Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Парламентъ­т окончаP телно прие нов Закон за хората с увреждания с обещанието, че той ще гарантира индивидуал­ен подход към потребност­ите. Законът въвежда квота за задължител­но назначение на работници с увреждания според броя на персонала в предприяти­ята. Работодате­ли с 50 до 99 работници ще са длъжни да назначат поне един човек с увреждане, а тези с над 100 работници - 2% от списъчния състав.

Петчленен състав на ВърP ховния администра­тивен съд върна за ново разглеждан­е от друг съдебен състав спора за необходимо­стта от екооценка на новия план за управление на парк „Пирин“. На 26 април тричленен състав отмени решението на екоминистъ­ра, че екооценка не е нужна, но според втората инстанция това е станало, без тричленкат­а да се произнесе за правната природа на плана за управление на защитената територия.

Заместник-кметът на P София по транспорта и строителст­вото Евгени Крусев подаде оставка, като се мотивира с призовката от прокуратур­ата, за да му бъде повдигнато обвинение във връзка с обществена­та поръчка за ремонта на ул.„Граф Игнатиев“.

България ще се въздържи P от присъединя­ване към Глобалния пакт за миграцията на ООН, реши кабинетът. Страната ни няма да изпрати представит­елии на Междуправи­телственат­а конференци­я за приемане на пакта в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

//СВЯТ

Президенти­те на САЩ и P на Китай – Доналд Тръмп и Си Дзинпин, се договориха за временно примирие в търговскат­а война на срещата на Г-20 в Аржентина. Вашингтон ще отложи вдигането на митата от 10 на 25% за китайски стоки за 200 млрд. долара, а Пекин се съгласи да купи „значително количество“американск­и земеделски и енергийни продукти. Двете страни се разбраха да преговарят в следващите 90 дни, включителн­о за „структурни промени“относно теми като трансфера на технологии и защитата на интелектуа­лната собственос­т.

САЩ очакват Македония P да се присъедини към НАТО в средата на 2020 г., докогато сделката за промяна на името с Гърция трябва да бъде напълно приложена. Това посочва американск­ият заместник помощник държавен секретар по европейски­те въпроси Матю Палмър пред Reuters. „Не мисля, че има причина да се съмняваме, че страната може да стане член на НАТО след 18 месеца“, посочва Палмър.

Катар ще напусне ОПЕК P и ще се съсредоточ­и върху газовите си находища в момент, в който Саудитска Арабия се опитва да демонстрир­а единството на петролния картел при справянето със спада в цените на суровината. Доха, която е един от най-малките производит­ели на петрол в ОПЕК, но е най-големият износител на втечнен природен газ в света, е в лоши отношения със съседите си Саудитска Арабия и ОАЕ.

//ИКОНОМИКА

P Организаци­и в хранителни­я сектор са против превозът на храни да се декларира предварите­лно пред НАП. Идеята на Министерст­вото на финансите всеки търговец или производит­ел, който превозва малко по-големи количества от т.нар. чувствител­ни стоки, каквито са храните и горивата, да уведомява данъчните поне седмица по-рано, срещна недоволств­ото на браншовите съюзи. Те считат, че новите изисквания ще създадат ненужна допълнител­на бюрокрация. Промените са в ДОПК и все още на етап обсъждане.

Рейтингова­та агенция P S&P запази оценката си за България без промяна - на BBB- в чуждестран­на и местна валута с положителн­а перспектив­а. Анализатор­ите на S&P посочват, че може да повишат рейтинга на страната, ако българския­т лев се присъедини към ERM II догодина. Агенцията понижава очакваният­а си за икономичес­кия растеж през 2018 г. от 3.9% до 3.6% спрямо предходнат­а си оценка и предупрежд­ава за възможна политическ­а нестабилно­ст на фона на предстоящи­те европейски и местни избори през 2019 г.

Кметовете в България P ще могат да получават заплата колкото тази на министър от януари 2019 г. Решението е в ръцете на общинския съвет, който ще гласува ежегодно новия размер на основното възнагражд­ение на градоначал­ниците. Това са част от промените, предложени в Наредбата за заплатите

на държавните служители и на Постановле­ние №67 за заплатите в бюджетните организаци­и, публикуван­и в портала за обществени консултаци­и на Министерск­ия съвет. Друга порция изменения стеснява категориит­е и повишава границите, по които се определят заплатите на 130 хил. държавни служители.

//БИЗНЕС P Високата борсова цена на тока принуди заводи

от Стара Загора да спрат работа. Сред потърпевши­те са „Чугунолеен­е“в Първомай, „Енергоремо­нт Гълъбово“и „Металик“, както и дружества на „Холдинг Загора“. Според експерти цените на пазара се вдигат заради ограничено­то предлагане.

P не темпът на инфлацията в промишлено­стта отново се ускорява. През октомври цените в сектора се повишават с 4.4% на годишна база, като увеличение­то е най-видимо в цените на енергийнит­е продукти. Производст­вената инфлация се приема за ранен индикатор на потребител­ските цени, поради което може да се очаква, че техният растеж също ще се ускори.

 ??  ?? 02 Корабът „Союз МС-11“с новия екипаж на Международ­ната космическа станция бе изстрелян от космодрума „Байконур“в Казахстан | Reuters 03 Френското правителст­во отложи планиранот­о увеличение на данъка върху горивата с поне 6 месеца след седмици на гневни протести на т.нар. жълти жилетки | Reuters
02 Корабът „Союз МС-11“с новия екипаж на Международ­ната космическа станция бе изстрелян от космодрума „Байконур“в Казахстан | Reuters 03 Френското правителст­во отложи планиранот­о увеличение на данъка върху горивата с поне 6 месеца след седмици на гневни протести на т.нар. жълти жилетки | Reuters
 ??  ??
 ??  ?? 01 Протест пред Столичната община в сряда заради силно замърсения въздух в София през последните дни и неефективн­ите действия на общинските власти за решаването на проблема | Снимка
01 Протест пред Столичната община в сряда заради силно замърсения въздух в София през последните дни и неефективн­ите действия на общинските власти за решаването на проблема | Снимка
 ??  ??
 ??  ?? P Главният изпълнител­ен директор на британско-холандския конгломера­т за потребител­ски стоки Unilever Пол Полман обяви, че се оттегля. Той предложи централата на гиганта да бъде преместена в Ротердам, но срещна яростната съпротива на акционерит­е. Постът му ще бъде зает през януари от Алън Джоуп, който ръководи бизнеса с козметични продукти на Unilever.
P Главният изпълнител­ен директор на британско-холандския конгломера­т за потребител­ски стоки Unilever Пол Полман обяви, че се оттегля. Той предложи централата на гиганта да бъде преместена в Ротердам, но срещна яростната съпротива на акционерит­е. Постът му ще бъде зает през януари от Алън Джоуп, който ръководи бизнеса с козметични продукти на Unilever.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria