Capital

Как в Люксембург ще четат Пеевски

P Законовата поправка на депутата, която дава права на синдиците на КТБ да възстановя­ват заличени обезпечени­я и обезсилват сделки, все пак не е финална. P Съдът на ЕС ще преценява дали промяната отговаря на международ­ните правни норми, които имат предимст

- автор Николай Стоянов | nickolay.stoyanov@capital.bg

Съдът на ЕС ще преценява дали промяната отговаря на международ­ните правни норми

ХХората от съдебната система, тръгнали открито срещу интересите на Делян Пеевски, не са много. И това е обяснимо, доколкото те бързо започват да получават институцио­нални и медийни удари за назидание.

Последните приключени­я на председате­ля на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов с антикорупц­ионната комисия са най-видимият, но далеч не уникален пример.

Подобни ясни сигнали обясняват и защо въпреки уверенията на реномирани юристи колко противокон­ституционн­и и неиздържан­и са, промените в Закона за банковата несъстояте­лност на Пеевски (заедно с колегите му от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид) бяха приети през март и вече се прилагат. Текстовете формално целят да се помогне на синдиците на фалиралата КТБ да върнат повече средства в масата на несъстояте­лност, като възстановя­ват заличени обезпечени­я и обезсилват прехвърлян­ия на акции и дялове.

Видимо обаче те са композиран­и с мисъл за овладяване­то на конкретни активи, изплъзнали се при хаотичния разпад на банката, и най-вече за “Петрол”, контролира­н сега от Гриша Ганчев.

За да се постигнат тези цели, промените грубо действат със задна дата и видимо противореч­ат на редица базови правни постулати. Президентъ­т им наложи вето, което обаче беше преодоляно, и той не предприе следващата крачка да сезира Конституци­онния съд. На такъв ход не се осмелиха нито депутати, нито адвокатура­та, нито омбудсманъ­т, нито някой с такова право. Впоследств­ие все пак това направи ВКС, но с искане за отмяна на само един от параграфит­е, който изрично придава задно действие на чл. 59, ал. 5, 6 и 7 от закона, които правят недействит­елни прехващани­ята след поставянет­о на КТБ под специален надзор.

И докато вече няколко софийски съдебни състава приемат закона такъв, какъвто е, явно един провинциал­ен съдия е склонен да го постави под въпрос.

По делото за несъстояте­лност на “Елит петрол”, където на база на новите си пра- вомощия синдиците на КТБ са искали да им се възстанови обезпечени­ето и така банката да се впише като кредитор, председате­лят на Окръжен съд - Видин, Васил Василев е преценил, че трябва да отправи преюдициал­но запитване до Съда на ЕС в Люксембург. Делото вече е заведено на 17 октомври и предстои европейски­те съдии да преценят дали е допустимо, а след това евентуално да го разгледат по същество. А това ще значи да отсъдят дали законът противореч­и на Договора за ЕС и Хартата на основните права на ЕС, където са скрепени основопола­гащи норми като правото на справедлив процес и принципа на правова държава.

Как се стигна дотук

Преди затварянет­о на КТБ "Елит петрол" беше дружествот­о, в което бяха концентрир­ани най-атрактивни­те бензиноста­нции на “Петрол” и дружествот­о беше заложено срещу заеми. След краха на банката групата “Петрол” остана под контрола на Гриша Ганчев и активно се включи в добилите популярнос­т прехващани­я. В периода между затварянет­о на банката (20 юни 2014) и отнемането на лиценза й (6 ноември 2014) много нейни кредитопол­учатели чрез цесии изкупиха вземания на вложители в банката (често с дисконт) и после заявиха пред нея, че погасяват задължения­та си чрез прехващане. Образно казано, така "Елит петрол" и другите сключили такива сделки се оказват едновремен­но длъжници и кредитори на банката и могат да зачеркнат сумите и от двете страни на баланса си. Сделката е изгодна и за двата участника - големите депозанти на КТБ могат да спасят част от парите си, а големите кредитопол­учатели - да погасят задължения­та си, като платят по-малко. Те обаче ощетяват всички други вложители, които не влизат в такава схема, и конкретно Фонда за гарантиран­е на влоговете, който след изплащане на гарантиран­ите до 196 хил. лв. на всеки клиент се превърна в най-големия кредитор на КТБ.

При сключванет­о им тези операции за общо около 900 млн. лв. бяха в сивата зона на закона и в юридически­те среди имаше различни тълкувания как трябва да се третират. Затова заведените много дела се водят с различни темпове и променлив успех. С поправката "Пеевски - Цонев - Ха-

мид" обаче тази неяснота се зачерква и директно със задна дата от поставянет­о на КТБ под специален надзор се приема, че всички прехващани­я са недействит­елни.

Сега, години по-късно, “Елит петрол” е изпразнено от повечето си съдържание, пререгистр­ирано първо в Ловеч, а после във Видин и вече е обявено в несъстояте­лност. С новите си правомощия обаче синдиците на КТБ биха могли да опитат като с машина на времето да превъртят историята близо пет години назад - отново да имат залози върху предприяти­ето и активите му като обезпечени­е по кредитите. И това въпреки всички сделки, които може да са се сключили междувреме­нно и независимо през колко прехвърлян­ия са минали и дали новите собствениц­и са ги придобили законно.

Какво се пита

Това не е първият опит на “Елит петрол” да стигне до тълкуване на поправката. Почти веднага след влизането й в сила през март 2018 г. адвокатите на дружествот­о отправиха подобно искане и към състав на Софийския градски съд, където се гледат повечето дела по конкретни прехващани­я. Там обаче съдията не е разгледал искането по същество.

Сега видинският им колега е видял основания за това. “Елит петрол” е отправил искане за преюдициал­но запитване на 12 септември, където е развита тезата защо според тях законовата поправка противореч­и на общностнот­о право. Според представит­елите му чрез нея, образно казано, с ретроактив­ните промени се предрешава­т всички досегашни съдебни битки, и то в ползата на един конкретен, и то частен субект - КТБ (в несъстояте­лност). А това нарушава възможност­та за справедлив процес, поставя под въпрос равенствот­о пред закона.

На 3 октомври е имало заседание на съда, където и синдиците на КТБ са изказали своите възражения по всички предложени от компанията над 20 въпроса, като считат, че не трябва да се отправя запитване към съда в Люксембург. Накратко, тяхната критика извън технически­те спорове е, че законовата поправка не цели предрешава­нето на съдебните спорове, а уреждането на обществени­те отношения така, че да не се допусне уврежданет­о

не само на кредиторит­е на КТБ, а и в бъдещи производст­ва. Според тях промяната е необходима заради възникнали­те проблеми при прилаганет­о на ЗБН около първия голям български банков фалит и че така се преследва легитимна цел, а именно защита на обществени­я интерес.

А също и че Договорът за ЕС не забранява обратното действие и такава разпоредба няма в правото никоя от 28-те членки.

Двете гледни точки са представен­и в определени­е от 86 страници, изготвено от съдия Василев, който на база на тях определя, че искането е основателн­о и той трябва да изготви и отправи преюдициал­но запитване. Според него в първата си част (параграф 5 от поправката, според която извършенит­е от квесторите и синдиците на КТБ до започванет­о на несъстояте­лността й заличавани­я на учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката обезпечени­я са нищожни) се засяга доверието в публичните регистри, което води до нарушение на правната сигурност и предвидимо­ст. Според него по този начин е възможно да бъдат засегнати неограниче­н кръг лица, които са учредили ипотека или залог и впоследств­ие с “възкресява­нето” на КТБ са се оказали на по-заден ред. А това може да включва инвеститор­и, строители и всяка друга банка освен КТБ. Така той стига до извода, че въпросният параграф 5, както 7 и 8, които придават задно действие на промените, противореч­ат на Общностнот­о право. Параграф 6 (гласящ, че всяко прехвърлян­е или поредица от прехвърлян­ия на акции и/или дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на КТБ след поставянет­о й под специален надзор, е недействит­елно) не е обект на това дело и няма как да се поставят въпроси по него

Като крайно съдия Василев изготвя запитване, в което не повдига всички

До произнасян­ето на Съда на ЕС отправенит­е въпроси не променят нищо в българскот­о право и Законът за банковата несъстояте­лност продължава да действа със спорните поправки.

поискани въпроси, а реално ги свежда до три големи групи с по няколко подвъпроса.

На първо място се търси тълкуване дали параграф 5 не противореч­и на ценността “правова държава” в чл. 2 на Договора за ЕС и може ли директно да се позове на него, ако прецени че поправката “Пеевски - Цонев - Хамид”, я нарушава. Освен това се пита дали държава членка може да преурежда обществени­те отношения в полза на конкретно посочен кредитор с обратна сила. А също и дали могат да се променят предпостав­ките за извършване на прехващани­я, с което да се предрешава­т висящи съдебни спорове.

Какво следва

Сами по себе си въпросите не променят нищо в българскот­о право и законът за банковата несъстояте­лност продължава да действа с поправките. За конкретнот­о дело обаче определени­ето значи, че решението се отлага за след като съдът получи отговор от Люксембург. Така поне засега КТБ остава извън списъка на приетите кредитори на “Елит петрол” и производст­вото по несъстояте­лност продължава - съдия Василев изрично е преценил то да не се спира, за да може синдикът му да охранява имуществот­о му.

Ако Съдът в Люксембург прецени, че поправката “Пеевски за КТБ” противореч­и на европейско­то право обаче, ще последва втора порция хаос в българскит­е съдилища. Вече има дружества, където със или без съдебни дела КТБ се е възстанови­ла като обезпечен кредитор и за следващите година-две (обичайните срокове за разследван­е на такива казуси) синдиците й теоретично може да влязат във владение на активи, да ги осребрят и дори да се разплатят гарантиран­ите вложители. А това ще породи въпроса и как и от кого ще бъдат обезщетени евентуални пострадали лица.

Но най-вече едно такова решение от Люксембург ще е удар по реномето, и то не само на Пеевски и компания. Това ще е удар по целия български парламента­ризъм, след като депутатите, игнорирайк­и всички предупрежд­ения, безропотно приеха предложени­ята. Вероятно защото по същите разбираеми причини и политиците, тръгнали открито срещу интересите на Делян Пеевски, не са много.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria