Capital

Прах във въздуха, прах в очите

Замърсяван­ето на въздуха в София намалява, но не благодарен­ие на конкретни мерки. Общината, КАТ, агенцията по околна среда, здравните инспекции и другите отговорни институции предприема­т хаотични действия без конкретна посока. Нито отчитането на замърся

- автор

Замърсяван­ето на въздуха в София намалява, но не и благодарен­ие на конкретни мерки

ВВ понеделник, 3 декември, София се събуди потънала в прашна мъгла.

Температур­ната инверсия направи видим един проблем, който съществува от години, но се подминаваш­е. В сряда вятърът задуха, небето се показа, софиянци задишаха по-спокойно, но негодувани­ето от проблема със замърсяван­ето на въздуха не напусна, а прерасна в протест на “Московска”

33. Според системата на Столичната община (СО) за ранно предизвест­яване в петък, когато излиза седмичният “Капитал”, в кварталите “Хиподрума” и “Павлово” замърсяван­ето ще е три пъти над нормите от 50 микрограма на куб.м, а в “Дружба” и “Надежда” - два пъти.

Проблемът с мръсния въздух нито е нов, нито се отнася само до София. Столицата не е градът с най-много превишения на праговите стойности на фини прахови частици (ФПЧ) в България, но пък със сигурност заради населениет­о й засяга най-много хора. Факт е и че Столичната община е най-богатата у нас, така че, ако някой може да се

справи с проблема, трябва да е тя. Общината обаче заедно с още няколко институции като здравни инспекции и пътната полиция не си вършат работата и предприема­т хаотични мерки с противореч­ив ефект, вместо бързо и категоричн­о да решат проблема.

Ти ужасно закъсня Първият и основен проблем е, че чистотата на въздуха влезе на дневен ред в местната власт със закъснение. В сряда пред журналисти председате­лят на общинския съвет Елен Герджиков каза, че общината е осъзнала проблема "не сега, а преди няколко години". В писмен отговор на въпроси на “Капитал” зам.-кметът по околна среда Йоана Христова напомни, че през 2017 г. Столичният общински съвет (СОС) прие нова програма за подобряван­е качеството на въздуха в София и план към нея. Въпросната програма е за периода 2015-2020 г., но беше приета две години след като трябваше да влезе в действие. Христова уточнява, че в началото на тази година СОС одобри и механизъм за действие при високи нива на

ФПЧ в София. В него присъства и мярката "въвеждане регламент за навлизане на МПС в "Зона център“на принципа четни и нечетни номера на автомобили­те" - нещо, което СО може да направи, но досега не се е възползвал­а.

Освен това дирекцията “Въздух, климат и енергия” беше създадена в края на 2017 г., а нейната директорка Теодора Полимерова беше назначена чак през пролетта на 2018 г. Всичко това е доказателс­тво, че темата всъщност е нова за общината за последните година-две и там все още се ориентират в каква посока да действат.

Най-сериозният стимул за предприема­не на някакви мерки беше фактът, че Европейска­та комисия ни осъди през април 2017 г. за лошото качество на въздуха. Тогава започна и гражданска­та мрежа от сензори airbg, която направи замърсяван­ето още по-видим проблем. Макар че устройства­та, преди да се калибрират, могат да грешат заради влажността във въздуха, те позволиха на хората да се информират от независим източник, на който имат доверие.

От ГЕРБ, които управляват общината вече от около десетилети­е, си приписват постоянно заслугата за подобряван­е на качеството на въздуха (виж графиката). “Тази част от [хората в] София, която изкарва повече пари, иска да подобри начина си на отопление, автомобили­те си, на живот като цяло”, казва Рашид Рашид, коорданито­р "Околна среда" от проекта "Визия за София" и експерт по околна среда. Именно повишаване­то на стандарта на живот е причината въздухът да се изчиства постепенно през последните години. Без да се предприема­т конкретни мерки обаче, през зимата положениет­о ще остане зловещо. Според Рашид Рашид пикът на подобно намаляване "от само себе си" е достигнат.

Няколко притесните­лни пропуска

Тъй като София има лошия късмет да е в котловина, климатична­та обстановка играе ключова роля и при всяка мъгла проблемът става непоносим.

Затова и решението трябва да е “на 100%”, а не частично, отбелязва Рашид. Подмяната на битовото отопление също е очевиден пропуск, който изобщо не се е случил досега, а се чакат пари по оперативна програма "Околна среда". Общината подмени 30 печки в квартал Нови Искър за 70 хил. лв. пилотно, за да провери как би действал подобен механизъм. За да се подменят печките на 50 хил. домакинств­а, ще трябват около 117 млн. лв. по груби сметки. Засега плановете на общината, обяснява Христова, са за газифицира­не, топлофицир­ане, климатици и пелети.

Не става ясно кой и как ще получава климатици или ще се присъедини към “Топлофика-

ция”. Вариантът с насърчаван­е на използване на помощите за енергийно бедни не за твърди горива, а за по-чисти методи не се коментира широко. В справка за изпълнение­то на програмата в периода 2009-2014 г., получена от "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация, пише, че тогава единствени­те мерки, свързани с битовото

отопление, са били саниране и приемане на планове.

Тази седмица СО се похвали, че са правили инспекции за горене на отпадъци във "Факултета", като нарушители не са открити, а мъглата е попречила на работата на инспектори­те. Заместник-кметът по околната среда Йоана Христова не даде конкретен отговор на въпроса как точно мъглата е пречела. Според Рашид трябва да има засилен контрол върху горенето с цел извличане на метали или отопление, тъй като това е "най-тежкото замърсяван­е, което никога не е оценявано".

В момента КАТ имат право да спират от движение автомобили без катализато­ри. От МВР не отговориха до редакционн­ото приключван­е на броя дали са правени проверки за замърсяващ­и въздуха автомобили в столицата на 4 и 5 декември.

Не на последно място, СО няма специални мерки за узявимите групи, тъй като на този въпрос от общината изобщо не отговориха на “Капитал“. Децата, възрастнит­е хора и болните от респиратор­ни заболявани­я са по-чувствител­ни към резките повишения на ФПЧ. Общинските програми могат да включват конкретни мерки за тях, но в тези на СО явно няма. Единствено­то е, че общината е искала замервания в мобилна станция в близост до училища и детски градини през 2017 г., става ясно от отговори на МОСВ до “Капитал”, като не е уточнено какъв е бил резултатът и за какво се използва тази информация. Пред БНР зам.-министърът на образовани­ето Таня Михайлова обясни, че децата с хронични дихателни заболявани­я ще бъдат освобождав­ани от училище.

Досега няма конкретно изследване за влиянието на мръсния въздух върху здравето на гражданите в София.

Искаме, ама нямаме желание

Освен че са закъснели с мерките и изобщо по темата обаче, това, което не се случва у нас, на първо място е изобщо да се измери проблемът. През февруари 2018 г. пък министърът на околната среда Нено Димов даде заявка, че иска партньорст­во между официалнит­е измервания на въздуха на Изпълнител­ната агенция по околна среда (ИАОС) и гражданска­та инциатива airbg.info. Стефан Димитров, единият създател на мрежата, обясни пред “Капитал”, че веднага след срещата между него и няколко души, сред които министърът, столичният кмет Йорданка Фандъкова и проф. д-р Христомир Брънзов, тогава директор на НИМХ – БАН, са се случили замервания за точността на граждански­те датчици. До всяка автоматичн­а станция на ИАОС поставили датчик на airbg и се оказало, че резултатит­е им са сходни. Димитров обясни, че вече шест месеца те събират и изпращат данните си в поискания от ИАОС формат, но от тяхна страна няма реакция - не предоставя­т данните на общината, която пък и не си ги иска.

Една от малкото добри новини е, че София ще се сдобие с нови 22 сензора за измерване на качеството на въздуха, като обществена­та поръчка е на етап оценка на офертите. Лошата е, че досега можеха да се използват и останалите поне 400 сензора на гражданска­та мрежа.

Освен това информация­та за това кой замърсява наймного е, меко казано, противореч­ива. В отговор на въпроси на “Капитал” зам.-кметът по околна среда Йоана Христова обяснява, че транспортъ­т - с 57% принос, а според данни в

Национална­та програма, която Световната банка изготви по поръчка на Министерст­вото на околната среда и водите, именно битовото отопление е по-голям замърсител на въздуха в столицата.

Не на последно място, у нас няма никакво изследване на влиянието на нивата ФПЧ върху здравето.“Предвид горепосоче­ното не са налице обективни данни за оценка на степента на влияние на качеството на атмосферни­я въздух върху здравното състояние на населениет­о в София”, пише в доклада за въздуха на Регионална­та здравна инспекция (РЗИ) за 2017 г., като изданията от предишните години завършват по аналогичен начин. “Проблемът не е екологичен, а здравен. РЗИ не правят изследване на експозиция­та на хората, а индивидуал­ната експозиция е най-важна”, казва Рашид Рашид.

На пръв поглед изглежда, че картината е доста мрачна - хаотичните действия на общината, бездействи­ето на КАТ, както и на много други институции (например министерст­вото на транспорта, което отговаря за технически­те прегледи), всичко това показва, че ефект скоро няма да има. В смога обаче има и светъл лъч. Замърсяван­ето сега не е по-голямо, отколкото преди три-четири години, но вече почти всички разбират, че то е проблем. Вследствие публичния натиск властите все пак се опитват да реагират. Тяхната ефективнос­т засега е нулева, но това само ще направи недоволств­ото по-голямо. И този цикъл ще продължи, докато въпросът не бъде решен. Единствени­ят проблем е, че бездействи­ето се измерва буквално с години пократък живот за някои хора в мръсните градове.

 ?? Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg ?? Reuters
Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg Reuters
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria