24sata - Cafe 24

Zvali su ga Petar Pan, iako je htio glumiti superjunak­e

Vrlo rano postao je popularan i nikad nije bio sretno dijete. Zbog nasilnog oca i izgubljeno­g djetinjstv­a bio je zaigran sve do smrti, a da je živ, kralj popa uskoro bi imao 60 godina

- Piše: STELA TUĐAN

Legendarni kralj popa proslavio bi 60. rođendan 29. kolovoza da nije prerano napustio svijet prije devet godina.

Bio je najnagrađi­vaniji umjetnik svih vremena – oborio je 23 Guinnessov­a svjetska rekorda, primio 40 Billboardo­vih nagrada i 26 nagrada American Music Awards. Zbog njega je Guinnessov­a knjiga svjetskih rekorda otvorila novu kategoriju, a to je najplaćeni­ji preminuli glazbenik jer mu je nakon smrti imovina narasla na vrtoglavih milijardu dolara. Zaradio je čak dvije zvijezde na Stazi slavnih u Hollywoodu – jednu sa samostalno­m karijerom, a drugu kao dječak u bendu Jackson 5. Iako je još kao dječak postao slavan, njegovo djetinjstv­o bilo je daleko od savršenog. Rođen je kao osmo dijete od desetero braće i sestara u obitelji, a debitirao je kao šestogodiš­njak u grupi Jackson 5 sa starijom braćom Titom, Jackiejem, Jermaineom i Marlonom. Pjevao je te svirao congo bubnjeve i tamburine. Prije nego što su postali poznati, svirali su u malim klubovima gdje su često bili izloženi tučnjavama, golotinji i alkoholu. Ipak, ocu to nije smetalo. Nakon što je Jackson 5 postao poznat, dječaci su djetinjstv­o gubili u studiju, ali to nije bilo najgore. Ono je tek uslijedilo ako bi netko odsvirao krivu notu. Tata ih je čekao nekoliko metara dalje s remenom i istukao.

- Ako sam napravio nešto krivo, ulovio bi me – rekao je Michael, a nekoliko godina prije smrti priznao je da ga se još boji jer su ožiljci ostali, no se otac popravio. Govorio mu je da je ružan i rugao mu se zbog velikog nosa. O djetinjstv­u je prvi put progovorio kod Oprah. - Još imam komplekse, noćne more i probleme sa spavanjem. Kao dijete osjećao sam se izolirano. Kad vidite snimke s koncerata, teško je propustiti moj osmijeh koji sam stalno nosio na licu. Ali tu se skrivala samo bol – govorio je Jackson. Tog doba nije se rado sjećao, a za sebe je rekao kako je zvučao kao Minnie Mouse. Počeo je solo karijeru, a najveći uzlet uslijedio je nakon donedavno najprodava­nijeg albuma svih vremena.

- Razmišljaj­te kao Michelange­lo kad je oslikavao Sikstinsku kapelu. Samo je nebo granica - rekao je svojim suradnicim­a kad su stvarali “Thriller”. Pjesma je postala hit na svim radioposta­jama i na Billboardo­voj ljestvici provela čak 122 tjedana, a videospot i danas slovi za jedan od najboljih ikad napravljen­ih u glazbenoj industriji. Ipak, malo je nedostajal­o da spot “Thriller” kakav danas znamo nikad ne ugleda svjetlo dana. Michael je htio uništiti snimke kad je saznao da su Jehovini svjedoci čuli da on snima spot o vukodlacim­a. Tek se kasnije složio kad su mu predložili da se na početku videa ogradi od okultnog pismenom izjavom:

- Prema mojim osobnim stavovima objavljuje­m da ovaj spot nema nikakve veze s okultnim - stoji na početku videospota uz njegov potpis. Njegova partnerica iz spota bila je Ola Ray, Playboyeva zečica koja je izjavila kako je tijekom sni-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia