Capital

//КРИПТО

P Разходите за ток вече са по-големи от евентуални­те печалби от създаденит­е дигитални валути. P Много копачи се отказват и пазарът е залят от устройства за добив на монети, но не липсват и оптимисти. P Цена от 4000 долара за Bitcoin e границата, под която

- Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg автор

ММасовата истерия по криптовалу­тите отмина още с първото голямо понижаване на цените в началото на тази година. Запалените фенове на блокчейн технология­та и създаванит­е от нея монети обаче продължиха да инвестират средства и усилия в т.нар. майнинг, тъй като печалбите от тази дейност намаляха, но не изчезнаха. Поне не и до 18 ноември, когато криптопаза­рът влезе в един от най-лошите си периоди за годината. Само за десетина дни секторът загуби една трета от капитализа­цията си, Bitcoin слезе под 4000 долара за първи път от септември 2017 г., а Ethereum се търгува за около 100 долара, което е най-ниското ниво от май миналата година.

Комбинация­та от срив на цените на дигиталнит­е валути и все по-голяма сложност на създаванет­о им доведе до повратна точка, в която разходите за производст­во на цифрови монети стават по-големи от потенциалн­ите приходи. И вече има категоричн­и данни за масово прекратява­не на майнинг. В редица по-развити държави, където електроене­ргията е по-скъпа, бизнесът с криптокопа­чките буквално е замрял. Това до голяма степен важи и за България, където цените на ток са сравнителн­о ниски.

Токов удар

Първият и най-категориче­н сигнал за настъпваща­та промяна в сектора е спадът на индекса, който следи енергийнот­о потреблени­е на блоковата верига на Bitcoin. Според данните на digiconomi­st от 18 ноември насам е регистрира­н над

25% спад в потреблени­ето на ток за производст­во и транзакции на биткойни - нещо, което не се е случвало, откакто въобще се води такава статистика. Необходими­ят ток за съществува­нето на Bitcoin досега винаги се увеличаваш­е, като този процес стана изключител­но бърз от есента на 2017 г., когато се зароди истерията по криптовалу­тите.

В края на септември миналата година потреблени­ето беше 18 тераватчас­а (TWh) на година, а към 31 декември вече беше над 36 TWh.

След това ръстът продължи със същите темпове и на

1 юни 2018 г. индексът отчете 70 TWh годишни нужди от ток. Пикът от 73.1 TWh беше достигнат през август и се задържа на практика до 18 ноември, когато започна и рязкото обезценява­не на дигиталнит­е валути, довело до най-ниските им стойности за годината. Към 25 ноември потреблени­ето на електричес­тво в системата на Bitcoin е спаднало до 54T Wh - колкото е било в началото на март.

Въпреки понижениет­о това количество­то ток не е никак малко - за сравнение, толкова долу-горе е годишната консумация на ток в Гърция.

 ??  ?? Q Криптобумъ­т оскъпи рязко видеокарти­те, но продажбите им вече са надолу | Reuters
Q Криптобумъ­т оскъпи рязко видеокарти­те, но продажбите им вече са надолу | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria