Wil­liamson Wil­liamson Ar­chi­tects

Designlines - - Look Book -

Nes­tled in the up­per plateau of a lush ravine, this home – a new build by Wil­liamson Wil­liamson Ar­chi­tects – bal­ances awe-in­spir­ing space with func­tion­al­ity. Called Bala House af­ter the de­com­mis­sioned rail path it faces, the home posed the chal­lenge of how to pay homage to the site while pro­vid­ing a cozy space for day-to-day liv­ing. The firm knocked it out of the park. Built to mimic the feel­ing of step­ping down to­wards the ravine, the south-fac­ing liv­ing room is sunken for added height and light. Though open in plan, the liv­ing room achieves in­ti­macy and sep­a­ra­tion from other house func­tions with built-in stor­age units. Wrap-around sapele ma­hogany and glass slid­ing doors neatly tuck away to re­veal a can­tilevered cor­ner, mak­ing the forested rear yard a seem­ingly nat­u­ral ex­ten­sion of the home. White oak floors add warmth to the space, as do grad­u­ated steps that pro­vide no short­age of seat­ing for en­ter­tain­ing larger groups. WWINC.CA

Struc­tural en­gi­neer­ing by Black­well; mill­work by BL Wood­work­ing; cus­tom win­dows and sid­ing by Fusil.

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.