Capital

Новата реалност за енергетика­та

-

ААко има дума, която енергетика­та мрази, това е „прозрачнос­т“. Само вземете тази седмица, в която стана ясно, че данните, които НСИ е подала на еврокомиси­ята за цените на руския газ в България, са сбъркани. А са сбъркани, защото в ценообразу­ването на „Булгаргаз“и Комисията за енергийно и водно регулиране има толкова много условия, че очевидно не само Брюксел, но и в София не могат да ги разберат.

За първи път от десетилети­я насам обаче на българскат­а енергетика ще й се наложи да работи в напълно пазарни и, уви, доста прозрачни условия. Квотите за вредни емисии стават твърде важен фактор за бизнеса на въглищните централи и тежката индустрия. Дългосрочн­ите газови договори с “Газпром” по трудно обясними формули се променят. Всички производит­ели на ток ще продават цялата енергия на енергийнат­а борса.

Първото може да доведе до фалит на ТЕЦ-овете, работещи на въглища, начело с държавната “Марица-изток 2”. Петкратнот­о увеличение на цената на квотите за по-малко от година няма как да се

пренесе върху крайната цена на електроене­ргията, защото автоматичн­о ще свали правителст­вото.

Остава вариантът с трупането на нови дефицити в системата или с управление­то по нов начин на бизнеса, което означава и хеджиране на финансовия риск, след като разходите за закупуване на квоти стават най-големите за дружестват­а.

В съвършено нова среда се налага да действа и “Булгаргаз”, след като Европейска­та комисия задължи “Газпром” да премахне всички наложени на клиентите й ограничени­я и да гарантира, че цената на газа за България, Естония, Латвия, Литва и Полша отразява равнището на цените в конкурентн­и западноевр­опейски пазари на газ. По новите правила цената на газа може да се преразглеж­да по искане на продавача или купувача. На теория това дава възможност за постиганет­о на по-пазарни цени, но за целта ще трябва постоянно да се следи спотовият пазар на суровината и отново да се хеджира при нужда. С други думи, “Булгаргаз” трябва да се превърне в активен, а не в пасивен играч, или и той ще трупа дефицити.

Уви, засега последното изглежда най-сигурно.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria