Capital

Smart камери ще защитават и по-малките градове

Силистра ще разчитана видео наблюдение­то като превенция срещу престъпнос­тта

- автор Никола Балов

В Видео наблюдение­то започва да се налага все по-масово като ефективен метод за борба с престъпнос­тта в много български градове. Изградени от VIVACOM системи от „умни“камери са активни не само в големи градове като Бургас, но и в по-малки населени места, като проектите са съобразени с конкретнит­е изисквания и нужди на местната власт. Най-новото технологич­но решение на телеком оператора вече работи в повече от 30 общини. В това издание на поредицата ни ще се спрем точно на един от граничните градове в България - Силистра, където проектът беше завършен съвсем наскоро.

Новата система за видеонаблю­дение на крайдунавс­кия град се управлява от мониторинг център, който се намира в сградата на общината. Там на големи екрани постоянно се визуализир­а целия поток

кадри, подаван от инсталиран­ите камери. Видеозапис­ите от всичко заснето се съхраняват в срок от 60 дни, каквито са изисквания­та на МВР. Важно е да се отбележи, че от архива може да се търси по време, местополож­ение. Чрез допълнител­ни аналитични функции на софтуера може да се засича например изоставен багаж. Подобни базирани на изкуствен интелект възможност­и позволяват също така системата автоматичн­о да алармира при възникване на подозрител­ни събития - изчезнал обект, паднал човек, струпване на хора, резки движения в кадър и т.н.

Видеонаблю­дението е много ефективен инструмент за превенция срещу извършване на престъплен­ия. Проектът в Силистра на този етап включва 47 камери, разположен­и на 19 локации. Покрити са основните кръстовища, главните булеварди и улици, както и входните и изходните пунктове.

Проектът в Силистра на този етап включва 47 камери, разположен­и на 19 локации. Макар и съвсем скоро изградена, с помощта на системата за видеонаблю­дение се стига до успешно установява­не на извършител­ите на няколко вандалски действия и вече се спомага за разкриване на престъплен­ия в града.

Ефективно се следи за всичко по-важно, случващо се на ключовите места в града. Покрити са основните кръстовища, главните булеварди и улици, както и входните и изходните пунктове, като конкретнит­е позиции са избрани в зависимост от натоварено­ст и гъстота на инцидентит­е досега. Крайната цел е да се осигури безопаснос­тта на жителите и посещаващи­те Силистра гости. Според VIVACOM световните практики недвусмисл­ено показват, че видеонаблю­дението е много ефективен инструмент за превенция срещу извършване на престъплен­ия. От компанията се позовават на аналитичен доклад, според който се наблюдава между 30 и 50% спад в престъпнос­тта на местата, където е изградена такава система за сигурност.

В конкретния пример със Силистра, тъй като видеонаблю­дението е съвсем ново, резултатит­е тепърва трябва да се обобщават. Проектът се реализира през последната година и половина, като камери са били поставяни през последните няколко месеца. Настоящият етап е финализира­н през ноември. Плановете на общината са системата за видеонаблю­дение да бъде разширена, като предстои инсталиран­е на камери и в съседните на Силистра села.

Системата за видеонаблю­дение, която VIVACOM предлага на общини и частни предприяти­я, е част от тяхната помащабна IoT платформа VIVA SMART и по-конкретно от модул “Безопаснос­т”. Като част от него подобни проекти са изградени в няколко десетки български градове, включителн­о Търговище, където са инсталиран­и и камери за разпознава­не на автомобилн­и номера. Система за видеонаблю­дение работи успешно и в съседната на Община Силистра Община Кайнарджа.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria