24sata - Cafe 24

Vračara joj prorekla da će se utopiti

Američkoj glumici Natalie Wood, koju u nedjelju gledajte u ‘Sjaju u travi’ na HRT1, majka je prenijela fobiju od a ni nakon 36 godina ne zna se je li nesretno poginula ili je ubijena

- Piše: MORANA ĆOSIĆ

Natalie Wood, pravim imenom Natalia Nikolaevna Zakharenko, američka je glumica ruskog podrijetla koja je od dječje zvijezde postala hollywoods­ka ikona. Za filmsku nagradu Oscar bila je nominirana tri puta, a tragično je preminula u 43. godini.

- Odrasla sam u skromnoj obitelji. Kroz naš dom nisu kročile filmske zvijezde. Nismo imali sluškinje i kuharicu niti posjedoval­i bazen - izjavila je glumica. S obzirom na rusko podrijetlo, znala je tečno govoriti i engleski i ruski. Prvu kraću ulogu ostvarila je već 1943. kao petogodišn­jakinja u filmu “Happy Land”. Njezina majka Maria Stepanovna oduvijek ju je agresivno podupirala da bude glumica i htjela je od nje stvoriti veliku zvijezdu, dok je njezin otac Nikolai bio pasivni alkoholiča­r koji je činio sve što mu je supruga naredila. Majčine ambicije glumicu su poslije “koštale živaca”, zbog čega se borila s teškim ovisnostim­a o alkoholu i tabletama. Natalie je odrasla uz mlađu sestru Lanu Wood (71), koja je također bila glumica. Zapamćena je i po tome što se 1971. skinula u toples i krasila travanjsku duplericu muškog časopisa Playboy.

- Majka nam je znala reći da u životu na svako pitanje odgovorimo s ‘da’, a tek poslije izvučemo lekciju iz toga - rekla je Wood. S nepunih 17 godina snimila je već 18 filmova, ali za “odrasliju” ulogu se izborila 1955. u slavnoj drami “Buntovnik bez razloga”. Tom ulogom redatelj Nicholas Ray izvukao ju je iz kategorije dječjih zvijezda. Navodno je tijekom snimanja imala aferu s njim i glumcem Dennisom Hoppe- rom, ali ne i sa zvijezdom Jameson Deanom. Za tu je ulogu nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Nakon toga zaredale su se uloge u klasicima poput “Tragača”, “Priči sa zapadne strane” i “Ciganki”.

Za filmove “Sjaj u travi” iz 1961. i “Ljubavi s potpunim strancem” iz 1963. nominirana je za Oscara, i to za glavne uloge. Time je postala prva glumica koja je izborila čak tri nominacije za Oscara za najbolju glumicu do 25. godine. Hollywoods­koj ljepotici mnogi su se udvarali, a ljubovala je i s najvećim zavodnicim­a, kraljem rocka Elvisom Presleyem i glumcem Warrenom Beattyjem. Ipak, na kraju joj je bio fatalan naočit glumac Robert Wagner (87).

- Imala sam samo deset godina kada sam ga kao 18-godišnjaka ugledala u hodnicima 20th Century Foxa. Okrenula sam se majci i rekla: ‘Za njega ću se udati’ - ispričala je Natalie u intervjuu za časopis People. Wagner je zamijetio Wood nakon što ju je vidio u društvu Jamesa Deana na snimanju “Buntovnika bez razloga”. Tada je bio uvjeren da ona nije zainteresi­rana za njega. Poslije je saznao da je glumica dala otkaz svom agentu i angažirala njegova da mu bude bliže. Na njezin 18. rođendan glumac ju je pozvao na spoj. Oboje su ubrzo shvatili da su kao stvo-

reni jedno za drugo. - Sjećam se točnog trenutka kada sam se zaljubio u nju. Bili smo na mom brodu. Pogledala me u oči i bila je osvijetlje­na tek lampom - rekao je 2009. Wagner. Nakon godinu dana veze par se vjenčao, no brak je potrajao tek godinu dana. Razveli su se 1962. i oboje su krenuli dalje. Wood se zatim 1969. udala za britanskog producenta Richarda Gregsona (87), s kojim je dobila kćer Natashu (46). No samo godinu dana poslije brak je propao i završio razvodom. Natalie je saznala da je Richard vara sa svojom tajnicom. Glumičine majka i sestra nagovarale su je da se vrati Gregsonu zbog novorođene kćeri. Ipak, ona se vratila Wagneru, za kojeg se 1972. udala drugi put, a 1974. dobila kćer Courtney. Natalie i Robert imali su buran brak, ali su bili zajedno do njezine smrti kada se utopila dok je glumčeva jahta bila kraj otoka Santa Cataline u Kalifornij­i.

- Kada sam čuo da je mrtva, pao sam na koljena. Osjećao sam se kao zombi, a ostatak dana sam tješio djecu - rekao je Wagner. Na jahti je tada uz par bio i glumac Christophe­r Walken (74), a noć su proveli ispijajući vino i družeći se. Istraga je utvrdila da se radi o nesretnom slučaju, a autopsija pokazala da je njezino tijelo imalo masnice. Navodno je glumica zbog svađe htjela napustiti jahtu, ali se poskliznul­a, pala u vodu i utopila. Inače, Natalie je tijekom cijelog života imala fobiju od duboke vode. Taj strah joj je prenijela majka Maria kojoj je vračara rekla da će se utopiti. U studenom 2011. američka policija je na nagovor njezine sestre ponovno otvorila slučaj, koji je ostao nerazriješ­en sve do danas.

vode,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia