24sata - Cafe 24

‘Ovo je velika gesta za gluhu zajednicu’

U ‘Muzeju čudesa’ isprepleću se priče dječaka i djevojčice s 50 godina razlike, a uvjerljivo­st filma je tim veća jer curicu Rose glumi gluha glumica

-

Obiteljska drama “Muzej čudesa” temelji se na istoimenom proslavlje­nom romanu Briana Selznicka.

U filmu se isprepleću dvije priče, ona 12-godišnje gluhe djevojčice Rose i 11-godišnjeg dječaka Bena. Rose 1927. pobjegne od kuće kada pročita intrigantn­i naslov u novinama. Sanjari o tajanstven­oj glumici i zaluta newyorškim Američkim muzejom prirodne povijesti. Ben tuguje za majkom koja je preminula i žudi za ocem kojeg nikad nije upoznao. Kada pronađe misteriozn­i trag u kući, odluči se na putovanje u New York. Kao i Rose, završi u muzeju, no njihove se priče odvijaju s 50 godina razlike. Djevojčica proživljav­a svoju avanturu 1927., dok dječak to čini 1977. Rose tumači Millicent Simmonds, a Oakes Fegley igra Bena. Julianne Moore je utjelovila tajanstven­u glumicu i odraslu Rose. Redatelj Todd Haynes je dio “Muzeja čudesa” iz 1927. prikazao crno-bijelim nijemim kadrovima te je objasnio što mu je zapravo bio cilj.

- Tema je gluhoća pa se jezik nijemih filmova činio kao predivan način da se ujedini publika koja čuje i ona koja to ne može - istaknuo je. “Muzej čudesa” je dobio uvjerljivo­st jer je Rose utjelovila Simmonds, 14-godišnjaki­nja koja je, kao i njezin lik, gluha, a prije ove uloge glumila je u školi.

- Zaista se mogu poistovjet­iti sa svojim likom te osjećajem samoće i izoliranos­ti. Osjećam to svaki dan okružena ljudima koji čuju - ispričala je. Dodala je kako joj je drago što je Todd imao povjerenja u nju te da je film velika i neopisiva gesta za gluhu zajednicu. Haynesa je oduševila njezina gluma i kaže da nitko ne bi bolje od nje dočarao izostavlje­nost i samoću. (vb)

 ??  ??
 ??  ?? Oskarovka Juliane Moore glumi odraslu Rose i za to se pripremala čitajući knjige o kulturi gluhih
Oskarovka Juliane Moore glumi odraslu Rose i za to se pripremala čitajući knjige o kulturi gluhih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia