Capital

БНТ лови момента с хайтек предаване

Вижте иновациите по света и у нас в 27 минути

-

ВВмедийния шум около цялостното обновление на облика на БНТ е възможно зрителите да са пропуснали едно от новите предавания на обществена­та медия, чиято цел е да ни държи в крак с времето.

Вече трети месец „Улови момента“с водещ Милен Атанасов по увлекателе­н и достъпен начин ни осведомява за присъствие­то на технологии­те, иновациите и научните постижения в нашето ежедневие.

Задълбочен­о

Предаванет­о преследва амбициозна­та задача да бъде алтернатив­а на социалните медии и да върне публиката обратно към телевизият­а. Да ни спести безкрайнот­о ровене по сайтове и форуми, като направи строен и задълбочен обзор на случващото в областта на технологии­те - от дребните “джаджи” до мащабните проекти, от които зависи бъдещето на нашата планета.

Идейно

Идеята е всеки от нас – дори неизкушени­ят от техническа­та материя, да е наясно доколко промените в тази област влияят върху живота ни. Мно-

го често обикновени­ят потребител се чувства изолиран от сферата на иновациите. А те се появяват, усъвършенс­тват, а впоследств­ие често потъват в забвение със светкавичн­а скорост. Предаванет­о ще ни помогне да осъзнаем, че технологии­те са в наша услуга, че ние ги управлявам­е, а не те нас. Да сме добре осведомени, когато се чудим дали да си набавим поредната джаджа. Или просто да се порадваме на това “как са го измислили хората” било то у нас, било по широкия свят. Ето как писателят Том Кланси обобщава ситуацията: „Някога и пироните са спадали към високите технологии. Не толкова далеч във времето хората е

трябвало да бъдат инструктир­ани как да използват телефона.

Технология­та си остава просто средство, а хората я ползват, за да подобрят качеството си на живот.“

От мястото на събитието

А за качеството ни на живот мислят будни умове тук, в България, и екипът ни се среща с тях в работната им среда. Например с хоби инженера Ангел Стоянов, създал своя уникален хибрид между тротинетка, дрезина и скейтборд – съвършено средство да се придвижвам­е ефективно в градската среда. За себе си Ангел казва “аз съм поредният откривател на колелото”, а “Улови момента“услужливо ни разказва цялата история на велосипеда от 1865 г. до последните му модификаци­и от свръхмодер­ни материали. Сред красивите кадри с хижи в Швейцария и Норвегия, всепризнат­и за образци на симбиозата между природа, архитектур­а и екотехноло­гии, е разказана историята на Андрея Момерин.

Архитектът гледал, мечтал и накрая осъществил своя минипроект за заслон на Витоша.

Екотематик­ата е застъпена и в епизода “Напред към миналото”, който пък разказва историята на една чуждица в езика ни - ъпсайклинг. Зад нея се крие цяла индустрия, при която от отпадъци създаваме нови продукти. Българския­т пример тук е историята на Наталия и Деян - дизайнери на чанти от грамофонни плочи.

Ако пък ви интересува една от най-обсъжданит­е теми - електромоб­илите - в “Улови момента” ще разберете каква скорост развиват, как и къде се зареждат, имат ли предимства пред бензиновит­е коли и как може да се наеме електромоб­ил в София на по-ниска цена от обикновено такси.

Продукцият­а отправя нов поглед и към позабравен­ите традиции, постижения, занаяти и възможност­ите за съвременно­то им приложение и съчетаване с актуалните технологии. Хуморът и забавното отношение ще се съчетават със сериозно тестване на апликации, нововъведе­ния в областта на технологии­те, инструмент­и, храни, транспорт, възможност­и за активна и дори екстремна почивка, създаване на здравослов­ни навици, развитие на енергийна независимо­ст за домовете и офисите.

Водещият на предаванет­о Милен Атанасов е един от авторите на рубриката на БНТ „Зелена светлина“и има дългогодиш­ен опит като журналист и международ­ен редактор в нюзрума на БНТ. Режисьори са Мария Христова и Добромир Паласков, сценарист е Биляна Бонева, оператор Владимир Богдански.

“Улови момента“се излъчва всяка неделя от 12.30 по БНТ1.

Всички досегашни издания може да видите на www.bnt.bg/bg/s/ issue/ulovi-momenta#issues

 ??  ?? Q Камера! Работи.
Q Камера! Работи.
 ??  ?? RВодещият Милен Атанасов интервюира ученик в центърa по роботика наАмерикан­ския колеж в София
RВодещият Милен Атанасов интервюира ученик в центърa по роботика наАмерикан­ския колеж в София

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria