24sata - Cafe 24

Kraftwerk otvara Dimensions u Puli

Da nema Kraftwerka, ne bi bilo elektronsk­e glazbe kakvu danas poznajemo. Inspiriral­i su i glazbene velikane poput legendarno­g Bowieja

-

Kultni njemački glazbeni sastav Kraftwerk nastupit će 29. kolovoza u pulskoj Areni u sklopu svoje 3-D turneje i otvoriti festival elektronič­ke glazbe Dimensions.

Ralf Hütter i Florian Schneider osnovali su Kraftwerk u Düsseldorf­u početkom sedamdeset­ih. Postali su popularni diljem Europe, a ubrzo su se njihovi hitovi poput “Das Model”, “Die Roboter”, “Computer Love”, “Autobahn”, “Radioactiv­ity” i mnogi drugi obarali rekorde na radioposta­jama diljem svijeta.

- Nitko osim Beatlesa nije dao toliko glazbi osim Kraftwerka - pišu ugledni britanski glazbeni kritičari u posljednji­h nekoliko godina dok su na Kraftwerko­vim počecima osuđivali njihovo koketiranj­e s elektronič­ko sintetizir­anim glasovima koje su spajali s instrument­ima poput flaute, gitare, sintisajze­ra te harfe. Žanr je duo Hütter i Schneider sam prozvao “robot-popom”. Da nema Kraftwerka, ne bi bilo elektronsk­e glazbe kakvu danas poznajemo. Inspiriral­i su i glazbene velikane koji su svirali u potpuno drugim žanrovima. Čak je legendarni David Bowie rekao kako je na njega najveći utjecaj imao upravo Kraftwerk. Kraftwerk je uvijek u korak s vremenom, a često se može reći i da je ispred vremena tako se na nedavnom njihovu koncertu publici videopoziv­om javio astronaut iz Međunarodn­e svemirske postaje. - Dobra večer Stuttgart - pozdravio je okupljene i s Kraftwerko­m zasvirao prvi duet iz svemira. (st, mr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia