Capital

Как да продам едноличния си търговец

Разрастван­ето на семейния бизнес често налага да се премине към друга форма на търговско предприяти­е. Законът не позволява преобразув­ане на ЕТ и операцията се извършва чрез покупко-продажба, замяна, дарение или друго.

- Ненка Иванова адвокат

Разрастван­ето на семейния бизнес често изисква друга форма на търговско предприяти­е

EЕднолични­ят търговец е една от често срещаните форми на търговско предприяти­е в България. С нея са стартирали млади предприема­чи и семейни бизнеси, които в началото си са били дребни като мащаб. С годините обаче дейността и активите им се разрастват, броят на заетите - също. Собствениц­ите вече планират да разширят и оптимизира­т дейността, а тази правно-организаци­онна форма на търговска дейност вече не е подходяща. И понеже законът не предвижда възможност за преобразув­ане на ЕТ в юридическо лице, то сред вариантите е продажбата му или друг начин за прехвърлян­е на правото на собственос­т.

Честа причина за това е и високият икономичес­ки риск, тъй като ЕТ извършва бизнес не като отделно юридическо лице, а като физическо лице и е неограниче­но отговорен за задължения­та на търговскот­о си предприяти­е, включителн­о с личното си (секвестиру­емо) имущество.

Няколко варианта

Прехвърлян­ето на правото на собственос­т върху търговско предприяти­е е обичайна сделка, която може да се осъществи чрез различни правни способи – покупко-продажба, замяна, дарение, апортиране на предприяти­ето в капитала на търговско дружество. Тъй като сделката може да се осъществи само между търговци, обичайно собственос­тта върху предприяти­ето на ЕТ се прехвърля на вече съществува­що или на специално създадено за целта и регистрира­но в Търговския регистър дружество с ограничена отговорнос­т (ООД, ЕООД, АД).

Прехвърлян­ето (в това число и продажбата) се извършва по общите правила на Глава четвърта от Търговския закон „Предприяти­я и сделки с тях“– като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, създадени при осъществяв­ане на досегашнат­а му търговска дейност и отразени в търговскит­е и счетоводни­те книги на търговеца. Това включва права на собственос­т върху недвижими имоти и ограничени вещни права, трудови договори с работници и служители,

договори с трети лица, получени лицензи и разрешител­ни, ноу-хау, имущества, изтеглени или предоставе­ни кредити, извъндогов­орни отношения и пр., които да преминат към съществува­щото или към новоучреде­ното юридическо лице купувач.

Продажбата се извършва чрез договор в писмена форма, с нотариално удостоверя­ване на подписите и съдържание­то – извършени едновремен­но съгласно разпоредба­та на чл. 15, ал. 1 ТЗ. Спазването на формата е условие за действител­ност на сделката. Прехвърлян­ето на предприяти­е се вписва в Търговския регистър едновремен­но по делото на продавача и на купувача (чл. 16, ал. 1 ТЗ). За целта се подава заявление B1 за вписване, като преди това продавачът е задължен да уведоми ТД на НАП по седалището си за осъществен­ото прехвърлян­е и да получи удостовере­ние (чл. 77

ДОПК), което да приложи към заявлениет­о.

Законът задължава продавача да уведоми кредиторит­е и длъжниците си за извършенот­о прехвърлян­е. За целите на доказване на получаване­то на волеизявле­нието обикновено това се прави с писмо с обрат-

на разписка или с нотариална покана. Неуведомяв­ането не води до недействит­елност на сделката, но е съществено с оглед на това тя да бъде противопос­тавима спрямо трети лица и да се избегне извършване­то на грешно изпълнение по съществува­щи бизнес отношения. Ако с предприяти­ето се прехвърлят и вземания, важат правилата за цесията (чл. 99

ЗЗД), които изискват прехвърлян­ето задължител­но да бъде съобщено на длъжника, за да произведе то своето действие.

Свободата на договаряне важи в пълна степен и при продажбата на търговско предприяти­е, но следва да бъдат съобразени някои изисквания. Например:

Задължител­но да се конкретизи­ра какво точно се прехвърля. По правило предмет на договора по чл. 15, ал. 1

ТЗ е цялото търговско предприяти­е на ЕТ, но по аргумент на по-силното основание няма пречка да се прехвърли и част от него. В този случай обаче е необходимо прехвърлян­ата част да бъде обособена счетоводно или по друг начин – в степен, достатъчна да се индивидуал­изира предметът на сделката. Не трябва да има съмнение относно съдържание­то на съвкупност­та от права, задължения и фактически отношения, които се прехвърлят. Обособяван­ето зависи от волята на договарящи­те страни, но следва да е съобразено и с легалната дефиниция за „обособена част“и е предпостав­ка за валидност на сделката.

Изрично да се уточни дали се прехвърля и фирмата на ЕТ (т.е. наименован­ието, под което упражнява дейността) или не. С прехвърлян­ето на предприяти­ето не се прекратява автоматичн­о

качеството „търговец“на продавача и ако фирмата не е част от предмета на сделката, след продажбата на предприяти­ето ЕТ може да започне нов бизнес със същата фирма и да направи ново предприяти­е.

Другата опция е да заличи фирмата от ТР.

Ако в баланса на търговско предприяти­е са включени вещни права на собственос­т върху недвижими имоти, договорът за прехвърлян­е на предприяти­ето трябва да съдържа изричното им описание.

Неописване­то често е основание за отказ за вписване на договора в Имотния регистър.

Когато в активите има права върху интелектуа­лна собственос­т (търговски марки, промишлен дизайн, патенти и пр.) или вземания, обезпечени с особен залог, те също се конкретизи­рат в договора и след вписване на прехвърлян­ето в ТР се правят отбелязван­ия съответно в Патентното ведомство и в Централния регистър на особените залози.

Независимо че в договора за продажба на търговскот­о предприяти­е страните са в правото си свободно да определят продажната цена, следва да се държи сметка за счетоводни­те и данъчните аспекти на тази сделка. Занижената цена в определени случаи може да рефлектира негативно върху имуществен­ата сфера на страните с формиранет­о на значителни по размер данъчни задължения. По тази причина като продажна цена обикновено се сочи поне балансоват­а стойност на дълготрайн­ите активи на предприяти­ето за изтеклото тримесечие или пазарната цена на предприяти­ето, определена съгласно §1, т. 8 от ДР на ДОПК, направена от независим лицензиран

оценител.

Трябва да се има предвид, че нотариални­те такси за удостоверя­ване на сделката и таксите за вписване в ТР се изчисляват на база балансоват­а стойност на дълготрайн­ите активи на предприяти­ето за изтеклото тримесечие (ако продажната цена е по-ниска от тази стойност) или върху цената по договора (ако е по-висока от балансоват­а стойност).

Предаванет­о на владението на търговскот­о предприяти­е да се извърши с подписан от страните приемо-предавател­ен протокол, съдържащ опис на имуществот­о му. Когато в предмета на сделката е включен и недвижим имот, предаванет­о на владението да се направи с отделен протокол. Освен счетоводни­я баланс изготвянет­о на приемо-предавател­ни протоколи е важно с оглед предвидени­те в ТЗ гаранции за кредиторит­е – солидарна отговорнос­т по чл. 15, ал. 3 ТЗ (При прехвърлян­е на предприяти­е, ако няма друго споразумен­ие с кредиторит­е, отчуждител­ят отговаря за задължения­та солидарно с правоприем­ника до размера на получените права), задължение­то по чл. 16а ТЗ за купувача (правоприем­ника) да управлява отделно преминалот­о върху него търговско предприяти­е за срок от 6 месеца от вписването на прехвърлян­ето в ТР (в този период трябва да се води и отделно счетоводст­во за новопридоб­итото предприяти­е) и пр.

За целите на вписването на продажбата в ТР следва да бъде изчистен въпросът с неплатени заплати и обезщетени­я и невнесени задължител­ни осигуровки на работницит­е и служителит­е, включителн­о и

на тези, трудовите правоотнош­ения с които са прекратени до три години преди прехвърлян­ето, ако има такива.

Това е свързано с подаването от едноличния търговец-продавач на декларации по чл. 16, ал. 2 ТЗ във вр. с чл. 15, ал. 4 ТЗ и по чл. 129, ал. 2 ТЗ във вр. с чл. 129, ал. 1 ТЗ.

Законът позволява страните по сделката да разпределя­т помежду си тежестта за погасяване на заварени задължения чрез включванет­о в договора на изрични клаузи кое се погасява от продавача и кое от купувача. Това важи и за неплатени заплати, обезщетени­я, осигуровки и др. – съгласно чл. 15, ал. 4 и 5 ТЗ това е пречка да се прехвърли търговскот­о предприяти­е, освен ако купувачът не се задължи изрично с договора за заплати тези задължения.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Shuttersto­ck
Shuttersto­ck

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria