24sata - Cafe 24

Halid je od mene stvorio kralja svadbi

Devedeseti­h je u Hrvatsku doveo svjetske brendove, potom je otišao u ugostitelj­stvo, a danas zovu na sve pirove

- Piše: TATJANA PACEK

Da mi je netko rekao da ću i ja pjevati pred 100.000 ljudi, koliko ih je bilo u Kninu na proslavi Oluje, ne bih vjerovao. Na putu do uspjeha najviše mi je savjetima pomogao Halid Bešlić i na tome ću mu cijeli život biti zahvalan, kaže Ivan Martić Ivica (52).

Pjevač danas slovi za kralja svadbi kojeg traže i u Hrvatskoj i u dijaspori. Pjeva na više od 50 pirova na godinu bez obzira na to što godina ima samo 48 subota. Traže ga i radnim danima, posebice ljeti kad se mladenci žene i drugim danima. Halidov savjet s početka karijere pamti i danas.

- Tražio sam načine i savjete da uspijem. Inače sam odgovoran, ništa ne ostavljam ni za popodne, kamoli za sutra. Halid je shvatio koliko izgaram, silno želim pjevati i pozvao me na nekoliko svojih koncerata. No kad sam se nakon one euforije publike zbog njegovih pjesama popeo na binu, bio je muk jer me nitko nije poznavao. I nakon dva, tri takva prijama publike gotovo sam odustao - iskren je Martić.

Halid mu je rekao da na njegove koncerte kao gost može doći kad god poželi, a Martić mu je odgovorio da se ne osjeća dobro jer nema pjesmu za kojom publika “reže žile”. To ti je početak. Ako se ovim poslom želiš baviti, govorio mu je Halid, moraš se odmah postaviti kao pravi pjevač, imati bend. Nikamo bez benda, bez obzira na to je li to nastup pred 300, 3000 ili 30.000 ljudi. I svaki nastup odraditi jednako profesiona­lno. Doći će jednom i tih 30.000, savjetovao mu je Halid. Vjerovao je da će Martić to napraviti jer je znao koliko velik repertoar ima. I bio je u pravu. Martić je devedeseti­h imao luksuzne dućane s brendirano­m odjećom koju je prvi doveo u Hrvatsku. Nekadašnji klijenti Ivanu su danas kolege. Nina Badrić, Dino Merlin, Tony Cetinski, Massimo, Dino Dvornik... svi su kupovali kod Ivana. - Nisu bili zahtjevni nego su htjeli da im izdvojimo detalje po čemu bi bili posebni. Željeli su modele malih serija, da što manje ljudi to ima, da ne prodamo isti komad nekom od kolega. Najčešći kupci bili su Nina i Tony. Nina je sa mnom išla na revije po Milanu, u shopping, pažljivo je tamo birala odjeću jer je voljela otmjene i decentne komade - prisjeća se Martić pjevača kupaca.

Kad je zbog krize prodao svoje udjele, neko se vrijeme nisu vidjeli. Na njihove je koncerte dolazio kao publika, a poslovno se okrenuo ugostitelj­stvu. Kad je i to propalo, kad su mu se ulaganja pokazala pogrešnima, a švicarski franak divljao, Martić je prodao restoran i ho- tel i krenuo u pjevačke vode. Bivši kupci nisu mu poželjeli dobrodošli­cu u njihove vode. Martić kaže da su ga i Tony i Nina zaboravili, no razumije ih jer na dan komunicira­ju s barem 50 ljudi.

- Tony i ja sreli smo se na ručku s Nenom Ninčevićem. Rekao je da sam mu poznat, pa se onda i sjetio i bilo mu je drago. Nina me isto nije upamtila, mada je često dolazila kod nas. I njoj je bilo drago kad se sjetila naših putovanja pa smo dugo pričali o tim danima - priča Martić. Pjevač kaže da ni sam ne vjeruje da je zasjeo na tron kralja svadbi. Ističe da će cijeli život na savjetima biti zahvalan Halidu. Još mu je teško povjerovat­i da je ravan kolegama koji su mu bili idoli.

- Prema svima njima imam veliko poštovanje jer su u tom poslu odavno prije mene u tom poslu. Željko Bebek, Nenad Ninčević... bili

 ??  ?? Jako voli Tonyja, savršeno svira gitaru i harmoniku,a za Severinu kaže da je velika zvijezda i prijatelji­ca. Zove je hrvatskom Madonnom
Jako voli Tonyja, savršeno svira gitaru i harmoniku,a za Severinu kaže da je velika zvijezda i prijatelji­ca. Zove je hrvatskom Madonnom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia