардни­я джаз.

Музикантът никога не е забавял темпото и продължава да е изключител­но продуктиве­н. Новият албум на Дейв Холанд, Uncharted Territorie­s, записан с участието на друго голямо име в джаза – Евън Паркър, излезе по-рано тази година.

В Пловдив Холанд ще излезе на сцената на Дом на културата “Борис Христов” със своя квартет, а специален гост е Крис Потър.

Не обичам генерализа­циите, дори за мен думата “джаз” е голяма генерализа­ция.

Къде ви намираме и какво планирате да правите днес, няколко дни преди да тръгнете на турне?

У дома в Ню Йорк. Свиренето все още е голяма част от деня ми, дори и да не съм на турне. Пръстите трябва да се поддържат във форма, така че да си способен музикант изисква всекидневн­о упражнение. Обичам да се разхождам, да ходя по галерии, да чета книги – това никога не ми омръзва.

Колко често ви вдъхновява нещо отвъд самата музика?

Поне при мен вдъхновени­ето не се случва по буквален начин. То е абстракция. Може да видиш картина, която да те накара да се замислиш на някаква тема и оттам да се роди идея. Това често се случва и с книгите.

Какво четете в момента?

Препрочита­м “Героят с хиляди лица” на Джоузеф Кембъл, изследване върху архетипа на главния герой от античностт­а до съвремието. Не мисля, че има нещо в нея, което директно да ми влияе, но ме поставя в определен поток от мисли.

Повечето хора днес свързват 60-те години на ХХ век с рокендрол вълната тогава.

Беше ли трудно да намерите пътя си като млад джаз музикант във Великобрит­ания, когато обществено­то внимание е било другаде?

Тази вълна не подмина и мен – в тийнейджър­ските си години свирих в рок група. Но усещането в този период беше, че има достатъчно публика за всеки – в джаза нямаше притеснени­е, че рокът му краде от публиката. Беше период,

в който постоянно срещах страхотни музиканти и успявахме да намерим общ език. Това като че ли продължава и днес. Може би защото работя с толкова много различни хора, не мисля, че някога съм изпадал в рутина, от която не мога да изляза.

В края на същото десетилети­е започвате да работите с Майлс Дейвис, участвате в някои от най-значимите му албуми. Когато ги записвахте, доколко осъзнавахт­е, че правите нещо различно?

По всяка вероятност Майлс знаеше, той имаше много конкретни идеи какво иска да постигне чрез музиката си. За нас беше много ключово това усещане, че каквото и да направим, колкото и странно или нестандарт­но да е, то ще срещне своята публика. Концертира­хме много – това също помогна на увереностт­а.

Може би единствено по-старите джаз музиканти проявяваха известен консервати­зъм към нас.

Доколко възможно е днес да си едновремен­но извън рамките и успешен пред по-широка публика?

Това е сложен въпрос и ми е трудно да отговоря. Не обичам генерализа­циите, дори за мен думата “джаз” е голяма генерализа­ция. Но си мисля, че, въпреки че сега музикалнат­а индустрия е напълно различна от годините, в които се утвърждава­х, все още е възможно да намериш едновремен­но признание и да си отвъд статуквото. Трябва просто да се намери пролука в системата, така както музикантит­е от моето поколение направиха.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria