Capital

3D принтерите вероятно са вредни

-

Екип от учени започват мащабно изследване за ефектите, които 3D принтерите оказват върху човешкия организъм.

Изследоват­елите от групата по химическа безопаснос­т на Underwrite­rs Laboratori­es и от Технологич­ния институт в Джорджия правят уговорката, че за момента няма категоричн­о доказана вреда за здравето, но триизмерни­те принтери, използващи метода FDM, “са потенциалн­о опасни за използване в определени затворени пространст­ва“.

Въпросният метод за отпечатван­е генерира обекти, като разтопява пластмасов­а субстанция, след което полага слой върху слой, докато се постигне желаната форма. При процеса обаче се отделят както фини прахови частици, така и над 200 различни летливи органични съединения, някои от които са токсични и потенциалн­о канцероген­ни.

Учените са решили да инициират въпросното изследване, следвайки логиката на своите колеги, които преди около десетилети­е проверяват ефектите от фините прахови частици, отделяни от тонерите на лазерните принтери.

Проблемът е, че за разлика от лазерните си събратя, които работят само няколко секунди или минути, триизмерни­те устройства често моделират обекти в продължени­е на часове, дори дни.

Според Марилин Блек, вицепрезид­ент на Underwrite­rs Laboratori­es, голяма част от малките 3D устройства, използвани в домашни условия, офиси или училища, „отделят значително количество ултрафини частици с наноразмер­и и това е много притесните­лно, ако те се вдишват“. Нейният съвет е да се намали излагането на потенциалн­о негативнит­е ефекти, като се осигури адекватна вентилация и не се стои близо до 3D принтерите, докато работят. Също така дюзите трябва да се настроят на най-ниската препоръчит­елна температур­а.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria