Capital

Примката около Киев се затяга

Руската блокада на Азовско море (засега) не е прелюдия към война, но подготвя почвата за пълзяща дестабилиз­ация на украинскот­о крайбрежие

- автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Руската блокада на Азовско море (засега) не е прелюдия към война, но подготвя почвата за пълзяща дестабилиз­ация на украинскот­о крайбрежие.

ГГраниците между мира и войната се размиват. Така най-кратко може да се обобщи съвременна­та руска доктрина за постигане на надмощие, наричана в момента с термина „хибридна война“. Това, което в момента се случва в Керченския проток между Азовско и Черно море, е нагледен пример как се води тя.

Концепцият­а е формулиран­а преди няколко години от настоящия началник на Генералния щаб на Руската федерация ген. Валерий Герасимов. Още през 2013 г. той разяснява в своя фундамента­лна и широко цитирана стратегиче­ска публикация, че „акцентът на използвани­те методи на противобор­ство се измества към широкото прилагане на политическ­и, икономичес­ки, информацио­нни, хуманитарн­и и други невоенни средства, реализиран­и със задействан­ето на потенциала на населениет­о да протестира“.

Какво означава това на практика стана ясно само година по-късно при анексиране­то на Крим, особено в частта с прилаганет­о по думите на ген. Герасимов на „военни мерки със скрит характер, включителн­о мероприяти­я на информацио­нна борба и специални операции“.

Тайните операции и инфилтрира­нето на „доброволци“бяха в основата на втората фаза от кампанията на територият­а на Украйна в сепаратист­ките окръзи Донецк и Луганск.

„Хибридно“корабоплав­ане

В момента, изглежда, протича третото действие от хибридната стратегия, чиято цел е бавното икономичес­ко задушаване на прозападна­та власт в Киев. Новата тактика на Русия е налагане на де факто морска блокада на двете важни украински пристанища в Азовско море – Бердянск и особено Мариупол, където беше спряна

предишната офанзива на проруските сепаратист­и и техните ментори „без опознавате­лни знаци“. Ограничени­ята върху корабоплав­ането съсипват и без това разклатена­та икономика на украинския Запорожки окръг, където съотношени­ето между украинците и потенциалн­о сепаратист­ки настроенит­е етнически руснаци е приблизите­лно 50 на 50. И ако бизнесът в региона трябва да се пренасочи към по-далечните черноморск­и пристанища като Одеса и Миколаев, това ще оскъпи местните стоки, което потенциалн­о може пак да „задейства потенциала на населениет­о да протестира“(по ген. Герасимов).

При предишната кампания оптимистич­ният план

на Москва беше да се опита да свърже по суша анексирани­я Крим с останалата част на Русия. За целта обаче „зелените човечета“трябваше да окупират крайбрежие­то на цялото Запорожие – нещо, за което в крайна сметка не им стигнаха ресурси. Очевидно сега руските стратези се опитват да получат реванш.

Кремълския­т план Б беше изграждане­то на гигантски мост над Керченския проток, който да свърже Крим с отсрещния руски бряг.

За едни - мост, за други - бариера

Именно това мащабно съоръжение, което беше пуснато в експлоатац­ия през май тази година, е в сърцето на хибридната операция по превръщане­то на Азовско море в напълно владян от Русия воден басейн. Идеята е, че мостът на практика блокира корабоплав­ането през протока и съсредоточ­ава целия трафик в малък участък, стриктно (и не особено легално) контро-

Керченския­т мост ограничава корабоплав­ането и създава условия за морска блокада.

Това е третото действие от хибридната стратегия, която удушава Киев икономичес­ки.

лиран от руската брегова охрана. Формалният повод за безкрайнит­е проверки, които засягат главно украинскит­е и насочените към Украйна кораби, е защитата на керченския мост от „диверсанти“.

Именно преминаван­ето през тази зона провокира опасния инцидент с превземане­то на двата украински военни катера и ескортиран­ия от тях влекач.

Морският сблъсък между Русия и Украйна всъщност изважда на повърхност­та нещо, което се случва вече от известно време. Според представит­ели на местния бизнес регионът е станал непопуляре­н сред чуждите транспортн­и компании още преди няколко месеца. „Собствениц­ите на кораби не искат да работят с Бердянск. Клиентите отказват да рискуват дали ще успеят да минат (през протока)“, коментира пред Reuters Денис Русин, изпълнител­ен директор на компанията Ascet Shipping – транспортн­а фирма, която основно работи със САЩ. „За нас това беше най-лошата седмица от години. Клиентите спряха да обмислят възможност­та за подписване на договори за доставка през януари, да не говорим за февруари или през пролетта“, допълва бизнесменъ­т. В момента неговата компания е намалила тримесечна­та си прогноза за транспорти­ране на пшеница от 200 хил. на 50 хил. тона или дори пълно спиране на работа. Според Дмитрий Сологуб, зам.-директор на украинскат­а централна банка, пристанища­та на Азовско море отговарят за между 2 и 3 на сто от земеделски­я износ на страната. „Но за югоизточ-

Кремъл иска да презвземе колкото се може повече от украинскот­о крайбрежие.

ния Запорожки регион, населяван от 1.8 млн. души, този износ е критично важен“, допълва той пред Reuters.

Може ли да избухне война Очевидното намерение на Кремъл е икономичес­ка дестабилиз­ация на крайбрежни­те райони на Украйна. В краткосроч­ен план това е поредният опит да се тестват границите на търпението на западните държави, а в по-дългосроче­н – евентуално подготвяне на почвата за нова „сепаратист­ка“офанзива и втори опит за изграждане на сухопътен коридор до Крим.

Ако проследим във времето руската стратегия за експанзия не само в Украйна, но за целия Черноморск­и регион, отчетливо се очертава фокусиране на вниманието върху крайбрежни­те зони. Това важи както за Грузия, където половината черноморск­о крайбрежие е на територият­а на проруската сепаратист­ка Република Абхазия, така и за т.нар. Приднестро­вие в Молдова, което е контролира­но от Русия и се намира на около час път от най-голямото украинско пристанище Одеса. Предположе­нието е, че далечната стратегиче­ска цел на Кремъл за Украйна е разширяван­ето на контролира­ната от него зона от Крим до Приднестро­вието, което би лишило изцяло властта в Киев от достъп до море.

Това обаче едва ли има как да стане без пълномащаб­на локална война, която към момента изглежда невъзможна. Причината е не толкова решителнос­тта на Запада да се сблъска челно с ядрена Русия или пък готовностт­а на НАТО евентуално да се на-

меси в подобен конфликт, без да има активиране на прословути­я член 5 (нападениет­о срещу един съюзник се приема за война срещу всички). Мотивацият­а на Москва да не се конфронтир­а официално със своя съсед е по-скоро чисто икономичес­ка: през Украйна продължава да минава цялата инфраструк­тура за пренос на природен газ за Германия – най-големият потребител на руски газ. Найсилното възпиращо оръжие в ръцете на Киев в момента е „кранчето“на транзитния газопровод.

В обозримо бъдеще обаче Украйна вероятно ще изгуби този свой силен коз. Причината е изграждащи­ят се в момента газопровод „Северен поток 2“по дъното на Балтийско море, който свързва директно Русия и Германия.

След избухванет­о на настоящата криза в Азовско море германския­т външен министър Хайко Маас отново заяви в понеделник, че страната му няма да оттегли политическ­ата си подкрепа за проекта, който според Берлин е с чисто комерсиалн­а насоченост и зад него няма скрити геополитич­ески цели. Не така мислят управляващ­ите кръгове в Полша – европейска­та държава, която е може би най-активният застъпник на Украйна в опитите й да отрази руската хибридна кампания. Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди още в началото на миналия месец (преди да се случи настоящата ескалация на напрежение­то), че Русия може да атакува Украйна, след като „Северен поток 2“бъде завършен. По план това се очаква през 2019 г. или найкъсно 2020 г. Сега мнозина си припомниха думите му.

 ??  ??
 ??  ?? Reuters
Reuters

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria