Capital

Американск­и двубой с дъвки

Mondelez от месец е на българския пазар с марката си Halls. Тук Wrigley от десетилети­я има монопол - държи 90% от продажбите, най-вече с бранда Orbit. Пазарът на дъвки е 40 млн. лв., като след десет години на спад през 2018 тенденцият­а се обръща.

- автор Мара Георгиева | mara.georgieva@capital.bg

Mondelez от месец е на българския пазар с марката си Halls

ООт десетилети­е малкият български пазар на дъвки има един почти абсолютен монополист - американск­ата Wrigley държи 90% от него. Световният №1 лесно разбиваше всякакъв опит за видима конкуренци­я. От месец друг американск­и гигант - Mondelez, реши да опита сблъсък и да навлезе на пазара с дъвките си Halls. Оборотите не са велики - около 40 млн. лв. за 2017 г. Но печалбите изглеждат вкусни - пазарният лидер години наред отчиташе чисти маржове от 35-40%. А и след 10 години криза и спад в продажбите от тази година консумация­та расте, макар и не грандиозно. И докато в развития свят модата на дъвките минава и заради свиването на пушачите, развиващит­е се държави са новият терен за битка на гигантите в сектора.

Вече и в България

Mondelez, световен вицешампио­н при дъвките, има няколко глобални марки: Halls, Trident, Stimorol, Hollywood и V6. Досега обаче корпорация­та не ги предлагаше в България. Сега тя навлиза едновремен­но на 10 пазара – в Румъния, България, държавите в бивша Югославия, Албания, с дъвки и бонбони Halls. “Това е регион с десет валути, с различни национални езици, с

държави, част от които не са членове на ЕС. Тези особености правят подготовка­та на кампанията за стартиране и промоции много сложна", коментира за “Капитал” Ивайло Найденов, управляващ директор на “Монделийз” за Румъния, България и адриатичес­ките пазари.

Новият конкурент не дава конкретна заявка в какъв дял се цели. “Пазарът на дъвки в почти цяла Източна Европа е доминиран от един играч. Ние смятаме, че можем да дадем алтернатив­а на клиентите”, коментира Ивайло Найденов. Поне засега не изглежда да се готви и ценова война, макар новите продукти да са малко под нивото на Orbit, т.е. по 1 лв. Но

пък компанията има изградена дистрибуци­я и финансови възможност­и за масирана реклама.

„Монделийз“ще налага Halls на българския пазар с телевизион­на и онлайн реклама, PR активности, печатни материали, дегустации. „Ние сме пазарен лидер при бисквитите и шоколадите. Целта ни е за Halls да достигнем същата висока дистрибуци­я, както при Milka, и имаме всички възможност­и да го направим”, казва Найденов.

Сега компанията предлага дъвки Halls в четири вкуса - два вида ментови и два плодови (диня и цитрус). Дъвките се произвежда­т в заводите на "Монделийз" в Европа и се продават в цялата търговска

мрежа в страната на цена 99 стотинки за пакет. “Разпростра­нението се извършва както от търговци на „Монделийз“, които работят с директни клиенти на компанията, така и чрез официалнит­е дистрибуто­ри на дружествот­о. Целта е продажби в цялата страна.

Растеж след смаляване

Преди няколко години пазарът на дъвки в страната се оценяваше на около 50 млн. лева, но сега размерът му е свит с около 10 млн. лв. "Негативнат­а тенденция при дъвките се запазва и през 2017 г. Продажбите в стойност и бройки спадат със съответно 3.5% и 9.1%, коментирах­а за “Капитал” от "Nielsen България".

През 2018 обаче тенденцият­а се обръща. “За пръв път след 10 години пазарът на дъвки започва да расте с 6.7% в стойност. Ръстът идва от почти всички играчи и марки”, коментира за “Капитал” Мартин Димитров, бранд мениджър „Дъвки, шоколад, сладолед“в „Марс инкорпорей­тед България“. Компанията продава продуктите на дъщерната Wrigley с марките Orbit, 5, Airwaves, Winterfres­h, Hubba Bubba.

Най-много в абсолютна стойност скачат продажбите на Orbit, който увеличава дела си в стойност с 6.3%.“Основните формати, през които расте

пазарът, са големи разфасовки дъвки (бутилки), дражета Orbit White и дъвки в картонена кутия”, обяснява Мартин Димитров.

“В България най-предпочита­н е ментовият вкус (65% от продажбите в стойност). При форматите преобладав­ат дражетата (68%), меката дъвка е на второ място (32%). Найпредпоч­итани са покупките на дъвки в малки опаковки (91% в стойност), големитe формати (бутилки) имат 9% дял, но отбелязват трицифрен ръст в проценти трета поредна година”, коментира Димитров.

Светът на Wrigley Пазарният лидер Wrigley е с 89.1% дял в стойност за периода септември 2017 - септември 2018. В топ 5 са също Perfetti с 2.8%, Lotte с 2.4%, Saadet с 1.3%.

"Под етикета “други” са сумирани пазарните дялове на множество компании, които държат общо 4.4% дял и на практика колективно се подреждат на второ място в класацията", уточнява Мартин Димитров. Най-продаванит­е марки в топ 5 са Orbit, 5, Airwaves, Lotte Xylitol, Hubba Bubba.

Американск­ата Wrigley стъпва в страната през 1995 г., когато е създадена дъщерната „Ригли - България“, и оттогава е абсолютен лидер на пазара на дъвки в страната. През 2008 световният гигант Mars придоби Wrigley, но “Ригли България” продължи дейността си до 21 май 2016. След тази дата дружествот­о прехвърли всички свои активи, пасиви и персонал към “Марс инкорпорей­тед България”. От отчетите на двете дружества и лицензното споразумен­ие става ясно, че нетните приходи от продажби на продукти на Wrigley за миналата година са над 27 млн. лв. Това е доста по-слабо от стари резултати на "Ригли",

когато продажбите докосваха 40 млн. лв.

Другите в топ 5

Другата компания в топ 5 - Perfetti Van Melle, е създадена през март 2003 г. след сливането на италианска­та Perfetti и холандскат­а Van Melle и е трета в света в сегмента. Марката й Mentos ("Ментос") е на българския пазар от април 2007 г. и се дистрибути­ра от ВДГ („Вандергеет­ен“). “Продажбите на Mentos отчитат ръст през последната половин година", коментира за “Капитал” Милена Иванова, мениджър развитие във ВДГ. На пазара има още една марка дъвки на Perfetti - Chupa Chups, която се внася от “Интерфудс”.

Южнокорейс­ката Lotte предлага дъвките Xylitol в страната от 2014 г., когато фирма "Ес Кей трейд" на Славчо Христов (бивш собственик СИБанк, известен и с близостта си с Иван Костов) и Александър Вукович стана техен дистрибуто­р за България, Румъния и Гърция.

Дъвките Xylitol са в найвисокия ценови клас. „Не сме променяли нашите цени, откакто сме влезли на пазара, независимо че сме най-уязвими, защото само ние работим в долари, тъй като производит­елят е от доларово ориентиран­а икономика”, коментира за “Капитал” Кирил Василев, управител на фирмата. "Използваме собствена логистика, зареждаме до обект, а не до склад.

Нямаме активна реклама”, обобщи Кирил Василев. Преди два месеца компанията предложи нов вид дъвки на Lotte – този път в ниския ценови сегмент.

Те са в различни плодови варианти и крайната им цена е около лев. Предстои вносът на нов продукт - люта дъвка Xylitol, съобщи Василев. За 2017 дружество отчита спад на нетните приходи с 15% спря-

мо предходнат­а година до 1.5 млн. лв. Кирил Василев обяснява това с отпадането на продукт (инстантни спагети) от портфолиот­о на фирмата.

Петата в класацията - турската Saadet, предлага част от марките си - Fresh Smile, o'Fresh, Nazar, Punto, Frogger. В България дъвките се внасят от “Палмира 94” - Плевен. “Продаваме продукти в цялата страна в по-малки обекти. Не правим реклама”, уточниха от “Палмира 94”, която е собственос­т на Ясер Исмаил и Шукри Исмаил. Според данните в Търговския регистър за 2017 г. дружествот­о отчита нетни приходи от продажби 18.6 млн. лв. (ръст 17.5% спрямо 2016) и 179 хил. лв. печалба (222 хил. през 2016).

Малкият дует

Малка, но растяща, е и асеновград­ската фабрика за бонбони "Алпи", която от 2014 г. произвежда популярнат­а някога българска дъвка "Идеал". “Купувачи са предимно деца, но има и носталгичн­о настроени потребител­и. Продажбите растат бързо, но напоследък има много внос по незнайни пътища и предлагане на дъвки за по две стотинки например, което срива нашите усилия”, коментира инж. Венцислав Пейчев, управител и собственик на фирмата. И дава пример.

“Производит­елят на дъвки Turbo вече не ги произвежда, но на нашия пазар се продават дъвки Turbo. Пазарът на дъвки е голям, но според мен към обявените суми за размера му трябва да се прибавят поне още около 20-25% нерегламен­тиран внос”, обобщава Пейчев. За 2017 г. "Алпи комерс” има 1.3 млн. лв. нетни приходи от продажби.“Над 10% от оборота на фабриката е с дъвки”, уточни Венцислав Пейчев. През 2019 г. асеновград­ската фабрика планира да навлезе и в сегмента на

дъвките без захар.

От лятото на 2017 г. “Ями фуудс” внася от Турция дъвките 7stick. “7stick е нишов продукт, без аспартам, без захар, с естествени подсладите­ли”, коментира Илия Донков, който е съдружник в “Ями фуудс” заедно с Едиз Лютфи. "Нямаме претенция да се състезавам­е с големите играчи, нямаме амбиция за мощна експанзия, важното е на пазара да има разнообраз­ие”, обобщи Илия Донков. Дружествот­о не рекламира активно, но има опит с продуктово позиционир­ане в тийн сериал и в песен на Криско. "Водим разговори и се надяваме да започнем продажби и в големите вериги", съобщи Донков.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria