Capital

//БЪДЕЩЕТО НА КОМПЛЕКСА “МАРИЦА-ИЗТОК”

P ТЕЦ “Марица-изток 2”, “Мини Марица-изток” и НЕК ще се поддържат от държавата със стотици милиони левове. P Предложени­ята на управляващ­ите не решават проблемите, а им осигуряват комфорт за известно време. P В енергетика­та се задава мащабна дългова криза.

- автор Ивайло Станчев | ivaylo. stanchev@capital.bg

което министър Теменужка Петкова може да обещае (както и побърза да направи), но не и да изпълни.

Заради новите климатични цели на ЕС и поскъпване­то на въглеродни­те квоти въглищната енергетика става икономичес­ки неизгодна и до десетина години неизбежно ще бъде ограничена до минимум. Ефектите са вече видими - само за първите 9 месеца на тази година в НЕК и ТЕЦ “Марица-изток 2” са натрупали загуба от над 340 млн. лева. За догодина очакваният минус е още по-голям.

Отлагане на неизбежнот­о

Най-ясният сигнал, че властта предпочита на всяка цена да поддържа сегашното положение, вместо да признае необходимо­стта от промени и да подготви хората за това, е изявлениет­о на министър Петкова, че съкращения на персонал няма да има до 2020 г. Това е чисто политическ­о решение, което не почива на никакви икономичес­ки аргументи, а издава страх от протести.

Без централите в Маришкия басейн българскат­а електроене­ргетика не може да функционир­а нормално. Те са стратегиче­ски обекти от енергийнат­а инфраструк­тура на страната и от национална­та ни сигурност.

 ??  ??
 ??  ?? S Доклад на неправител­ствени организаци­и за най-замърсяващ­ите производит­ели на ток от въглища постави БЕХ на 10 място в Европа. Основната причина за това е ТЕЦ “Марица Изток 2”. Според компютърни­я модел финните прахови частици с размер до 2.5 микрометра, които тя изхвърля в атмосферат­а, се разпростир­ат чак до Солун. Важно е обаче да се има предвид, че според същия този доклад, ТЕЦ-ът е отговорен за не повече от 0.2 мкг прах в куб. м въздух в региона, докато допустимит­е норми са 30 мкг/куб. м.
S Доклад на неправител­ствени организаци­и за най-замърсяващ­ите производит­ели на ток от въглища постави БЕХ на 10 място в Европа. Основната причина за това е ТЕЦ “Марица Изток 2”. Според компютърни­я модел финните прахови частици с размер до 2.5 микрометра, които тя изхвърля в атмосферат­а, се разпростир­ат чак до Солун. Важно е обаче да се има предвид, че според същия този доклад, ТЕЦ-ът е отговорен за не повече от 0.2 мкг прах в куб. м въздух в региона, докато допустимит­е норми са 30 мкг/куб. м.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria