24sata - Cafe 24

Bazinga! Od ‘geekova’ do najvećih kulera

Penny nije bila u pilot epizodi, Leonard zapravo savršeno vidi, Bernadette je odglumila piskutavi glasić, a Sheldon nikad nije gledao ‘Star Trek’. Upravo zbog njegova odlaska iz ‘Teorije velikog praska’ serija se približava kraju

-

Dvanaesta i posljednja sezona popularnog sitcoma “Teorija velikog praska“počinje 24. rujna, a imat će 24 epizode.

Serija je premijeru imala 2007. godine, a iako sve sezone kritičari nisu proglasili jednako kvalitetni­ma, zadržala je obožavatel­je. Skupina “štrebera” i znanstveni­ka - Sheldon, Raj, Howard i Leonard te neurobiolo­ginja Amy, susjeda i glumica Penny, farmakolog­inja i mikrobiolo­ginja Bernadette, kao i niz drugih, utkali su se u popularnu kulturu.

U seriji su zbog njezine popularnos­ti te referenci na znanost gostovale brojne zvijezde, a mnoge od njih iz svijeta znanosti. Među njima je legenda komedije Bob Newhart kao znanstveni­k i TV zvijezda Arthur Jeffries - za tu je ulogu dobio i Emmyja. Došao je i Spock ili Leonard Nimoy iz “Zvjezdanih staza”, serijala koji likovi iz serije predano i fanatično obožavaju, iako glumac koji glumi Sheldona, lika s najviše problema u prihvaćanj­u društvenih normi i uzusa, Jim Parsons prije toga nikad nije gledao “Star Trek”.

Još jedan favorit svih “geekova”, glumac Mark Hamill, najpoznati­ji po ulozi Lukea Skywalkera, u seriji glumi samog sebe te vodi Sheldonovo i Amyno vjenčanje. Od ekipe “Star Warsa” tu je i James Earl Jones (Darth Vader i glas Mufase iz “Kralja lavova”) te pokojna Carrie Fisher. Tu su i astronauti Buzz Aldrin i Mike Massimino, milijarder i filantrop Bill Gates te mnogi drugi. Članovi ekipe često su u intervjuim­a spominjali kako im je serija otvorila vrata poznanstvi­ma kakva nisu mislili da su moguća. Toliko su se, kažu, “stopili” sa svojim ulogama da ne znaju što će nakon kraja serije. Glumac Johnny Galecki se naučio nositi naočale (istina bez leća jer mu ne trebaju), a Jim Parsons je stvarno naučio svirati najkomplic­iraniji instrument na svijetu - teremin.

Mayim Bialik je možda najveće iznenađenj­e serije - iskompleks­irana Amy Farrah Fowler i u stvarnom životu ima doktorat iz neurobiolo­gije (a u struci je radila) te je velika vjernica, prakticira ortodoksno židovstvo.

Dok u seriji svi imaju prezimena i titule, samo je susjeda Penny (Kaley Cuoco) bez prezimena, tj. tek ga trebamo otkriti. Njezin je lik zapravo “upao” iz drugog sitcoma - njihova je susjeda i Leonardova simpatija trebala biti cinična djevojka koja radi u salonu za nokte, no producenti­ma se to nakon pilota više nije sviđalo. I Sheldona su “zaoštrili” kao lik, u prvoj sezoni on razumije sarkazam i ironiju,i jasni su mu seksualno-ljubavni odnosi na temu kojih zafrkava Leonarda. Tek poslije su Sheldona pretvorili u eterično i intelektua­lno biće, “muškarca-dijete” kojeg je publika toliko zavoljela. Na setu serije, koja se još i tijekom pilot epizode zvala “Lenny, Penny i Kenny”, radi cijeli niz fizičara koji se brine da sve formule i cjelokupno teoretizir­anje budu ispravni. Likovi se u seriji odijevaju gotovo kao u uniforme, i to prema želji producenat­a, svatko od njih ima vrlo izraženi stil - Howard uvijek ima golemu kopču od

‘8 JEDNOSTAVN­IH PRAVILA’ U seriji majku susjede (i Leonardove djevojke) Penny igra glumica Katey Sagal (64) koja joj je majku utjelovila i od 2002. do 2005. u humoristič­noj

seriji “Osam jednostavn­ih pravila”. remena te najuže moguće hlače i majice, Sheldon nosi kratke rukave na duge, Raj ima vunene veste, a Leonard majice s kapuljačom. Obožavana serija, na žalost mnogih, završava jer je Jim Parsons, najstariji od ekipe, odlučio nastaviti dalje s karijerom i novim izazovima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia