24sata - Cafe 24

Kraljica horora u mirovini se vraća u kultnu ‘Noć vještica’

Nesuđena socijalna radnica Jamie Lee Curtis proslavila se horor-franšizom, a 7. veljače gledamo je u akcijskom filmu ‘Istinite laži’ s Arnoldom Schwarzene­ggerom na AMC-ju

-

suradnju sa slavnim redateljem koja joj je 1994. donijela Zlatni globus za najbolju glumicu. Film “Riba zvana Wanda” dosegao je kultni status, a Curtis je konačno napravila odmak od horor-uloga.

U supruga Christophe­ra Guesta, glumca i redatelja, zaljubila se vidjevši ga u časopisu Rolling Stone dok je čekala sastanak u agenciji. “Udat ću se za tog momka”, tada je u šali rekla prijatelji­ci Debri Hill, a nakon nekoliko mjeseci par je zaista stao pred oltar. Jamie je 1996. postala barunica Haden-Guest nakon što je njen muž od svog oca naslijedio plemićki naslov. – Nisam više glumica, to je poglavlje mog života završeno. Ne mogu više zamisliti da se time bavim – izjavila je 2006. te se odlučila više posvetiti obitelji, posebno posvojenoj djeci Annie i Thomasu.

- Roditelju je najveća nagrada vidjeti kako njegova djeca postaju individual­na. Kada su ponosna na sve što rade. To je i meni najve- ća nagrada – govorila je o svojoj ulozi majke. Nakon uspješne filmske karijere Curtis se počela intenzivno razvijati u drugom smjeru.

- Svakog se dana moraš upitati samo dva pitanja: ‘Živim li mudro’ i ‘Voliš li’. Nikad prije nisam sanjala da ću se ostvariti kao književnic­a – komentiral­a je vrtoglavi uspjeh kao spisatelji­ca dječjih knjiga. Iako je prvu knjigu napisala 1993., iza nje je desetak književnih ostvarenja, od kojih je “Today I Feel Silly, and Other Moods That Make My Day” 1998. čak deset tjedana bila bestseler New York Timesa. Ljubav prema pisanju i dalje ostvaruje aktivno pišući blog na stranicama Huffington Posta. Kad je riječ o memoarima, Curtis je vrlo jasna. – Jedva sam završila srednju školu. Nemam što ljudima govoriti kako da žive život ili o nekoj mojoj posebnoj filozofiji. Sigurno neću pisati memoare. Kada pogledam iza sebe, samo mogu reći: ‘Kako sam imala sjajan život!’. Kad si glumac, ljudi te prepoznaju zato što si bio netko drugi. Kod knjiga je ipak drukčije. One su moja čista esencija - govori glumica, koja je osamdeseti­h imala jedno od najboljih tijela. S 36 godina pomutila je pamet svojim dugim nogama u reklami za najlonke, nakon koje si je osigurala noge na gotovo 12 milijuna kuna.

I s 59 godina Jamie izgleda sve bolje, a tome sigurno pridonosi i njezin stav prema starenju.

- Želim biti još starija. Zaista mislim da s godinama dolazi i zavidna razina samopouzda­nja. Sad se osjećam puno bolje nego kad sam imala 20 godina. Jača sam i pametnija i, naravno, nisam više toliko luda kao nekad. Imam vrlo kratku kosu i mislim da je to jedina slatka frizura koju sam ikad imala – ističe. Iako sad glumi samo povremeno, Jamie je potvrdila da će u listopadu ponovno zaigrati svoj kultni lik Laurie Strode u novom nastavku “Noći vještica”, 40 godina nakon prvotnog filma.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia