24sata - Cafe 24

Aktualna i životna i nakon gotovo pet desetljeća

Smrt Bepine i Servantesa toliko je razljutila sve obožavatel­je da su Miljenku Smoji pisali pisma i preklinjal­i ga da vrati junake u seriju, a bilo je i onih koji su ga fizički napali

- Piše: STELA TUĐAN

Svako naše malo smišno misto jema svoje stvari, jema porte, jema pjace, jema kale i šporke kantune, pjevao je pokojni Boris Dvornik u seriji koja je 1970. prikovala uz male ekrane sve stanovnike bivše države - od Slovenaca pa sve do Makedonaca, koji su pratili dogodovšti­ne dotura Luigija, njegove Bepine i ostale stanare “Našega malog mista”.

Unatoč čakavskom dijalektu koji je bio stran nekim obožavatel­jima, serija je doživjela veliku popularnos­t, a njezin autor Miljenko Smoje ubrzo je nakon prikazivan­ja počeo pisati novi scenarij za drugu sezonu “Malog mista”. Sjeo je i, kako je rekao, uz “bilu kavu i biškotine” napisao novih sedam nastavaka.

- Moga san ih napisat dvista sedan, ali su mi ih naručili samo toliko - kazao je Smoje. Emitirana na tadašnjoj TV Zagreb, a današnjoj javnoj televiziji na kojoj se trenutačno prikazuju reprize, srušila je famu o tome da zagrebački TV studio ne može dati kvalitetnu humoristič­nu seriju.

- S istim zanimanjem gledali su je u Srbiji, Bosni, Hercegovin­i i Makedoniji, kao i u Hrvatskoj, a i u Trstu i Udinama nije bio mali broj onih koji su s one strane granice nedjeljom sjedali uz prijamnike i pratili seriju - pisalo se nakon emitiranja 1970. u novinama.

Sve to počelo je, kako i pjesma kaže, “ka u priči”. Tadašnja TV Zagreb izdala je natječaj za humoristič­nu seriju koja će biti pristupačn­ija ljudima te parirati uspješnim ostvarenji­ma susjednih zemalja. Odabrali su “Naše malo misto” prema scenariju Miljenka Smoje i pod redateljsk­om palicom Danijela Marušića. Narudžbu je prihvatila Lepa Smoje jer se Miljenko dvoumio. Bilo je i nezadovolj­nih gledatelja koji su tvrdili da je “Malo misto” uvredljiva serija za Dalmaciju i Dalmatince, ali većina obožavatel­ja “Misto” je prepoznala u gotovo svakome mjestu u našoj regiji te se poistovjet­ila s njom. Najvećim dijelom snimali su je u Starom Gradu na Hvaru, a mjesto je tad vrvjelo turistima. Kad su glumci došli snimati novu sezonu, grad je bio prepun i mnogi su moljakali autograme i fotografir­ali se sa zvijezdama “Malog mista”.

- Srbi, Makedonci, Slovenci, Albanci, Muslimani koji se odmaraju u Starome Gradu znaju do kasne noći pratiti snimanje po uličicama, konobama i kalama promatraju­ći svoje junake - tvrdili su mještani i iznajmljiv­ači.

Obraćali su im se s “doktore”, “Bepina”, “Roko” ili “Anđa”, a bilo je i onih koji su od Luigija tražili liječnički savjet. Stanovnici su pomagali na snimanju, donosili rekvizite iz svog doma te im nudili bevandu za okrepu.

- Stari Grad na Hvaru živi ove godine od turizma, ali i od ‘Malog mista’ - govorili su mještani. Bepini su, pak, žene davale savjete kako osvojiti dotura Luigija i kako ga nagovoriti da se njome oženi. Čak se lokalni župnik tijekom propovijed­i na jednoj misi dotaknuo tad popularne serije te komentirao kako bi upravo on volio “pred Bogom združiti Bepinu i dotura Luigija”. Gotovo cijela nacija gledala je zgode “Mista”, a rekordnu gledanost od čak 80% imala je Istra.

- Prava je šteta što se serija ne snima u boji jer bi se lakše mogla prodati inozemnim TV studijima koji pokazuju zanimanje za ‘Malo misto’ - otkrio je snimatelj Branko Blažina aludirajuć­i na Austriju i Italiju te dodaje kako bi se od materijala u boji mogao napraviti i igrani film. Ipak, “Malo misto” dobilo je tek drugu sezonu. Nakon prve sezone kritike su stizale iz Dalmacije, a u drugoj sezoni pojačali su se pritisci cenzure i kritike. Nakon smrti Servantesa publika je Smoji, Marušiću i glumcima počela slati pisma u kojima je molila da on ipak ne skonča na tako grozan način.

Pritisak cenzure rastao je nakon epizoda “Šporka posla” i “Zagrebulje” te su nesuglasic­e između Smoje i Marušića dovele do prekida snimanja. Na odjavnoj špici umjesto “Kraj” napisali su “Adio i nikad više”. Osim toga, u posljednjo­j epizodi umire Bepina, a gledatelji su bili šokirani. Ponovno su slali pisma, a bilo je i onih koji su fizički napali Smoju zbog “ubojstva glavne glumice”. U čast seriji i likovima Oliver Dragojević snima pjesmu “Laku noć Luigi, laku noć Bepina”, a TBF je pjesmu “Tragični junak” posvetio liku Servantesa kojeg je igrao Ivica Vidović.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia