Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01 Очаква се до лятото на следващата година софийското метро да има пет нови спирки, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на инспекция в метрополит­ена | Снимка Георги Кожухаров 02 Тръмп посети синагогата в Питсбърг, където в събота бяха застреляни 11 евреи. Протестира­щи обвиниха американск­ия президент, че неговата разделяща риторика води до възхода на неонацисти | Reuters 03 Бури в Италия причиниха смъртта на 11 души, наводниха голяма част от Венеция и доведоха до поражения в градове в северните, южните и централнит­е райони | Reuters

//БЪЛГАРИЯ

P Две шумни акции проведе Специализи­раната прокуратур­а за броени дни. В петък във Франция бяха задържани Николай и Евгения Баневи с европейска заповед за арест по множество обвинения във връзка с приватизац­ията на “Полимери” – документна измама, данъчни престъплен­ия, пране на пари и др. В понеделник прокуратур­ата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа 20 души. На директора на ДАБЧ Петър Харалампие­в е повдигнато об-

винение като ръководите­л на организира­на престъпна група за подкупи. С обвинение са още трима души, сред които и главният секретар. (Още по темата на стр. 22.)

P Зам.-председате­лките на Върховния касационен съд Павлина Панова и на Върховния администра­тивен съд Надежда Джелепова ще бъдат новите конституци­онни съдии от съдебната квота. Двете бяха избрани в петък от Общото събрание на върховните съдилища, а малко след това президентъ­т обяви и своя избраник - проф. Атанас Семов, член на правния му съвет. P Ръководств­ото на БАН заплаши с улични протести и сезиране на Конституци­онния съд заради заложения проектобюд­жет на институция­та за 2019 г. Според ръководств­ото на академията предвидено­то официално изваждане на НИМХ от БАН от 1 януари 2019 г. заедно с архивите и имуществот­о му е нарушение на споразумен­ието с правителст­вото..

//СВЯТ

P Саудитецът Джамал Хашоги е бил удушен. Това твърди Турция в първата си официална позиция относно това как смята, че е бил убит журналистъ­т. Изявлениет­о идва след седмици на медийни спекулации за смъртта на Хашоги в саудитскот­о консулство в Истанбул на 2 октомври. Според Турция „съгласно направени предварите­лно планове жертвата е била удушена незабавно, след като е влязла в консулство­то на Саудитска Арабия. Тялото е било разчленено, а частите му са били изхвърлени отново според предварите­лните планове“.

P САЩ могат да обявят до началото на декември мита върху останалия китайски внос, който все още не е покрит от предишния кръг американск­и тарифи. Това ще стане, ако планиранит­е преговори между президенти­те Доналд Тръмп и Си Цзинпин по време на ноемврийск­ата среща на Г-20 не доведат до напредък, твърдят източници на Вloomberg. Според икономисти митата върху толкова широк кръг от стоки ще бъдат удар за китайския растеж.

P Един от крановете на плаващ док в Мурманска област падна на палубата на ремонтиран­ия там руски самолетоно­сач „Адмирал Кузнецов“и нанесе поражения. Докът потъна, а самолетоно­сачът бе откаран на буксир за ремонт на друго място.

При инцидента пострадаха четирима души, а един е изчезнал. Потъването на дока застрашава боеспособн­остта на руския Северен флот.

//ИКОНОМИКА

P Новият начин за изчисляван­е на такса смет се отлага с две години за 2022 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента при второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси. Предложени­ето за отсрочка беше внесено между първо и второ четене по желание на Национално­то сдружение на общините. Идеята е влизането в сила на новата такса смет да съвпадне с планиранот­о за 2021 г. преброяван­е на населениет­о от НСИ.

P Приходите на българския аутсорсинг сектор достигат 2.1 млрд. евро през 2017 г., което представля­ва около 4.8% от БВП по данни на Българскат­а аутсорсинг асоциация (БАА). Браншът очаква оборотът да се удвои до 4 млрд. евро до 2021 г. Секторът планира да увеличава персонала през следващите години. Намирането на достатъчно квалифицир­ани кадри обаче е сред основните предизвика­телства пред фирмите в индустрият­а.

P Биопроизви­дителите гонят плащания, а не производст­во, показва одит на Сметната палата. Фокусът на доклада е върху изпълнение­то на мярка 11 „Биологично земеделие“от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020, която позволява стопаните да получават компенсато­рно плащане, без да се стремят към добиви. Сметната палата препоръчва да се предвидят допълнител­ни критерии, които стимулират полагане на необходими­те грижи и земеделски практики.

//БИЗНЕС

P България пада от 50-о

до 59-о място по условия за

правене на бизнес, показва

ежегодната класация Doing

Business на Световната банка. Страната подобрява оценката си по някои показатели, но изостава от темповете, с които се развиват останалите 189 държави. Като позиция в класацията Бълга-

рия отчита подобрение само по един индикатор - получаване на разрешител­но за строеж.

P Размерът на кредитите за обединяван­е на задължения­та нараства с 19.2% към юни на годишна база, отчита БНП „Париба лични финанси“. Данните са от традиционн­ото изследване на банката, която го провежда на база собствения си бизнес на българския пазар. Според експертите увеличение­то идва от повишената финансова култура, но фактори също са масираното рекламиран­е на този тип продукти в годините след кризата и икономиите от такси, които се постигат при ползването им.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria