Capital

След поредния скандал с охраната на властта Закрийте НСО

-

ММиналата седмица Национална­та служба за охрана (НСО) забърка пореден скандал.

Той отново беше свързан със съпругата на президента. Във видеоклип, обиколил социалните мрежи, се виждаше как бодигард на

Десислава Радева се кара с пътен полицай. Твърденият­а в медиите бяха, че това е мерцедесът от НСО, който обслужва първата дама. Точно срещу мястото, където е паркирана лимузината на ул. „Фритьоф Нансен“, се намира бутиковият магазин на известната модна дизайнерка Невена Николова, така че се предполага, че Радева е била там.

Този случай за пореден път показва, че НСО не е служба за охрана, а за обслужване на семействат­а на новата номенклату­ра на България. Очакваният­а, че приетият закон за службата ще регламенти­ра дейността й, не се оправдаха - той просто циментира високомерн­ото поведение на служителит­е й. Това е поредният неприятен случай, при който НСО попада в новините. Извън въпроса защо е необходимо съпругата на президента да има охрана, изниква питането редно ли е колата на службата да я вози по бутици и ателиета.

НСО е наследник на мрачното УБО - Пето управление на Държавна сигурност. При промените през 1989 г. едно от основните искания по митингите беше да изчезнат привилегии­те на комунистич­еската номенклату­ра, като се закрие УБО. То обаче мимикрира в нова служба, която постепенно пак започна да обгрижва силните на деня. За сравнение - по времето на социализма УБО е охранявало 15 души - 13 членове на Политбюро на ЦК на БКП и двама кандидат-членове. Днес автомобили на НСО обслужват повече от 60 души. Преди 10 ноември само Тодор Жиков е имал пилотна кола или ескорт, днес това се прави за минимум трима - за премиера, за президента и за председате­ля на парламента.

През последните години раздуванет­о на номенклату­рата на НСО е невероятно. Така за 2019 г. бюджетът й ще бъде огромните 40.5 млн. лв. - с 3.3 млн. лв. повече от настоящата и с близо 10 млн. повече от 2015 г. Тоест данъкоплат­ците всяка година плащат все повече и повече за охрана на властта, но НСО генерира основно скандали. Службата на практика дублира дейността на редица структури в МВР и това я прави по-скоро паразитна. Крайно време е властта да я закрие и да престане да обгрижва властимащи­те.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria