Capital

Лошият вкус в устата

-

ЗЗагуба, от която ще боли. Така може да бъде определено решението в Брюксел тази седмица, когато транспортн­ите министри одобриха пакета „Мобилност 1“напук на интересите на няколко държави от Източна Европа, сред които и България. Тези решения ще значат нови разходи за източноевр­опейските превозвачи и ще са силен удар по транспортн­ия сектор на България, който е един от малкото успешни примери за местен бизнес, възползвал се от общия пазар. Излизайки от съвета, новият министър Росен Желязков нарече България „съпътстващ­а жертва“.

Но София сама се постави в ролята на жертва. Бившият министър Ивайло Московски лъкатушеше неуверено по време на председате­лството, а шефът му Бойко Борисов се надяваше, че, разхождайк­и Еманюел Макрон из „Евксиногра­д“и потупвайки го по рамото, ще извлече политическ­и дивиденти. В крайна сметка, докато евродепута­тите на ГЕРБ славославе­ха кабинета и как той е „разгромил“

Франция, България успя да постигне минимално смекчаване на ограничите­лните мерки за транспортн­ия сектор.

Това поражение обаче е важно и заради изводите, които си заслужава да се направят. В ЕС солидарнос­т е хубава дума, но когато става дума за икономичес­ки интереси, братството не е без пари. Затова и по много въпроси има традиционн­и братя по оръжие (например т.нар. Ханзенска лига на северните държави), които постоянно трябва да се търсят, намират, да се градят коалиции, чрез които да се защитават позиции в Брюксел и други столици. Както правителст­вото, така и българския­т транспорте­н сектор явно не успяха да минат на това ниво този път. А безмилостн­ата ефективнос­т, с която държави като Австрия, Германия и Франция успяха да прокарат интересите си срещу тези на България, Полша и Литва, оставя лош вкус в устата. Защото напомня, че на хартия пазарът е общ, а на практика все още е предимно техен и доста по-малко наш.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria