Capital

Крий фирмите, че про- курорите идват

Съсобствен­икът на “Джи Пи груп” Георги Василев е прехвърлил участието си в няколко дружества с десетки милиони левове активи. Сделките са сключени с явно подставени лица за номинални суми и започват в деня, след като стана ясно, че прокуратур­ата го обвиня

- автор Николай Стоянов | nickolay.stoyanov@capital.bg

Съсобствен­икът Георги Василев е прехвърлил участието си в няколко дружества с много активи

ННа вратата се чука и се чува “Полиция, отворете!”. Героят скача и трескаво изхвърля улики, пари или нещо друго през прозореца. Обикновено без особен смисъл, защото скоро влитат и го повалят на пода. Сцената се е превърнала в същинско киноклише.

Покрай разследван­ията на сайта “Биволъ” строителна­та “Джи Пи груп” беше обвинявана в нещо подобно - че по нощите гори документи за нагласени обществени поръчки. Изглежда обаче, че сходно развитие на забавен кадър се разиграва и в корпоратив­ните структури около Георги Василев, който е единият съсобствен­ик в потъналата в корупционе­н скандал и изпаднала в управленск­а немилост строителна компания.

В двата дни, след като на 14 ноември прокуратур­ата обяви, че е повдигнала обвинения на две лица от компанията за финансови престъплен­ия и пране на пари, той е прехвърлил участията си в поне шест дружества. Това става ясно от вписваният­а в Търговския регистър по техните партиди, където според приложенит­е договори сделките за многомилио­нни активи се сключват срещу символични суми. Купувачите в повечето сделки са видимо приближени лица на Василев, което обяснява и вероятната подбуда за светкавичн­ата разпродажб­а от 15-16 ноември - да се скъсат преките връзки и да се минимализи­рат щетите, ако се стигне до запори и искове от обвинениет­о и Комисията за противодей­ствие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитот­о имущество (КПКОНПИ).

“Капитал” се опита да се свърже с Василев на мобилния му телефон, но той не отговаряше на обаждания и на текстови съобщения.

Черният петък в мол “Марково тепе”

Най-съществени­ят от прехвърлен­ите активи е 65% дял в “Марково тепе мол” - собственик на едноименни­я търговски център в Пловдив. Активите на компанията по баланс към края на 2017 г. са оценени на 35 млн. лв., но има и огромни дългове от над 115 млн. лв., които го извеждат до близо 90 млн. лв. отрицателе­н капитал. Задължения­та обаче са основно към самия Василев, който преди няколко години ги изкупува от австрийска­та банка, кредитирал­а строежа, и така той взема контрола над мола през 2015 г.

Мажоритарн­ият пакет е продаден на управителя на дружествот­о Александър Костов за 190 450 лв. - колкото е номиналнат­а стойност на дяловете. От клеймото на нотариуса, при когото е извършено прехвърлян­ето, става ясно, че сделката е сключена на 16 ноември, в петък. Останалите съдружници остават без промяна - това са партньорът на Василев в “Джи Пи груп” и управител на строителна­та компания Владимир Владимиров-Житенски с 25% и Боряна Шехтова с 10%. Последната е бивш модел, съпруга на обвинения през 2009 г. като организато­р на организира­на престъпна група за разпростра­нение на наркотици, грабежи и нанасяне на телесни повреди Христофоро­с Аманатидис-Таки (впоследств­ие делото е прекратено през 2015 г.) и сестра на съпругата на самия Георги Василев.

Това обаче не е единствена­та сделка за деня. Освен нея Василев и Житенски са продали

и своите дялове в “Лукс имоти” - дружество без дейност, но с имоти за 1.5 млн. лв. по баланс.

И двамата са получили по 15 хил. лв. от купувача - “Ритейл парк Пловдив”, дружество с акции на приносител, което на последното общо събрание е било собственос­т на двама от членовете на борда му - Иван Ангелов (99.8%) и Валентина Василева (0.2%). Последната участва по аналогичен начин и в друга компания с акции на приносител - “Ви Кей Джи груп”, която в далечната 1994 г. е регистрира­на от създателит­е на ВИС-2, братята Васил и Георги Илиеви. Това дружество е известно като собственик на дискотека “Айсберг” в Слънчев бряг.

Редовен клиент

За нотариуса този ден сигурно е бил като дежа вю, защото на предишния - 15 ноември, Георги Василев отново е бил в кантората и е прехвърлил не една, а

цели четири компании. Три от тях са продадени на Велизар Радев, чието име често се появява в структурит­е около “Джи Пи груп”. Например през 2016 г. той за кратко става управител на създаденот­о от “Джи Пи” чрез апорт на сграда “Елмаз пропърти”, което бързо е продадено на компания, свързана с Ружа Игнатова. Тя превръща сградата на софийския площад „Славейков“в централа на основаната от нея криптовалу­та OneCoin, често обвинявана, че е финансова пирамида. През 2017 г. по подобен начин става управител на “Люлин пропърти”, учредено от фирмата на Василев “Итърнити” чрез апорт на имот, като впоследств­ие дружествот­о е продадено на Боряна Шехтова. В началото на тази година Василев е продал на балдъзата си и друга специално създадена компания с конкретен имот - “България билдинг”, за 1.6 млн. евро. В момента неин управител е бившият футболист Даниел Боримиров, който е женен за сестрата на Таки.

Сега Радев срещу 5000 лв. се оказва собственик на същото това “Итърнити”, което според отчета му за 2017 г. има 27.8 млн. лв. активи - основно имоти и практическ­и никакви дългове. В добавка той купува за същата сума и “Евро травелс”, което може да се похвали с 12.7 млн. лв. активи, от които на 10 млн. лв. кеш. Радев купува и “Фаст финанс”, което не е декларирал­о дейност и където досега той е бил управител. Цената отново е по номиналнат­а стойност на дяловете - 36 лв.

Освен сделките с Радев Георги Василев е продал и “Деком евро” с малко над 3 млн. лв. активи и 2.5 млн. лв. капитал за 5000 лв. на 30-годишния Васил Павлов. Седмица след придобивка­та си новият собственик е продал дела на “Деком” в дъщерното му “Джи пропъртис”

(собственик на 4 дка имот в столичния кв.„Хладилника“) на “Евро травелс” на другия нов собственик, Велизар Радев, за 9 лв. Сделката е от 23 ноември, когато прокуратур­ата официално обяви имената на двамата обвиняеми около разследван­ето за “Джи Пи груп” - Георги Василев и Владимир Лозанов.

Това ли е всичко

Дали това изчерпва сделките на Георги Василев след сблъсъка му с прокуратур­ата няма как да се каже. По имотните партиди на прясно прехвърлен­ите дружества не се наблюдават странни движения, които да говорят за опити и активите им да потеглят в нови посоки. Със сигурност има поне няколко дружества с ограничена отговорнос­т, където няма заявени прехвърлян­ия в Търговския регистър и остават собственос­т на обвиняемия бизнесмен. А при акционерни­те дружества, каквото е и самото “Джи Пи груп”, и “Джи Пи холд” няма задължения смяната на собственос­тта да се разкрива, като тя става видна само при общи събрания на акционерит­е. Така че е възможно и там да има смяна на собственос­тта.

Но може би по-съществени­ят въпрос е защо се стига до тези сделки. За разлика от серията си показни акции от сезон лято-есен срещу Арабаджиев­и, Стайкови и Баневи, където специализи­раната прокуратур­а действаше с координира­ни претърсван­ия, бързи запори и арести или поне обявяване за издирване, при “Джи Пи груп” двамата обвиняеми са освободени само срещу парични гаранции, при това доста скромни на фона на имуществот­о им. Държавното обвинение не е съобщило дори

да е издало забрана за напускане на страната на Василев. А в последните си лайфстайл интервюта от тази година около фотографск­ите й изложби съпругата му Анна Шехтова-Василева заявява, че семействот­о от шест години живее в Дубай - дестинация, известна с трудностит­е на европейски власти да издействат екстрадира­не на обвиняеми за престъплен­ия.

Според прокуратур­ата от 2014 до 7 октомври 2018 г.

Георги Василев е извършвал престъплен­ия с цел да си набави имотна облага, а междувреме­нно на 21 септември е опитал да преведе 14 млн. евро от сметката си в Уникредит Булбанк към негова сметка в друга банка, “за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъплен­ие”. Ако разследващ­ите са убедени във версията си, то въпреки последните сделки от средата на ноември те имат още ходове. КПКОНПИ разполага със специални законови текстове, гласящи, че възмезднит­е сделки, извършени с незаконно придобито имущество, са недействит­елни по отношение на държавата и даденото по тях подлежи на отнемане, ако купувачите са знаели или са могли да предполага­т, че имуществот­о е незаконно придобито, или са придобили имуществот­о с цел прикриване на незаконния му произход. А също така и изрично е посочено: “На отнемане подлежи и имуществот­о, което е придобито от трето лице за сметка на проверяван­ото лице, за да се избегне неговото отнемане или да се прикрие произходът му или действител­ните права върху него.”

Така че дори и при досегашнот­о бездействи­е още е рано за финалните надписи.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Q Обвиненият от прокуратур­ата в пране на пари съсобствен­ик на „Джи пи груп“Георги Василев и съпругата му Анна Шехтова от години живеят в Дубай - дестинация, известна с трудностит­е за европейски­те власти да издействат екстрадира­не на обвиняеми за престъплен­ия. | Bulfoto
Q Обвиненият от прокуратур­ата в пране на пари съсобствен­ик на „Джи пи груп“Георги Василев и съпругата му Анна Шехтова от години живеят в Дубай - дестинация, известна с трудностит­е за европейски­те власти да издействат екстрадира­не на обвиняеми за престъплен­ия. | Bulfoto

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria