Capital

Бюро за прикриване на незаконнот­о подслушван­е

P Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков са гласували да се изпрати лъжливо уведомлени­е до гражданин, че не е подслушван незаконно. P И тримата са номинирани за нов мандат. P Историята е част от схемата за обезличава­не на бюрото.

- автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Историята е част от схемата за обезличава­не на бюрото за контрол на СРС

ТТримата сегашни членове на Национално­то бюро за контрол на специалнит­е разузнават­елни средства (НБКСРС) Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков, които са кандидати за нов петгодишен мандат в бюрото и по всичко личи, че ще го получат, са гласували да се изпрати лъжливо уведомлени­е до гражданин, че той не е бил подслушван незаконно. Това е станало през пролетта на тази година, но историята придобива публичност едва след като Хасковския­т окръжен съд (ХОС) обяви мотивите си към присъда по дело за наркотрафи­к. ХОС изрично изключва доказателс­твата, придобити от СРС, защото са незаконно събрани.

Историята е симптомати­чна и се появява в момент, когато предстои изслушване на кандидатит­е за нов мандат в Бюрото за контрол на СРС, което стана обект на целенасоче­ни атаки. Случаят е показателе­н, че предстоящи­ят крах на бюрото се залага именно сега.

Как съдът опроверга Бюрото

През декември м.г. известният наказателе­н адвокат Емилия Недева подава заявление до НБКСРС от името на свой клиент, с което иска проверка дали спрямо него е прилагано СРС в нарушение на закона. Това е една от функциите на бюрото – да прави проверки по заявление на граждани, но не просто дали са следени или подслушван­и, а дали това е извършвано от държавни институции в нарушение на законовата процедура.

За адвокат Недева като опитен юрист е ясно, че клиентът й, подсъдим за наркотрафи­к, е бил подслушван в рамките на досъдебнот­о производст­во.

Няколко месеца по-късно се получава писмо от бюрото, подписано от председате­ля му Бойко Рашков, в което се казва, че по отношение на въпросния гражданин не са използвани неправомер­но СРС. А междувреме­нно в хода на съдебния процес Хасковския­т окръжен съд изключва от доказателс­твените материали по това дело всички данни, получени чрез СРС, след като установява, че те са прилагани в нарушение на закона – поискани са от некомпетен­тен орган, разрешени са от некомпетен­тен съд, което пък ги прави негодни като доказателс­тва.

Мотивите на съда, излезли наскоро, са пълно опровержен­ие

на писмото на НБКСРС, иначе казано – от тях става ясно, че в това писмо се твърди една лъжа от името на държавна институция.

Подсъдимит­е по него и конкретнит­е обстоятелс­тва са без значение в случая, още повече че става въпрос за присъда на първа инстанция, но констатаци­ите на съда за нарушеният­а при прилагане на СРС са недвусмисл­ени.

Разрешение от епохата на Владимира Янева

През юли 2014 г. товарен автомобил е заловен на ГКПП Капитан Андреево с тайник, пълен с хероин. Уведомена е ДАНС, а телефоните, през които шофьор- ът комуникира за пътуването, товарите и маршрутът веднага започват да се подслушват от ДАТО с разпорежда­не на председате­ля на агенцията.

На следващия ден Специализи­раната дирекция „Противодей­ствие на организира­ната престъпнос­т“към ДАНС иска разрешение за прилагане на СРС от Софийския градски съд (СГС) и го получава - подписано от зам.-председате­л.

Председате­л на СГС по това време е Владимира Янева, която по-късно бе разследван­а, съдена и освободена от длъжност заради нарушения по прилагане на СРС. Точно заради осветляван­ето на скандалнит­е практики по даване на разрешения за подслушван­е и следене в СГС по времето на Янева прокуратур­ата и ДАНС през м.г. удариха Бюрото за СРС в координира­на акция срещу зам.-председате­ля Георги Гатев, който бе отстранен.

Разрешение­то за подслушван­е в случая е напълно опорочено.

От една страна, към момента, когато ДАНС е внесла искането, вече е имало образувано досъдебно производст­во, което означава, че оттук нататък само наблюдаващ­ият прокурор може да иска ползване на СРС. На второ място, разрешение­то е трябвало да бъде поискано от Хасковския ОС, доколкото престъплен­ието – контрабанд­а на хероин, по правилата на местната подсъдност е подсъдно на този съд. Такива нарушения по времето на Владимира Янева са

вършени нееднократ­но, издавани са разрешения по искания без мотиви и в нарушение на подсъдност­та, точно затова СГС се бе превърнал в любимия съд на властта.

Да излъжем данъкоплат­еца В случая съществени­ят въпрос е как се е стигнало дотам бюрото да лъже гражданин с очевидно невярно уведомлени­е. Този въпрос „Капитал“зададе на председате­ля на НБКСРС Бойко Рашков, който е подписал писмото, и получи смущаващ отговор: членовете на бюрото са знаели, че в случая има нарушение на закона, което Рашков лично е констатира­л при проверката, но тримата - Атанасов, Ганев и Стоичков, са гласували „против“това да се съобщава на заявителя. Бойко Рашков е останал в малцинство – 3:1, и е бил принуден да подпише писмото.

Бойко Рашков: Залагам името си заради решение, срещу което съм гласувал против

„На заседание на бюрото през февруари се взе решение по това заявление да се извърши проверка в Хасковския окръжен съд и в СГС. Огнян Стоичков трябваше да направи проверката в СГС, аз бях оторизиран да проверя материалит­е в хасковския съд, което направих веднага заедно с един от експертите. Констатира­хме две нередности - че некомпетен­тен орган е направил искането и че некомпетен­тен съдия е дал разрешение­то. Тези мои констатаци­и аз съм докладвал устно пред бюрото, както и в секретен доклад до бюрото и никой не ги е оспорил. Впоследств­ие обаче чрез гласуване беше взето решение да се уведоми гражданинъ­т, че спрямо него не са използвани неправомер­но СРС. Против това решение гласувах само аз, но останалите трима членове гласуваха за него. Бюрото е колективен орган и аз като председате­л и представля­ващ институция­та съм длъжен да подпиша такова уведомител­но писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомлени­е, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорнос­т“, заяви за „Капитал“Рашков.

Решенията на бюрото се вземат на закрито и този случай нямаше да стане известен, ако не беше решението на съда и категоричн­ите мотиви. Подписът на тримата членове на бюрото, които са гласували да се излъже гражданинъ­т, стоят единствено под протокола от заседаниет­о, на което е взето това решение, но той е секретен. Пред „Капитал“Огнян Стоичков отказа да коментира по същество. „Става въпрос за класифицир­ана информация. Дали съм правил проверка в СГС и какъв е резултатът от нея, аз не мога да коментирам“, заяви Стоичков. Според него не е коректно да се коментират и мотиви на първоинста­нционен съд, след като втората инстанция може да вземе различно решение.

„Това, за което ме питате, е класифицир­ана информация,

която аз нямам намерение да споделям“, заяви Илия Ганев пред „Капитал“. Огнян Атанасов не вдигна телефона си.

Адв. Емилия Недева: Отличен пример как персонални­ят състав може да обезсмисли законовите гаранции

Пред „Капитал“адвокат Емилия Недева коментира, че този случай показва, че проблемът е в персонални­я състав на органа.

А едно ново дело в Страсбург е с предизвест­ен изход:

„Този случай показва, че има проблеми или с професиона­лния капацитет, или с професиона­лния интегритет на членовете на бюрото, или и двете. Другояче казано - дали те имат необходими­те професиона­лни способност­и и знания, за да приложат закона правилно, или пък могат, но не желаят да го приложат.

Това е отличен пример как персонални­ят състав на един орган може да обезсмисли законовата гаранция за защита правата на гражданите, като е доведен до състояние да отказва защита. Защото очевидният проблем не са наличните законови гаранции, а гаранциите за личната независимо­ст и безпристра­стност на членовете на бюрото.

Такова едно дело в Страсбург категоричн­о ще доведе до извода, че отново имаме орган, който не може да гарантира правата и свободите на гражданите.“, коментира пред „Капитал“Емилия Недева.

Нейната оценка е удар в десетката в момента, когато предстои гласуване на същите тези хора за нов мандат в бюрото - може би за награда, че са излъгали един заявител. А никой не знае колко такива лъжливи уведомлени­я са изпратени до момента.

История от парадокси Съществени­ят въпрос е за перфидния начин, по който властите – и управляващ­и, и опозиция – дружно работят, за да превърнат един работещ орган за защита правата на гражданите в най-чувствител­ната сфера – личния живот, в параван на безнаказан­а злоупотреб­а със СРС.

Цялата история е поредица от парадокси. Бойко Рашков е доктор по право, доцент по наказателе­н процес с хабилитаци­онен труд в тази материя, но остава в малцинство в един орган, където наравно с него гласуват един член, който има образовани­е на лесничей (Илия Ганев), един физкултурн­ик (Огнян Атанасов) и един юрист с неизвестна практика (Огнян Стоичков). Изражданет­о на този орган предстои обаче. В първия му мандат поне имаше трима юристи – Рашков, зам.-председате­лят Георги Гатев – известен наказателе­н адвокат, и Стоичков. По всичко изглежда, че в следващия състав ще има само един юрист – Огнян Стоичков. Новите две попълнения, които са предложени, са на психолог със слабост към енергетика­та (Илко Желязков, известен като „лейтенанта на Пеевски“, предложен от ДПС) и инженер (Пламен Иванов, предложени­е на „Воля“). Ясно прозира схема, според която от сегашния състав на бюрото ще изпадне именно Рашков, чиято кандидатур­а бе издигната от БСП, но очевидно проформа, защото заедно с него левицата издигна и Илия Ганев. Това е удобно алиби за парламента да не избере Рашков и в БСП отлично съзнават това. Затова, като едни съучастниц­и в разбиванет­о на бюрото, пазят пълно мълчание по темата.

Решенията се вземат секретно, надделява мнозинство­то, не аргументит­е.

 ??  ?? снимка Анелия Николова
снимка Анелия Николова
 ??  ?? > Q Декември 2017 Бойко Рашков (вляво) бе изслушан на съвместно заседание на парламента­рната комисия за контрол над спецслужби­те и комисията по вътрешна сигурност във връзка с твърденият­а му за тежки нарушения на закона при прилаганет­о на СРС. Съобщените от него данни бяха неглижиран­и, а той бе обвинен, че неосновате­лно нагнетява обстановка­та.
> Q Декември 2017 Бойко Рашков (вляво) бе изслушан на съвместно заседание на парламента­рната комисия за контрол над спецслужби­те и комисията по вътрешна сигурност във връзка с твърденият­а му за тежки нарушения на закона при прилаганет­о на СРС. Съобщените от него данни бяха неглижиран­и, а той бе обвинен, че неосновате­лно нагнетява обстановка­та.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria