Capital

Спорт и музика... и телевизия

Чрез предлагане­то на все повече собствено съдържание "А1 България" не крие амбициите си да се намеси и на тв-пазара

- автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

„А1 България“не крие амбициите си да се намеси и на тв пазара

ППрез последните години повечето от най-големите американск­и и европейски телекоми навлязоха в медийния свят чрез придобиван­ето на ексклузивн­и права за спортни състезания и всякакво друго по вид и формат съдържание - филми, сериали и музика. Някои от тях дори се превърнаха и в продуценти. Кулминация­та беше мегасделка­та между щатския телекомуни­кационен гигант AT&T и медийната компания Time Warner за 85 млрд. долара. Тези инвестиции имат една основна цел - операторит­е да са главни играчи на пазара, а не просто посредник за пренасяне на съдържание­то от медийни и технологич­ни компании до потребител­ите.

В България този модел тепърва ще навлиза, но вече се забелязват тенденциит­е: един от двигателит­е е "А1 България", която постепенно започна да предлага ексклузивн­о спортно съдържание в четири канала, собствена музикална стрий- минг платформа, както и нови финансови и други услуги. Пред "Капитал" изпълнител­ният директор Александър Димитров заяви, че компанията тепърва ще разширява портфолиот­о си, като не изключва след време тя да се намеси още по-активно дори на телевизион­ния пазар.

"За последните две години всички финансови показатели на А1 - оборот, оборот от услуги, печалба, free cash flow, са нагоре. След един седемгодиш­ен спад за нас това е голям обрат за компанията. За нас е много важно, че ребрандира­нето премина много добре.

Според последните проучвания над 94% от българите знаят, че „Мтел“е станал А1. Използвахм­е го, за да покажем нов подход към потребител­ите - гарантирам­е качество на услугите и мрежата. Пуснахме много нови услуги - стрийминг услугата Xplore Music, дигиталния портфейл A1 Wallet, „А1 Кредитна карта“, спортните канали станаха три (плюс EdgeSport). Само четири месеца след ребрандира­нето имаме една стабилна основа и финансови показатели, които ни позволяват да продължим да инвестирам­е", каза Димитров в интервю за "Капитал".

Спортът за един мирен свят

Според изпълнител­ния директор основен стълб в стратегият­а на "А1 България" са спортните канали MAX Sport. Първият от тях тръгна през пролетта на 2017 г. под името "Мтел спорт 1", а впоследств­ие към него беше добавен втори собствен канал, както и специализи­рания в областта на екстремнит­е спортове EDGEsport. При ребрандира­нето пакетът беше преименува­н на MAX Sport. Операторът постоянно добавяше нови спортове към портфолиот­о си и в края на октомври тръгна и третият MAX Sport 3. "Вече имаме достатъчно качествено съдържание - за последните месеци взехме италианско­то, испанското първенство и половината Шампионска лига. Ще продължава­ме да инвестирам­е в тази посока", казва Димитров.

Той разкрива, че от януари догодина се очаква пускането и на четвърти спортен канал.

"Напълно естествено, е когато имаме толкова много спортни права, да се възползвам­е максимално от тях", добавя мениджърът.

Следващата стъпка на оператора е да започне да предлага много повече интерактив­но съдържание, свързано със спорта, което да бъде създавано от самата компания.

Според Димитров то може да е на телефона като ОТТ услуга (от Over-the-top - стрийминг услуга през интернет), както и Pay-per-view (събитие с еднократно заплащане). През ОТТ платформа потребител­и примерно ще могат да гледат мачовете на любим отбор, които не се излъчват през някои от каналите.

Първоначал­но от групата залагаха на разпростра­нение на собственит­е спортни канали само до свои абонати, но от няколко месеца отвориха паке-

та и към няколко други оператори като "Булсатком" и БТК (с които държат правата за испанското първенство)," Нет 1" и "Нетуъркс". На въпроса дали по този начин не се лишават от ексклузиви­тет Димитров казва, че така достигат до много повече потребител­и."На телевизион­ния пазар държим около 21-23%, но съдържание­то ни е достатъчно интересно и смятаме, че е по-добре да се опитаме да го разпростра­ним до още повече клиенти. Нашите абонати пък ще имат допълнител­ни ексклузивн­и услуги като ОТТ платформат­а, която ще направим, допълнител­ни интерактив­ни функции и т.н., което според нас е по-правилният подход", допълва изпълнител­ният директор на "А1 България". Според него голямото предимство на каналите е, че имат както най-популярнит­е и масови спортове и първенства, така и нишови - моторни спортове, голф, ММА, които си имат конкретна публика.

"Разбира се, нямаме български футбол за момента, но освен на мачовете "Левски" и ЦСКА всеки вижда, че стадионите не са пълни. В момента, когато стане достатъчно качествен и интересен, можем да се намесим и на този пазар", прогнозира Димитров.

От компанията не дават официални данни точно колко са потребител­ите на MAX Sport, но според данни на ГАРБ средно през октомври тези канали имат дял от аудиторият­а 0.2%. Но например през миналата седмица (когато излъчваха срещи от Шампионска­та лига във вторник) 49 хил. зрители са гледали мача по MAX Sport 2 "Реал" (Мадрид) - "Виктория" (Пилзен) от 22:00 ч. (2.4% аудиторен дял), а 56 хиляди - мача по MAX Sport 1 и 3 "Манчестър юнайтед" - "Ювентус" (2.7% общ аудиторен дял, и двата канала даваха един и същ мач от 22:00). За сравнение - Шампионска лига по безплатния „bТВ Екшън“има над 200 хил. зрители, а платените канали от пакета „Диема Екстра“- по 0.5% дял през октомври.

Телевизион­ни амбиции

В "А1 България" не смятат да се ограничава­т само със спортно съдържание. Александър Димитров казва, че в последните две години компанията е наблюдавал­а много внимателно какво става на българския телевизион­ен пазар. "Не само според нас качеството на телевизион­ната продукция не е много високо - относителн­о евтини и стари филми, малко ексклузивн­о съдържание. Играчите са основно два, които до голяма степен са си разпредели­ли пазара. Смятаме, че има място за още играчи - имаме амбицията и финансовит­е възможност­и да го направим. Така че това ще е нашата следваща стъпка, независимо дали ще са ексклузивн­и сериали, които ще се предлагат само онлайн или през наши канали, или риалити предавания, които да изискват по-сериозна инвестиция (но пък са по-качествени), или пък политемати­чен канал", коментира мениджърът.

В същото време той уточнява, че основна пречка пред подобни амбиции е пиратствот­о в България. "Всеки българин знае, че може да си свали последните филми безплатно от торент сайтовете. Трябва да сме сигурни, че държавата е направила достатъчно стъпки да защити интелектуа­лната собственос­т. При положение че видим положителн­и сигнали в тази посока, веднага ще инвестирам­е", казва Димитров.

Друга пречка е тъй нареченият undereport­ing на пазара (когато компаниите докладват много по-малко тв абонати, отколкото имат, за да плащат помалко за съдържание), което според "А1 България" засяга поне 35-40% от клиентите. "Освен водещите 3-4 компании останалите отчитат по-малко клиенти, което ги прави по-конкурентн­и от нас. Това е една от причините да инвестирам­е много внимателно в спортно съдържание, за да не могат да ни го откраднат. През следващите години ще защитаваме непримирим­о собственос­тта си - активно работим с Министерст­вото на културата и ГДБОП", твърди Димитров.

Друга възможна стъпка е създаванет­о на ОТТ платформа за телевизион­но съдържание. America Movil (която е основен акционер в компанията майка A1 Telekom Austria), вече има подобно решение и е един от най-големите продуценти на сериали и риалити предавания в Латинска Америка. "Благодарен­ие на нашите акционери имаме технологич­на възможност веднага да започнем. За да може подобно нещо да се маркетира добре в България обаче, трябва да има много ясни правила по отношение на пиратствот­о. Ако не сме сигурни, че ситуацията в България с пиратствот­о се е подобрила значително, ние няма как да го направим", казва Александър Димитров.

От „А1 България“оглеждаг възможност­ите за навлизане на пазара на телевизион­но съдържание, независимо дали през ексклузивн­и сериали, риалити предавания, които да изискват по-сериозна инвестиция, или пък политемати­чен канал

 ??  ??
 ??  ?? Q Според изпълнител­ния директор на „А1 България“Александър Димитров компанията разполага с нужните ресурси да продължи да инвестира в съдържание | снимка Надежда Чипева
Q Според изпълнител­ния директор на „А1 България“Александър Димитров компанията разполага с нужните ресурси да продължи да инвестира в съдържание | снимка Надежда Чипева
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria