24sata - Cafe 24

Popularna ‘Potjera’ proslavila je 600. epizodu emitiranja

Urednik Igor Grković te lovci Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Međeral Sučević i Mladen Vukorepa govore o anegdotama...

-

Popularni HRT-ov kviz “Potjera” u četvrtak, 1. veljače emitirao je 600. epizodu. Urednik Igor Grković ponosan je jer, kaže, “Potjera” je TV sadržaj koji čini razliku.

– Ona je HRT-ov ‘dragulj u kruni’ i zapravo ne poznajem osobu koja ‘Potjeru’ ne prati – ističe urednik kviza, čije je zaštitno lice voditelj Tarik Filipović.

- Dramaturšk­i smo najkvalite­tniji kviz, brzi smo, intenzivni, mora se imati i pokazati znanje i timski rad; lovci su fenomenaln­i i uhodana smo ekipa koja je još svježa, premda smo tek na šestotoj emisiji - rekao je Tarik.

Tajni recept emisije je kvalitetan format s jednako kvalitetni­m suradnicim­a koji proizvodi vrhunski sadržaj uz sjajnog voditelja i lovce koji su postali prave TV zvijezde. Morana Zibar i Dean Kotiga utirali su put lovaca od prve emisije, ali natjecatel­ji ipak najviše strepe od Krešimira Međerala Sučevića, koji s posljednji­m pristiglim lovcem Mladenom Vukorepom čini “veliku četvorku”. Morana Zibar diplomiral­a je hrvatski i engleski jezik, a bavi se prevođenje­m.

- Kako sam freelancer i hiperaktiv­na, bavim se i pisanjem, bloganjem, vinom, gastronomi­jom, turizmom... Uz to imam 5-godišnju kćer, na koju definitivn­o ode najviše moje energije - kaže. Mladen Vukorepa diplomiran­i je inženjer elektroteh­nike koji rukovodi tim u tvrtki koja se bavi energetski­m postrojenj­ima, Krešimir Međeral Sučević radi kao znanstveni suradnik u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslov­lje, a Dean Kotiga organizira razne kvizove, od ekipnih pub kvizova do individual­nih pismenih kvizova, koji su u Hrvatskoj u posljednje vrijeme uzeli maha. Ljubav prema kvizovima svima je probudila legendarna Kviskoteka, a Dean nadodaje kako će biti vječni dužnik Lazi Goluži i Darku Novakoviću, autorima knjige “Kviskoteka – igra kvizova” te da je veliku ulogu u njegovoj ljubavi prema kvizovima imao i omiljeni “Tko želi biti milijunaš”. – Kvizovi znaju izazvati ovisnost sličnu igranju kompjuters­kih igrica, pa nastojim ‘dozirati’ broj kvizova na kojima sudjelujem – kaže Mladen.

Svi lovci ističu kako ne postoji neki poseban način stjecanja znanja, nego da do njega dolaze spontano kroz posao, čitanje i svakodnevn­i život, ali i sudjelovan­jem u kvizovima. Krešimir nam je ipak otkrio tajnu svog zanata.

- Uvijek napominjem kako je moje znanje odraz mojih životnih iskustava i interesa, tako da nema ‘učenja’ u nekom školskom smislu te riječi. Naravno, pomaže i igranje natjecatel­jskih i pub kvizova jer se određeni podaci tamo redovito vrte, a to pomaže i u razvijanju kvizaškog načina mišljenja, što nam često omogućuje da predvidimo što bi se moglo pitati i tako ‘režemo’ pitanja u završnoj ‘Potjeri’. Recimo, ako pitanje počinje s ‘Koja berlinska gradska vrata...?’, sasvim je jasno da će odgovor biti ‘Brandenbur­ška’ jer teško da su ijedna druga dovoljno poznata da bi se našla u pitanju. Ili ako je pitanje ‘Koja hrvatska pjesnikinj­a...?’, s

 ??  ?? Nedavno je vjerni gledatelj ‘Potjere’ imao automobils­ku nesreću jer je žurio kući da ne
propusti kviz, kažu lovci
Nedavno je vjerni gledatelj ‘Potjere’ imao automobils­ku nesreću jer je žurio kući da ne propusti kviz, kažu lovci
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia