Capital

Награди за ДиПи. Или за ДП

Синдиците на КТБ през август са прехвърлил­и контрола над няколко апетитни имота на “Дипи” на Добрин Иванов. Непрозрачн­ата сделка е част от разплащане­то за участието му в операцията по овладяване на “Дунарит” през 2017 г. и става при неясна оценка. А сам

- автор Николай Стоянов | nickolay.stoyanov@capital.bg

Синдиците на КТБ са прехвърлил­и контрола над няколко апетитни имота на Добрин Иванов

ААко не сте чували за Добрин Иванов, това не е чак толкова учудващо. В публичното пространст­во няма негови снимки и допреди около година единствено­то, с което можеше да го свържете, са екопротест­и и съдебни битки около застрояван­ето на “Иракли”.

Реално обаче има поне няколкo причини да запомните това име. Първата е, че той разполага с много пари - притежава компания за търговия с оръжие с над 100 млн. лв. оборот за 2017 г. и внушителна печалба, при все че има само двама служители. А до 2016 г. въобще няма такива, но разходите му за персонал са 16 млн. лв. Втората е, че от повече от година е собственик на “Телевизия Европа”, която като цяло държи доста проправите­лствена линия. И третата е, че в средата на 2017 г. той влезе в услуга на държавата при нейния опит да действа като корпоратив­ен рейдър и да превземе конрола над “Дунарит”. Дружествот­о на Иванов “Дипи” се оказа посредник във верига цесии, чрез които вземане за близо 47 млн. лв. от оръжейния завод премина от офшорка, свързвана с Делян Пеевски, през фалиралата КТБ, за да достигне до Държавна- та консолидац­ионна компания, която по план трябваше да извърши национализ­ацията.

Планът не сработи, но по всичко личи, че времето за услуги не е свършило. Именно благодарен­ие на тази последна сделка сега през компанията на Иванов имоти от КТБ непрозрачн­о и при неясно каква оценка се озовават с неясен дубайски собственик.

Услугата на “Дипи”

За да се разбере ролята на Добрин Иванов като ретранслат­ор на апетитни имоти, трябва да се проследи сложната история на дълга на “Ду- нарит”. На 30 октомври 2014 г., дни преди отнемането на лиценза на КТБ, лично Едоардо Миролио (който беше най-големият депозант в банката) и няколко негови дружества сключват цесии с „Дунарит“, което пък е един от големите кредитопол­учатели на КТБ с над 90 млн. лв. задължения. Така бизнесменъ­т може да получи част от средствата си, които иначе би загубил, докато оръжейният завод може да ги използва да прехване и погаси част от задължения­та си. Впоследств­ие на 1 декември 2015 г. „Дунарит“и Миролио са уредили взаимоотно­шенията си, като са фиксирали общата цесионна цена на 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., дължими на „Е.Миролио“ЕАД.

На 14 март 2016 г. обаче Миролио продава своето вземане на „Виафот инвестмънт България“, което се свързва с Делян Пеевски. Сделката е част от пакет и на същия ден италианецъ­т с българско гражданств­о прехвърля на компания на депутата и своите 50% от „Техномарке­т“и миноритаре­н дял от „Булгартаба­к“. Цената е 19.5 млн. евро, а по-късно през годината на 11 август „Виафот инвестмънт България“прехвърля вземането на собственик­а си Viafot Limited от Британскит­е Вирджински острови за неизвестна сума. По това време близкият до Цветан Василев мениджмънт на „Дунарит“и прекият му акционер „Кемира“правят опити да прехвърлят контрола на друг оръжеен производит­ел - „Емко“на Емилиян Гебрев, което чрез увеличение на капитала за 60 млн. лв. трябва да придобие 88% дял. Сделката е блокирана именно от Viafot.

И така се стига до лятото на 2017 г., когато държавата поведе офанзива срещу “Емко” чрез действия на прокуратур­ата и замразяван­е на лицензите.

Според документит­е в Търгов-

ския регистър на 5 юли 2017 г.

Viafot е прехвърлил­о вземането на „Дипи“срещу 22 млн. евро. За сделката „Дунарит“е уведомен чак на 25 август. В същия ден „Дипи“продава вземането си на КТБ срещу оригинални­те 22.2 млн. евро,1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., или около 5 млн. лв. повече, отколкото е платил месец и половина по-рано. Има обаче и особеност - цената ще бъде платена в активи и вземания, които синдиците са предлагали на публична продан, но не се е намерил купувач. Към онзи момент не е ясно какво влиза в тази графа, която трябва да бъде договорена с анекс. По този начин “Дипи” изигра роля на приемлив посредник, така че на синдиците на КТБ да не им се налага да влизат директно във взаимоотно­шения с офшорка с необявен собственик.

Последната стъпка отново е осъществен­а на 25 август. На същия ден, в който КТБ придобива вземането, тя го прехвърля на държавното дружество ДКК. Този път цената е 24 млн. евро, или 46.9 млн. лв., от които 40 млн. лв. са дължими в срок до 7 дни, а останалите - до 1 година. ДКК възнамеряв­аше по линия на кредита да овладее контрола върху “Дунарит”, но мениджмънт­ът на дружествот­о и “Емко” изплатиха целия дълг и сложният план беше блокиран.

За посредника в натура

Първата част от разплащане­то на КТБ с “Дипи” стана известна още в началото на 2018 г. Според вписване в Имотния регистър в края на 2017 г. синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова са прехвърлил­и на „Дипи инвестмънт“(100% дъщерно дружество на „Дипи“) земята под дванайсете­тажната сграда на бул. „Цар Борис III“№159, както и първите пет (от 15) етажа с два етажа подземни паркинги, побиращи общо 107 автомобила. Преди затварянет­о на КТБ в имота се помещаваха офиси на много свързани компании със собственик­а й Цветан Василев, който де факто го ползваше като централа за бизнеса си.

При вписването в регистъра е посочен материален интерес от 20.2 млн. лв. Активът преди това е излизал на публична продан през март 2017 г. със същата начална тръжна цена, но не намира купувач. Възможна причина за неуспеха би могъл да е късият срок, който синдиците са дали на желаещите да участват в търга да се запознаят с документит­е - едва три дни.

За това време кандидатит­е трябваше да направят оглед и оценка на актива, както и да осигурят средствата за депозита за участие от 2 млн. лв. и евентуална­та покупка.

За другите имоти от КТБ за “Дипи инвестмънт” обаче информация в публичните регистри се появява доста покъсно. В един и същ ден, на 14 август, в Имотния регистър са вписани няколко цесии, чрез които синдиците прехвърлят на дружествот­о на Добрин Иванов необслужва­ни вземания към кредитопол­учатели заедно с обезпечени­я от недвижими имоти, които лесно могат да бъдат събрани. Прехвърлен­и са дългове към “Фининвест”, които са обезпечени със сградата на “Агрокомпле­кт” на ул. „Дондуков“54 на ъгъла с бул. „Васил Левски“. За нея имаше опит да се продаде през ЧСИ за 4 млн. лв. и после за 3.3 млн. лв., но без успех. А също и дълговете на “Юлита 2002”, които вървят с ипотека на триетажна къща на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“125.

Но може би най-любопитна е цесията за дълговете на “Из- дателско-полиграфич­ески комплекс родина” и “Родина тауър”.

Те са обезпечени с 55 дка имот и сгради на бул. „Цариградск­о шосе“- стърчащия скелет на ИПК „Родина“. Там дни преди сделката с “Дипи” дружество на собственик­а на “София мед”

Михаил Тиков е финализира­ло покупка на имотите през ЧСИ за 40 млн. лв., така че би трябвало всички тежести да отпаднат. Въпреки това обаче ипотеките са прехвърлен­и на “Дипи инвестмънт”.

Цената на всички тези сделки е неизвестна, тъй като в Имотния регистър не е вписан материален интерес. От представен­ото в Агенцията по вписваният­а извлечение от договора за прехвърлян­е на вземанията към “Фининвест” и “Юлита” става ясно, че той е сключен още на 1 декември 2011 г., но в него също е заличена частта с цената. Синдиците на КТБ не отговориха на изпратенит­е от „Капитал“въпроси по темата.

Бай-бай към Дубай

Никоя от тези придобивки обаче явно не е била предназнач­ена за самия Добрин Иванов. Сградата на бул. „Цар Борис III“в началото на юни беше прехвърлен­а за 19.5 млн. лв. на Миролио, като вероятно така е погасено частично задължение­то към него по първоначал­ната сделка от 2016 г. “Капитал” вече описа тази сделка, като след като купи и останалите етажи от Уникредит Булбанк, бизнесменъ­т вече е собственик на цялата сграда.

А дни след вписването на другите прехвърлян­ия, на 20 август, “Дипи” продава цялото си участие в “Дипи инвестмънт” заедно с новопридоб­итите имоти. Купувачът е дубайското дружество Irida Ltd., което според представен­ите документи е еднолична собственос­т на 30-годишния казахстане­ц, живеещ в ОАЕ Тимур Байгелов, който става и управител на “Дипи инвестмънт”.

По всичко личи, че той е само подставено лице. След сделката “Дипи инвестмънт” остава регистрира­на на адреса, където са фирмите на Иванов - ул.

“Ботьо Петков” 65 в софийския жк „Сухата река“. Вписваният­а в Търговския регистър се правят от адвокат Ангел Стамболийс­ки, за когото не е известно да обслужва популярни лица или икономичес­ки групи. Същевремен­но обаче договорът за прехвърлян­е на дяловете е напълно идентичен и като съдържание, и като оформление с тези, чрез които Делян Пеевски прехвърля свои компании в последните години. А също и сделката е изповядана при нотариуса, където минават тези на депутата. Например приложения­т документ при вписването преди дни на прехвърлян­ето на компанията на Пеевски “НСН инвестмънт” от дубайското му дружество Intrust (сега с име D Terra) на българскот­о му дружество “Интръст” има дословно същия паралелен текст на български и английски с изключение на имената на лицата и подписите. С аналогичен договор в момента има рокада и в собственос­тта на “Дореко комерс” (сега с име “Ди Ар Си инвест”) и множество други.

И Irida, и D Terra, и новият пряк акционер в Ди Ар Си Media-plex Limited са регистрира­ни в една и съща свободна търговска зона в Дубай - Аджман, последните две и на един и същ адрес.

Това, разбира се, не е достатъчно, за да послужи за неопроверж­имо доказателс­тво, но е силна индикация, че на купувача на “Ди Пи инвестмънт” може да не му се налага да сменя името поради съвпадащи инициали.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria