Poetic Space, Green Story

方盒空间绿色故事

Vantage Shanghai - - LIVING ROOM / 私享家 -

室内设计并不单纯是为了空间的塑造,更是某种情境抑或诗意的营造。旭辉丰禄纯真中心售楼处就仿佛有着灵魂,它是一颗来自森林的种子,在这里有它的朋友、家人,它们上演着一个个生动有趣的绿色故事。设计师张成吉吉巧妙地将这个故事通过借景、开窗、围合等手法展开,创造出一个独具生命力的方盒空间。

整个旭辉丰禄纯真中心项目占地面积约4.1万平方米,总建筑面积约14.3万平方米,集大型MALL(购物中心)、星级酒店、智能办公和LOFT多种业态于一体,项目融合了旭辉集团15年综合体开发理念,将打造成上海松江区九亭最高端的城市综合体,并彻底改变九亭的现有面貌。

项目规划充分考虑地标昭示性和各业态的功能要求,由六栋高层建筑和三层大型MALL(购物中心)围合而成,寓示着风水宝地,聚气纳财,为业主带来巨大财富。建筑立面采用现代风格,简洁大气,从规划、选材和建造,整个过程均按照“安全、环保、节能”的理念打造;景观体系由中央广场、大入口广场、宅间景观组成,满足集会、居民游览休息,同时又做到动静结合。

而其中的这个售楼处项目的总面积为近600平方米,层高达到6.5米,这个看似难以克服的缺点,却为设计师巧妙利用,化腐朽为神奇。在空间规划中,张成吉吉利用这个空间高度,实现了建筑中的建筑。他以单纯的原木材质组成积木式的体块,犹似方盒一般的空间,经过流线的重组,形成分合有序的趣味格局。金属植物架也以方形为构造,借由绿色植物,形成通透的分界面,让人宛若置身植物园的温室之中。随之,室内的满屋绿意与室外的自然环境相呼相应,完美融合。

Indoor design is not simply about creating an indoor space. Rather, it’s the process of creating the poetry of life. The Sales Centre of Cifi Fenglu Plaza is like a seed buried in the forest. Here it grows and tells the green story of its natural origin and designer Alessio Zhang is the writer of this story. In the story he uses the natural sceneries, windows and enclosures, and eventually gives birth to the poetic space.

The whole Cifi Fenglu Plaza covers an area of 41 thousand square metres, with a total floor area of 143 thousand square metres. The huge complex combines a shopping mall, a luxury hotel, smart offices and a loft. This unique project is a showcase of Cifi Group’s decades of real estate development philosophy, aiming to become the high-end city complex in Jiuting area and to completely transform the town’s skyline.

The project takes functionality into critical consideration. Enclosed by six high-rises and a three-storied mall, the design symbolizes bringing luck and fortune to the owners. The façade is styled in modernistic design, while the structuring and construction strictly follow the rule of eco-friendliness. The landscape system is comprised of a central plaza, an entrance plaza, and inter-building sceneries to fully meet the demand of recreation and social life of the residents.

The Sales Centre of the plaza takes an area of 600 square metres with a distinctive floor height of 6.5 metres. Alessio Zhang was not troubled by the limited parameters though. Instead, he created a unique space featured with wood blocks, as if the boxes filling the space along with separating lines and curves. The metal plant shelves are also shaped in boxes. The green plants immerse the visitors in a sphere of botanical elements. What’s more, the artificial green world echoes with its natural surroundings in a perfectly balanced manner.

In order to highlight the comfort and cosiness of the indoor environment, the designer also customized the furniture and ambient light. Traditional sales centres tend to lack humanitarian elements. However, here we are indulged in the pleasant space

当室内的绿意蔓延,温馨与舒适感油然而生,室内和室外也仿佛不再有界限。在这一方空间里找到天然,找到童真,找到快乐,找到梦幻。Green plants create comfort and livelihood in any indoor space. They also erase the boundaries produced by walls. Here, you can find what you want in life – childhood, joy, or dreams.

created by wood, greeneries, gentle light, and elegant atmosphere, where human elements are embodied through each detail. Next to the entrance of the Sales Centre is the Creative Showplace, which combines commercialism and culture in an astoundingly harmonious way.

The black metal is combined with wood veneers, and thus becoming the exhibition site for books, creative products, and greeneries. All sorts of events are given possibilities to take place here – business negotiations, estate sales, recreation, short-term business work, art exhibitions and more. All the “stories” above grab your attention back to the indoor space and inspire you to begin the journey in search of happiness and dreams.

The entire space presents an open style, where the plants and metal and wood emerge in a co-existing manner. The designer infuses the space with new ideas through meticulous structuring. And eventually, through the miraculous design of architecture, the Sales Centre proved itself to be a “Scenery Box”, and won its designer the prestigious 2016 Red Dot Design Award.

为了凸显室内空间的温馨与舒适感,设计师还专门定制了家具陈设和灯光照明,一改售楼中心的空洞与缺乏个人色彩。天然触感的木材、金属与绿植,搭配柔和温暖的光线,营造出高端大气而又温馨舒适的氛围,现代简约的风格随即被注入人性化的元素。而紧邻入口的创意展示架更是为整个售楼中心增添一缕书香气息,文化与商业完美地融合在了一起。

黑色的金属与天然木饰面相结合,成为图书、创意产品、童趣、绿植的展示空间。各种场景都适合在旭辉丰禄纯真中心里开展,商业洽谈、房产销售、休闲放松、临时办公、艺术展览……所有的故事吸引人们慢慢走近,在空间里找到童真,找到快乐,找到一种梦幻的可能。

整个空间呈现开放的属性,绿植与木材及金属形成共生的关系,设计师通过构造为空间赋予新的内涵。最终,这个通透、开放的方盒子建筑,成了人们眼中的“景观盒子”。它为设计师赢得了2016 Red Dot红点室内设计大奖。

Newspapers in Chinese (Simplified)

Newspapers from China

© PressReader. All rights reserved.