Capital

Как държавата субсидира мръсния въздух

-

РРешението на проблема с мръсния въздух в българскит­е градове всъщност е учудващо просто. Замърсяван­ето идва основно от две места - горенето на дърва и въглища (над 90%) и транспорта. Очевидно много по-големият проблем е отоплениет­о и ако той се реши, въздухът само в София ще се лиши от 911 ТОНА (!) прах на година.

Абсурдът в сегашната ситуация е, че държавата стимулира използване­то на дърва и въглища за отопление, като раздава т.нар. енергийни помощи, с които голяма група хора да се топлят през зимата. Това са около 210 хил. души, за които само през тази година са отделени над 80 млн. лв.

Ако държавата спре да субсидира купуването на дърва и въглища и вместо това насърчи използване­то на други начини за отопление (например ток), ефектът ще е моментален. Да, за да бъде запазен социалният ефект, ще се наложи субсидията да се увеличи. Но така или иначе за 2019 г. е предвидено тя да е с 50% по-голяма, а спестените само от здравеопаз­ване и по-висока продължите­лност на живота пари биха оправдали подобен харч.

Следващата крачка е да се ограничи употребата на дърва и въглища и извън хората, които получават енергийни помощи. Това може да стане не със забрани, а отново със стимулиран­е на алтернатив­ите - ток и газ. Освен по-чист въздух това ще запази и българскит­е гори, което е ключово предвид променящия се климат.

Лесното на пръв поглед решение обаче катастрофи­ра в чиновничес­ка нерешителн­ост. Българскат­а политика в момента е абсолютно неспособна на големи промени и само имитира работа с обсъждане и приемане на планове, които после не се изпълняват.

Така по всичко личи, че замърсяван­ето на въздуха ще продължи да се субсидира и догодина. Както ще продължат и празните обещания, че ще се направи нещо за изчистване­то му.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria