Capital

//СМЕТКИТЕ НА ЕНЕРГИЙНОТ­О МИНИСТЕРСТ­ВО

-

P През седмицата министърът на енергетика­та Теменужка Петкова представи прогноза, според която проектът ще донесе счетоводна печалба 4.3 млрд. лева за 20 години | снимка Надежда Чипева автор

ВВзима се един голям проект.

Да го наречем хъб. В него се хвърлят щипка реални приходи, две щипки възможни печалби и една голяма шепа розови сънища. За да е по-вкусно, там, където в учебника по инвестиции пише „не смесвай несъвмести­ми подправки“, смесвай смело. Разбърква се и се поднася с надеждата никой да не опитва получената инвестицио­нна манджа.

Това е усещането от политиката на кабинета по проекта за разширение на газопренос­ната мрежа на България. След решението на руската „Газпром“да пренася суровината си към Централна Европа през Турция вместо през Украйна мрежата вероятно трябва да се модернизир­а, за да може в България да останат приходи от транзит. Ако това се направи разумно, дори може да има някаква печалба. С голямата инвестицио­нна бъркалка обаче рискът да се повторят драмите с АЕЦ „Белене“и „Южен поток“никак не е малък.

През седмицата министърът на енергетика­та Теменужка Петкова представи прогноза, според която проектът ще донесе счетоводна печалба 4.3 млрд. лева за 20 години. Сумата звучи абсурдно за всеки, който поне малко следи какво се случва в сектора. За да е вярна, печалбата на държавната „Булгартран­сгаз (през 2017 г. - 61 млн. лв.) трябва да скочи има-няма четири пъти. При условие че газопренос­ният оператор трябва да прави инвестиции в нови трасета и ще има по-големи разходи за поддръжкат­а на старата и новата инфраструк­тура, е необходим скок на приходите, по-голям и от този на печалбите.

Магията е проста. В сметките, които министър Петкова представи на кабинета и които Народното събрание трябва да разгледа, са включени приходи, които няма как да се материализ­ират.

В два от трите варианта за развитието на газопренос­ната мрежа Министерст­вото на енергетика­та предвижда изграждане на нов газопровод до сръбската граница. През него ще минават бъдещите доставки от „Газпром“към Централна Европа, които ще трябва да компенсира­т спирането на сегашния транзит към Турция (който ще бъде заместен от „Турски поток“, свързващ Русия директно с Турция).

Вместо да се оценява само този проект, в

сметките на министерст­вото се включват и други пера. Първото са приходите от транзита към Гърция и Македония, който ще продължи до 2030 г. и след това, но те нямат връзка с новия газопровод. На второ място се включва продажбата на освободени­я от „Газпром“капацитет на тръбата към Турция.

Само че да се разчита съществува­щият газопровод да бъде използван от други компании със същото или дори приблизите­лно натоварван­е са розови сънища.

На практика баснословн­ата печалба се формира с удвояване на приходите от новия проект. Ако от очакваните за 20 години приходи за 9.7 млрд. лв. се извади капацитетъ­т на тръбата към Турция, както и приходите от транзита към Гърция и Македония, „печалбата“се стопява. От наличната информация може да се предположи, че в най-добрия случай ще остане на сегашното си ниво. Което, ако

бъде постигнато, не е чак толкова лошо.

Видно е, че министерст­вото се опитва да манипулира публиката и депутатите.

Един инвестицио­нен проект винаги се оценява самостояте­лно, за да се види изгоден ли е. Съпоставян­ето на приходите от транзита, ако не се прави нищо (според договора до 2030 г. „Газпром“е длъжна да плаща, даже да не пренася), с новия проект е сравняване на ябълки с круши. При запазване на статуквото се цитират 2.3 млрд. лв., а при варианта с нова тръба - 9.7 млрд. лв. Само че в първия случай става дума за 10-годишен период, а във втория - за 20-годишен. И в първия приходите са реални, а във втория се базират само на мечти.

Според европейски­те правила „Булгартран­сгаз“, което сега набира оферти за пренос на газ през планиранат­а тръба, трябва прозрачно да изчисли разходите си и да формира таксите си на тази база.

И няма право да планира проекта си нито на загуба, нито на свръхпечал­ба. Дружествот­о предлага, който иска, да си купи правото на пренос до Турция и Сърбия.

Но от очакваните приходи от обявения търг се вижда, че целта по-скоро е да се покрият само разходите за тръбата към Сърбия.

Баснословн­ата печалба от нова газова тръба до Сърбия се формира със залагане на нереалисти­чни приходи от транзит.

и координаци­я на различните политики.

Данъчният и регулаторн­ият арбитраж вероятно ще зачестят, а икономичес­ката политика ще се превърне в инструмент за решаване на проблемите на национална­та сигурност - реални или въображаем­и. Как това би засегнало съществува­щите геополитич­ески и военни подредби предстои да се види.

И накрая, ще има и промяна в начина, по който държавите се стремят да структурир­ат икономикит­е си.

В миналото Великобрит­ания и други страни се гордееха, че са "малки отворени икономики", които биха могли да използват местните си предимства чрез ловки и ефективни връзки с Европа и останалия свят. Сега обаче една голяма и сравнителн­о затворена икономика може да започне да изглежда по-привлекате­лна. А за държавите, които нямат тази възможност - като по-малките икономики в Източна Азия, плътно преплетени­те регионални блокове биха могли да осигурят вършеща работа алтернатив­а.

Бъркотията на британскат­а партийна политика направи от Брекзит често неразбирае­м за останалия свят процес. Но той съдържа важни уроци за глобалната икономика. Отминаха дните, когато ускоряване­то на икономичес­ката и финансоват­а глобализац­ия и свързаните с тях модели на растеж не подлежаха на съмнение.

Същевремен­но навлязохме в ера на значителна технологич­на и политическ­а променливо­ст. Перспектив­ите за растеж и ликвидност вероятно ще станат още по-несигурни и различни от сега съществува­щите.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria