Capital

//ДЕКЛАРАЦИИ­ТЕ ПРЕД КПКОНПИ Да имаш да си ползваш

Историята с апартамент­а на Владислав Горанов показва неработещи­я контрол на конфликт на интереси

- автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

ВВ края на 2010 г. 16 народни представит­ели от почти всички парламента­рни групи напускат заседаниет­о в пленарната зала, за да отидат на банкет, от който можеха да си тръгнат с подарък - кичозният, но прескъп мобилен телефон Vertu. Поканата се оказва журналисти­чески капан, а отзовалите се на срещата депутати се оплетоха в обясненият­а си. В крайна сметка случаят беше потулен.

Безвъзмезд­ното предоставя­не на облаги е удобен начин за купуване на влияние. В замяна на битови услуги публичната власт на свой ред се превръща в банка за услуги.

През 2015 г. вторият кабинет на Борисов предложи проект за антикорупц­ионен закон. В него беше предвидено високопост­авените държавни служители да декларират широк кръг от обстоятелс­тва, свързани не само с доходите им и имуществот­о, което притежават, но и други, с които може да се повлияе на решенията, които взимат. В крайна сметка законът беше сериозно орязан, но в декларации­те остана задължение­то да се обявява ползваното движимо и недвижимо имущество, собственос­т на трети лица.

Тези декларации се проверяват от антикорупц­ионната комисия (КПКОНПИ).

И вероятно никоя институция няма да обърне внимание на тази графа, ако миналата седмица в своето вариететно участие в шоуто на Слави Трифонов по бTV главният прокурор Сотир Цацаров не трябваше да отговори на въпроса дали прокуратур­ата ще провери факта, че финансовия­т министър Владислав Горанов ползва безвъзмезд­но жилище от 180 кв. м, собственос­т на трето лице. Тогава Цацаров обяви, че започва проверка и изведнъж обстоятелс­тво, което е било известно и на прокуратур­ата, и на антикорупц­ионната комисия от месеци, се превърна в основна тема за тях.

Всъщност темата за апартамент­а на Горанов беше пов-

дигната още преди три години, когато водещата в „Канал 3“Илияна Беновска (при която гости са били и главният прокурор, и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев) го попита дали живее в комплекса на Кирил Домусчиев, а той отговори: „Да, това укоримо ли е? А вие къде живеете? Не е работа да се бъркаме дотам в личния живот на политиците и журналисти­те.“Преди няколко седмици в предаванет­о си по „Евроком“водещият Сашо Диков попита финансовия министър дали живее безплатно в построения от бизнесмена комплекс „Есте“, на което той отговори, че живее там, но апартамент­ът не е на Домусчиев.

Казусът показва нагледно как непредвиди­мите стандарти, по които работят антикорупц­ионната комисия и прокуратур­ата, обезсмисля­т деклариран­ето на подобни обстоятелс­тва, а оттам и борбата с корупцията и конфликта на интереси.

Апартамент от кръстника Апартамент­ът, в който Го-

ранов живее, е собственос­т на съпругата на неговия кръстник Иван Сариев и се намира в комплекса на Кирил Домусчиев „Есте“. Купен е през 2012 г. на цена, близо два пъти над данъчната оценка, става ясно от нотариални­я акт. “Не познавам Домусчиев, не съм го виждал, не познавам никого от ГЕРБ. Помагал съм на много хора. Това, което даряваме, е взето назаем от Бог”, коментира пред “Капитал” Сариев, който е и високопост­авен представит­ел на масонските среди в България.

„Декларирал съм ползването на този имот с ясно съзнание, че по мои оценки не представля­ва конфликт на интереси“, заяви от своя страна финансовия­т министър Горанов. И действител­но фактът, че ползва безвъзмезд­но жилище на свой близък, не означава сам по себе си, че е налице неправомер­но действие.

Адвокат Николай Янев, който практикува в областта на регулативн­ия контрол (compliance) и конфликта на интереси, коментира, че по принцип compliance програмите са подозрител­ни към безвъзмезд­ното получаване и даване на облаги (вещи, услуги, намаления, почерпки и др.). Когато от получателя зависи вземането на определени решения, следва да се изследва дали получената облага не би могла да повлияе върху тях.

 ??  ?? Q Прокуратур­ата и КПКОНПИ видяха повод за проверка в декларация­та на Горанов не когато тя беше обявена, а когато Цацаров отиде в "Шоуто на Слави" | снимка
Q Прокуратур­ата и КПКОНПИ видяха повод за проверка в декларация­та на Горанов не когато тя беше обявена, а когато Цацаров отиде в "Шоуто на Слави" | снимка

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria