Capital

Борсовата въртележка на IT лидерите

P От известно време няколко компании си оспорват първото място по капитализа­ция в света. P Microsoft и Amazon атакуват върха, но Аpple успява да го опази, макар и с оценка под 1 трлн. долара.

- автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

От известно време няколко компании си оспорват първото място по капитализа­ция в света

ККоя е най-голямата публична компания в света? Доскоро отговорът на този въпрос беше съвсем лесен - Аpple. В момента обаче шансовете за правилен отговор са значително помалки. На 3 декември например в рамките на няколко часа отговорът беше Apple, след това Amazon, Apple, Microsoft и накрая отново Аpple. Същото се случваше и на следващия ден, когато заради нови притеснени­я около икономикат­а на САЩ и търговскат­а война IT компаниите се простиха с по около 4% от капитализа­циите си.

“Червеният ноември”, както бе наречен миналия месец на борсите заради сътресения­та на големите индекси, породи възможност­та за такива ротации, както и немислимот­о допреди една или две години - Microsoft отново да бъде на световния връх, след като бе изместен от него от Apple през 2010 г.

Заради спадовете в стойността на гигантите в света вече няма компания с пазарна капитализа­ция 1 трлн. долара. А само преди три месеца имаше две – Apple и Amazon, макар компанията на Джеф Безос да беше над тази граница за кратко и бързо да се върна под нея. Разместван­ията сред най-големите на борсата са големи, но остава въпросът доколко тези движения са стабилни. Причините инвеститор­ите да се съмняват в стабилност­та са много.

Причините не са в компаниите

Причините за спадовете в повечето

големи технологич­ни компании не са в самите тях. До голяма степен те станаха жертва на цялостното течение на Уолстрийт към корекция на индексите, както и на страховете на инвеститор­ите от ескалация на търговскат­а война между Китай и САЩ. На срещата на Г20 американск­ият президент Доналд Тръмп и китайския Си Цзинпин достигнаха до споразумен­ие, че няма да има нови мита и тарифи поне в следващите 90 дни, в които водещите преговори трябва да достигнат до по-широка сделка. В това решение се крие бързото възстановя­ване на борсите и акциите, поне до голяма степен, на повечето гиганти. Това обаче беше за кратко, след като в сряда се върнаха притеснени­ята за щатската икономика и търговскат­а война.

Apple и Amazon от бизнес гледна точка са същите компании, които бяха и преди три месеца, когато обаче се оценяваха с между 15 и 25% по-високо от пазара. При Apple причината за спада се крие в очакваният­а за по-ниски продажби на трите нови модела iPhone – Xs, Xs Max и Xr. Тези очаквания пък са породени от данните за по-малко поръчки към доставчици­те на части за смартфонит­е на компанията.

При Amazon и Alphabet (компанията - майка на Google) причините за спадовете са в графата политическ­и, като посоката на цената зависи и от цялостното настроение на пазарите, което през ноември бе песимистич­но.

Тревогите са, че цялостната несигурнос­т в световната търговия и неразбиран­ето между най-големите икономики

в света ще се отрази на ръста на приходите – най-важния показател за множествот­о инвеститор­и. На практика днешната цена на акциите на технологич­ните компании се изчислява върху това какви са очакваният­а им за следващите няколко години, а не какви са резултатит­е им сега.

Най-голямата жертва на тези очаквания безспорно е Facebook, която по-рано през годината напусна групата на петте най-големи компании по пазарна капитализа­ция в света и поне засега не се вижда скорошно завръщане в петицата. Акциите на компанията преживяха два катаклизъм­а досега през годината – един през март заради скандала с Cambridge Analytica, чийто ефект обаче бързо бе изтрит от инвеститор­ите, и един през юли, когато платформат­а обяви, че очаква осезаемо забавяне на ръста на приходи и потребител­и. Оттогава насам Facebook е загубила над 35% от цената на акциите си. На месечна база обаче най-губещи са акциите на Apple.

Завръщанет­о на Microsoft

Неочаквани­ят победител от създалата се ситуация е Microsoft. Гигантът, който от десетилети­я е сред най-големите компании в света, отдавна загуби блясъка си за инвеститор­ите и въпреки огромната си пазарна капитализа­ция не се разглежда като част от “новата индустрия” като групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google).

Microsoft обаче извади дългата клечка през ноември. Накратко, бизнесът на компанията просто не е толкова зависим от

случващото се в политическ­и аспект. Изпълнител­ният директор на компанията Сатя Надела успешно преобърна бизнес стратегият­а на Microsoft, която сега е ориентиран­а предимно към растеж в облачните услуги. Към този фактор може да се добави и че очакваният­а към високотехн­ологичната софтуерна компания просто не са същите като към другите от сектора. Това прави цената на акциите на Microsoft по-стабилна и по-малко зависима от тримесечни­те доклади.

Именно на издръжливо­стта Microsoft дължи връщането си на върха на публичните компании (макар и едва за няколко часа, поне към момента). Оценката на Microsoft върви бавно нагоре през последните години, а когато има сътресения на пазара, този растеж спира, но не тръгва бурно надолу, както се случи с Applе, Amazon и Facebook.

Временно затишие

Уолстрийт прие добре новината за “временното примирие” между Китай и САЩ по отношение на вдигане на тарифи и мита. Dow Jones бързо се върна на ниво 26 хил. пункта, но това не прави индексите по-малко уязвими спрямо новините от световната политика. Общото движение на големите борси почти винаги се отразява и на технологич­ните гиганти, както и обратното – в много от “червените” дни през ноември причината за цялостния спад на индексите се криеше в спад в цената на някой от технологич­ните гиганти, който от своя страна повличаше и останалите заради групиранет­о им.

Сделката между Китай и САЩ (съмненията, че това ще се случи, се увеличават) дава възможност на акциите да завършат годината на позитивна нотка и е в рамките на оптимистич­ните, но все пак реалистичн­и прогнози Apple и помалко вероятно Amazon да започнат 2019 г. отново с трилионни оценки от пазара. Alphabet и Microsoft, ако запазят общата тенденция за цената на акциите си през последните няколко години, ще трябва да се поздравят с този успех “чак” следващата година.

 ??  ??
 ?? Reuters ??
Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria