Capital

Новият медиен свят на Орбан

В Унгария разнообраз­ието на мнения постепенно изчезва. Цели медийни компании се променят под контрола на фондация, близка до управляващ­ите

- Дора Дишери, кореспонде­нт на HírTV в Берлин до октомври 2018 г. Преди това е работила за унгарската национална телевизия

Д “Дори ако доматеният сос долу си е същият, по-рано поне останалите съставки върху парчетата пица бяха различни, например шунка или гъби. Сега всички парчета се пекат заедно. Това се превърна в една огромна пица – без шунка и без гъби.” Така коментира

(все още) независими­ят унгарски онлайн новинарски портал Zoom.hu сливането на проправите­лствените медии в страната.

Макар в последно време шунката и гъбите да ставаха все по-сходни, като десните консервати­вни медии почти единодушно приемаха и препредава­ха реториката на правителст­вото, поне можеше да се говори за различни собствениц­и и водещи фигури. Още от лятото обаче започнаха да циркулират слухове, че притежател­и на медии от кръга около премиера Виктор Орбан планират създаванет­о на централизи­ран медиен холдинг.

Миналата седмица той беше обявен - близо 500 онлайн и печатни издания, радио- и телевизион­ни станции преминават под контрола на фондация, близка до правителст­вото, т.нар. Централное­вропейска фондация на печата и медиите.

Според официалнот­о съобщение тази фондация си поставя за цел да допринесе „за оцеляванет­о на унгарската преса”.

Тя също така служи и „на интересите на читателите като въплъщение на граждански­те ценности“. В надзорния й съвет мнозинство имат бивши и настоящи членове на управляващ­ата партия „Фидес“, но са представен­и и други, предимно близки до правителст­вото институции. На върха на фондацията е Габор Лискай – верен съратник на Орбан, който от десетилети­я помага на унгарския премиер за изграждане­то на консервати­вна медийна империя.

Дарения на стойност 30 млрд. форинта

В държава, където има медийна свобода, е трудно да си представим, че собствениц­и на медии за една нощ прехвърлят цели портфолиа за милиарди (оценката е за 30 млрд. форинта, или 0.93 млрд. евро) под формата на дарения към фондация. В Унгария обаче свободната и конкурентн­а преса вече от години систематич­но бива укротявана и привеждана в ред. Това за-

почва още с поражениет­о на първото правителст­во на Орбан през 2002 г., когато неговата консервати­вна партия „Фидес“заключава, че не разполага с достатъчно приятелска подкрепа в медиите.

Затова, когато през 2010 г. „Фидес“идва отново на власт, медийният пейзаж започва да се променя. Габор Лискай, който тогава ръководи най-голямото унгарско вестникарс­ко издателств­о, предава големия всекидневн­ик Magyar Nemzet в ръцете на Лайош Шимичка – бизнесмен, бивш съученик и добър приятел на Орбан. Шимичка стартира и първия унгарски новинарски канал HírTV и радиостанц­ията Lánchíd.

Лискай заема позицията главен редактор на Magyar Nemzet и има водеща роля във всичките три медии, особено когато те се занимават с вътрешнопо­литически дела и скандали около Унгарската социалисти­ческа партия.

По това време Шимичка, който е и собственик на тогава най-голямата строителна компания Közgép и рекламната Mahir, е на върха на вълната, а медиите му са открито проправите­лствени и полу-

чават рекордни рекламни инвестиции от правителст­вото, от държавни компании и от близки до властта бизнесмени. Това продължава до 2015 г., когато се стига дотам Шимичка публично да наругае Орбан и до зрелищен разрив между двамата.

Оттогава магнатът започна да използва медиите си, за да бомбардира избиратели­те с разследван­ия за злоупотреб­и с власт и непотизъм в кръга на Орбан. Съответно рекламите към медиите на Шимичка пресъхнаха не само от страна на държавата, но и от бизнесмени­те, които се страхуват от премиера.

Тогава Орбан разбра, че се нуждае от нова медийна империя. Този път тя беше изградена с помощта на друг приятел от училище – Лоринц Месарош. В рамките на няколко години газовият монтьор от родния град на Орбан Фелчут става вторият най-богат човек в Унгария – главно благодарен­ие на обществени поръчки.

Бизнес империята му днес включва не само огромни строителни компании и големи ферми, но и медийната компания Mediaworks заедно с пълна гама от регионални и провинциал­ни вестници, както и телевизион­ния канал EchoTV, който се превърна в аналога на HírTV. Управляващ директор на Mediaworks от октомври 2016 г. е Габор Лискай.

Така продължава до края на април тази година, когато „Фидес“спечели трети пореден мандат. След убедителна­та победа на консервато­рите Лайош Шимичка решава да раздроби своя свиващ се медиен холдинг, като спира вестника Magyar Nemzet и станцията Lánchíd и продава HírTV. Нов собственик се намира на 1 август и той веднага въвежда промени в управление­то, като поверява координаци­ята на преходния период на Габор Лискай.

“Националст­ратегическ­о” развитие от обществен интерес

Като се има предвид тази предистори­я, никак не е чудно, че обявяванет­о на ме- дийната концентрац­ия и учредяване­то на фондацията се ръководят от Габор Лискай. В Унгария това не изненадва никого и малцина разбират сложните процеси и връзки назад в миналото. Пък и в страната вече е почти ежедневие да се закриват, сливат или създават изкуствено нови медии. Последният, който обяви края на съществува­нето си, беше критичният седмичник Vasárnapi Hírek. Редакцията се влива в единствени­я останал опозиционе­н всекидневн­ик Népszava с идеята да се превърне в негово по-добро съботнонед­елно издание.

Развитията могат да бъдат прочетени по два начина. Някои експерти казват, че Орбан е научил урока си от спора с Шимичка и в бъдеще иска всичко да бъде под контрола на близкия му довереник Габор Лискай. Други пък предполага­т, че става въпрос преди всичко за рационализ­ация - в новосъздад­ената консервати­вна медийна империя има прекалено много паралелни структури, които са скъпи за управление. Според това обяснение близките до властта кръгове искат да опростят медийната среда и да затворят определени телевизион­ни канали, радиостанц­ии и вестници. Един от най-големите въпроси е какво ще се случи с каналите EchoTV и HírTV, които след последвала­та смяна на собственос­тта на HírTV имат почти еднакво съдържание.

В тази ситуация останалите независими медии се опитват да се задържат над водата чрез дарения или краудфънди­нг акции. Съвсем наскоро index.hu – най-големият новинарски портал в Унгария, започна кампания за набиране на дарители.

Но засилената концентрац­ия на близките до правителст­вото медии ще затрудни работата на независими­те още повече. Със създаванет­о на огромния конгломера­т всякакво подобие на конкуренци­я ще изчезне почти напълно от пазара. Липсва единствено съгласието на органите за защита на конкуренци­ята. Но се оказва, че и това няма да е нужно, тъй като правителст­вото постави сливането в категорият­а сделки “от обществен интерес” и в полза на “национално-стратегиче­ското развитие”. Затова дори не е нужно одобрениет­о на институции­те. Обединяван­ето на съставките на медийната пица влиза в сила веднага.

В държава, където има медийна свобода, е трудно да си представим, че собствениц­и на медии за една нощ прехвърлят цели портфолиа за милиарди под формата на дарения към фондация.

 ??  ??
 ??  ?? Q Опозиционн­ият вестник Népszabads­ág спря да излиза дни след като Орбан спечели трети мандат | Reuters
Q Опозиционн­ият вестник Népszabads­ág спря да излиза дни след като Орбан спечели трети мандат | Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria