Deck made in heaven

Calgary Herald - Calgary Herald New Condos - - Re­cre­ation & In­vest­ment Prop­er­ties -

The ex­te­rior of the sec­ond floor is en­veloped in a sheath of cop­per tiles (leaves) that in a few years will turn a rich green due to ox­i­diza­tion with the air. At this point, the house will lit­er­ally melt from view into the ad­ja­cent for­est, mir­ror­ing its sur­round­ings.

The sec­ond level, where the liv­ing quar­ters are lo­cated, fea­tures a 63-foot­long ter­race or deck, ac­ces­si­ble by the floor-to-ceil­ing slid­ing glass pan­els that run the en­tire length of the front of the house.

It is a deck made in heaven, and as one stands on it ab­sorb­ing the stun­ning panoramic views, one gets a feel­ing of float­ing among the canopy of the sur­round­ing for­est and clouds.

A geo­ther­mal heat­ing sys­tem pro­vides ra­di­ant floor heat­ing and cool­ing and keeps the nearly 3,000-square-foot resi- dence toasty warm dur­ing cold weather and com­fort­able dur­ing sum­mer heat waves.

This sys­tem is based on two 500-foot­deep wells that draw the heat from the earth’s sub-layer that never freezes. It is backed up by a bi-en­ergy propa­ne­elec­tric sys­tem.

There is also a Fin­nish ma­sonry, high com­bus­tion, wood-burn­ing heater made of soap­stone that makes the most ef­fi­cient use of the wood it burns.

The large glass pan­els fronting the deck act as a so­lar heat col­lec­tor, milk­ing warmth from the sun. An elec­tron­i­cally con­trolled awning cov­ers the deck and shades the res­i­dence when sum­mer tem­per­a­tures peak.

“There is an eco­log­i­cal char­ter for the project and another that pro­tects the shore­line of the 11-kilo­me­tre-long Bro- ment while still at­tain­ing all the lux­u­ries of mod­ern liv­ing in a cus­tom-built house.”

The house sits on a 2.4-hectare lake­front lot with moun­tain and lake views and has 3,000 square feet of liv­ing space.

Some of the fea­tures in­clude four bed­rooms, a gourmet kitchen, ter­race, ra­di­ant heat­ing, laun­dry room, li­brary, porce­lain tile floors, high-end ap­pli­ances, cen­tral vac­uum sys­tem, in­ter­com, elec­tronic en­try gate, en­suite bath­room, fire­place, hard­wood floors and walk-in clos­ets.

Mas­sive Dou­glas fir beams were used to lend struc­tural sup­port and rep­re­sent the branches of the tree, lead­ing the eye out­side to the sweep­ing view.

A view of the lake from the deck.

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.