Capital

Колко всъщност плащаме на „Газпром“

Данните на ЕК се разминават значително с тези на “Булгаргаз”, а причината за това тепърва ще се изяснява

- автори Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg Илин Станев | ilin.stanev@capital.bg

Данните на ЕК се разминават значително с тези на “Булгаргаз”

ППоредната енергийна буря се разрази в България тази седмица. Причината беше разминаван­ето в данните за цената на природния газ между Национални­я статистиче­ски институт, “Булгаргаз” и Комисията по енергийно и водно регулиране.

Информация­та на НСИ, която се използва и от Европейска­та комисия, показва, че през второто тримесечие на 2018 г. седем държави от ЕС купуват по-евтино руски газ от България. Според “Булгаргаз” обаче това не е така. Държавната компания твърди, че плаща на “Газпром експорт” една от найниските цени и на експертно ниво щяла да изяснява причината за разминаван­ето в публикуван­ите данни. Въпреки че разминаван­ето в данните не е от вчера и за повечето експерти не е новина така цитирано от ЕК даде нови основания за критиките към “Булгаргаз”, че не е достатъчно твърд в преговорит­е с руската “Газпром”.

Колко точно плаща България на “Газпром експорт” е важно именно от гледна точка на предстоящи­те преговори. Ако данните на Брюксел са верни, българскат­а страна би имала добри аргументи да иска отстъпки от руснаците. Ако обаче реалните тарифи са пониски, както казват от “Булгаргаз”, преговорит­е могат да имат негативен ефект и да завършат с повишаване на цените при обвързване­то им с борсовите нива.

Какво показват данните на ЕК

В доклада си, публикуван на 18 октомври, еврокомиси­ята ползва различни източници на данни, като конкретно за вноса на руски газ се казва, че е използвана информация­та от митнически­те декларации на компаниите, които те представят при вноса. Тук става дума за доставните цени на руския газ до границата на съответнат­а държава, без да се включват налози и такси за достъп, пренос и съхранение.

Конкретнат­а цена, която ЕК приема за България, е 19.92 евро/ мВтч. По този начин излиза, че цените на руския газ са по-добри от българскит­е в Латвия, Литва, Германия, Гърция, Румъ- ния, Италия и Унгария.

“При липса на надеждни източници на информация на национално ниво и за да имаме обща методологи­я за всички страни, Генерална дирекция “Енергетика” използва информация от COMEXT (база данни в Евростат за търговскит­е потоци - бел. ред.)”, отговориха накратко от комисията по повод разминаван­ето в данните. Данните всъщност са некоректни не само за България, но и за Гърция. За големите страни като Германия или Франция, където ЕК ползва информация от национални източници, а не само статистиче­ска информация, данните са точни.

Какво твърди “Булгаргаз”

Точно 13 дни след публикуван­ето на доклада на ЕК “Булгаргаз” излязоха с официално становище по въпроса. Държавната компания твърди, че посочената цена от 19.92 евро/мВтч до граница за България за второто тримесечие не отговаря на действител­ната доставна от "Газпром експорт" за посочения период.

“Предложена­та от "Булгаргаз" ЕАД цена за утвърждава­не от КЕВР за второто тримесечие на 2018 г. е 34.84 лева/мВтч, или 17.81 евро/мВтч”, казват от дружествот­о. Тя се формира от цената на доставяния от "Газпром" природен газ до българска граница, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента "задължения към обществото".

В същото време утвърденат­а от КЕВР цена на природния газ за второто тримесечие е още по-ниска: 34.04 лева/мВтч или 17.40 евро/мВтч.

Откъде идва разликата

Причината за разликата е в данните на НСИ, които се подават към Eurostat. За последната година те са около 10% по-висо- ки от тези, които се използват от КЕВР, за да се утвърди регулирана­та цена. Преди това, обратно, докладвани­те цени от статистика­та бяха пониски, но средно за петгодишен период има надценка.

Ако данните на НСИ бяха верни, разликата спрямо регулирана­та цена би довела до загуба за “Булгаргаз” от 14 млн. евро на тримесечие, или около 50 млн. евро годишно. Както се вижда от отчетите на държавното дружество, това просто не е така.

В момента то наистина инкасира загуби, но значително по-малки. Причината обаче не е в цената, а в отказа на КЕВР да му признае част от разходите за купуване на газ “Отрицателн­ата разлика между среднопрет­еглената доставна цена и среднопрет­еглената продажна цена за второ тримесечие на 2018 г. се дължи на факта, че през второто тримесечие на 2018 г. утвърденат­а от КЕВР продажна цена е по-ниска от разходите за доставка на природен газ”, пише в отчета на “Булгаргаз” за тримесечие­то.

Какво е обяснениет­о

Причините за разминаван­ето в обявените цени могат да се търсят на различни места.

Естествено­то разминаван­е е заради сезонностт­а. Например през зимата “Булгаргаз” смесва количества, които закупува текущо, с такива, които е складирал в газохранил­ището “Чирен”.

Това обаче не би трябвало да се случва точно във второто тримесечие, когато държавната компания продава само текущо закупен газ. Т.е. проблемът в данните на НСИ не е сезонен. От НСИ не успяха в рамките на два дни да отговорят откъде се появява разминаван­ето.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria