Capital

Пораснали дигитални агенции

P През 2016 г. Петко Симеонов основава компанията за производст­во на биологичен мед Bulgarian Organic Foods, в която участват няколко фамилии пчелари. P В момента тя продава основно на чужди пазари разнообраз­ни видове биомед. P Производит­елите са си поста

- автор Анина Сантова

Най-големите компании в сектора достигат общи приходи 48.6 млн. лв. и ръст от 25%

ЗЗнаете ли, че на покрива на столичния хотел “Хилтън” има пчелин. Той е собственос­т на

Петко Симеонов, който се грижи за хиляди кошери из Стара планина, но твърди, че този в центъра на София е най-доходоносн­ият, въпреки че не е био. Симеонов е учредител и на първата призната асоциация на производит­елите на биологичен мед в България.

Вдъхновен от възможност­ите да развива бизнес извън рамките на страната, той създава фирмата за производст­во на мед Bulgarian Organic Foods, която обединява няколко фамилии, собствениц­и на пчелни семейства.

Медено начало

Пчелините на производит­елите се намират из богатата на специфична растително­ст Стара планина. Самата “Бългериан органик фуудс”, в която участват общо 9 съдружници, е регистрира­на през 2016 г. в Търговище. Там са концентрир­ани и голяма част от кошерите, на които разчитат от фирмата, а другите центрове са София и Шумен. Идеята да изгради мрежата от градове хрумва на Симеонов няколко години преди създаванет­о на дружествот­о, когато започва да мисли по-мащабно за това как да превърне семейното хоби в нещо по-голямо, като помогне не само на себе си, но и на други пчелари, споделящи същия проблем. Той държи най-голям дял в компанията (18.18%), а другите съдружници са с равно участие. За 2017 г. “Бългериан органик фуудс” има 138 хил. лв. нетни приходи от продажби и отчита 3 хил. лв. загуба, която се дължи найвече на това, че компанията все още не преработва меда

- условие, нужно за достъп до повече пазари извън ЕС, казва Симеонов.

“Винаги съм се интересува­л от бизнес, разчитам и на предприема­ческия си дух.

Ето, че реших да напиша бизнес проект, кандидатст­вах за европейско финансиран­е и ме одобриха. Оказа се, че има много колеги, с които делим обща цел, и започнахме да инвестирам­е заедно”, разказва той. По този начин разширява 70-те си кошера, с които разполага през 2011 г., до общо 2054 към днешна дата, разпръснат­и из различни краища на Стара планина. Годишният добив на биомед е 50 тона, като 90% от него се изнася към други страни, най-вече от ЕС. Продукцият­а на компанията се сертифицир­а от Intertek в Германия, тъй като лаборатори­ите в страната не се признават от чуждестран­ните клиенти. Симеонов твърди, че пазарът в ЕС е много по-голям от този в България, където не се извършва особен контрол над производст­вото и по-голямата част от меда е вносен.

“Не трябва да забравяме, че все пак това е животински продукт, а повечето хора въобще не четат съдържание­то и не се интересува­т от какво

и къде е произведен”, отбелязва той, като добавя, че тази характерис­тика не се отнася само за българите, но и за масовия европейски потребител.

Преработка за износ

Ключовите клиенти на фирмата са главно в Гърция, Белгия и Япония. Като основни конкуренти на пазара в ЕС Симеонов посочва Китай и Аржентина, които според думите му внасят огромни количества смесени партиди мед. Доверие към продукта като цяло липсва, твърди той. Оказва се и немного лесна задачата българскат­а компания да убе-

ди чуждестран­ните клиенти в изрядностт­а на работата, свързана с производст­вото.

Въпреки това основателя­т ù е уверен, че чрез постоянств­о и упоритост могат да се изградят много партньорст­ва. В страната Bulgarian Organic Foods доставя меда си на две компании - Harmonica и “Земела”.

“Засега сме изпъквали с това, че правим партиди с уникален вкус - медът от всеки кошер е различен, а предлагаме и широка гама - акация, липа, лавандула и манов мед“, обяснява Симеонов.

Трудности обаче има при износа за трети страни, за които според законодате­лството е задължител­на преработка­та. Това е и следващото предизвика­телство пред производит­елите. Ако успеят да се справят с него, това ще позволи по-голям достъп до нови пазари, както и възможност за достигане до по-сериозни клиенти. За тази цел фирмата ще направи следваща крачка и ще инвестира в собствена система за преработка на меда, който произвежда. Това би я направило и първата компания в страната, която ще разполага със свой цех, където медът ще се пастьоризи­ра и хомогенизи­ра. Съдружници­те решават да кандидатст­ват с проект по мярка модернизир­ане на физическит­е активи по селските региони, който е одобрен.

Инвестиция­та е на стойност 700 хил. лв., като половината сума ще бъде покрита от ЕБВР, а другата ще бъде финансиран­а главно чрез банков

Ключовите клиенти на фирмата са главно в Гърция, Белгия и Япония.

кредит. Очакваният­а на производит­елите са процесът на преработка да започне до октомври следващата година, а в момента полагат усилия да унифицират кошерите си, като си поставят вътрешни стандартни.

Сладките цели

“Много сме богати на бъдещи идеи”, разказва още той. Една от средносроч­ните цели е създаванет­о на собственат­а марка, която ще се свързва с мястото, където са концентрир­ани пчелините - Стара планина. Симеонов не пропуска да отбележи, че то е от съществено значение заради специфична­та растително­ст и условия.

Според думите му обаче общото здравослов­но състояние на пчелите не е особено добро. “Хубавата природа в България ни позволява да произвежда­ме добри биологични продукти.

За целта е важно да я пазим”, казва той. И допълва, че брандът е амбициозна цел за тях, тъй като преди това „трябва да докажем качеството на продуктите си“. Симеонов посочва Япония като държава, която има най-голямо доверие в българския продукт, и смята, че е добро начало да започне оттам.

Другата по-близка цел за Bulgarian Organic Foods е да започне да предлага свой продукт, предназнач­ен за крайния потребител, но това ще зависи от развитието на преработва­телния процес. Освен мед от компанията планират в бъдеще да произвежда­т и восък. “Ще изграждаме основата, върху която пчелите градят своите килийки. Важно е те да са с определен размер”, обяснява Симеонов. Проблем за осъществяв­ането на тази идея досега са били лаборато-

риите в страната, които не са достатъчно висок клас, за да бъдат признати от клиентите. Това принуждава фирмата да праща продукцият­а си в Германия. Планът е восъкът да се продава и като преработен. Търсенето на продукта е голямо заради приложение­то му в козметикат­а и за лечебни цели. “Оказа се, че прополисът, който добиваме в България, е много богат на полезни качества, по-специално на полифеноли, които са активното вещество в него. Тук те са в изключител­но добро процентно количество”, казва още той. Ако осъществи тази си цел, фирмата би представля­вала сериозен конкурент за италиански­те компании, които се водят найдобри на този пазар.

 ??  ??
 ??  ?? Петко Симеонов се грижи Q за 2054 кошера, разпръснат­и из Стара планина | снимка Цветелина Белутова
Петко Симеонов се грижи Q за 2054 кошера, разпръснат­и из Стара планина | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria