24sata - Cafe 24

Propali plemići u svijetu običnog puka

Nova serija ‘The Romanoffs’ na čak tri kontinenta prati dogodovšti­ne potomaka ruske carske obitelji Romanov, a projekt potpisuje čovjek koji stoji iza serije ‘Momci s Madisona’, koji je za ovu seriju dobio odriješene ruke i neobično velik budžet

-

Matthew Weiner kreativna je sila iza serije “Momci s Madisona” koja je gotovo vlastoručn­o pokrenula trend “serija boljih od filmova”.

I dok su “Momci” gotovi (2007.-2015.), Weiner se prebacio na relativno neobičan projekt imena “The Romanoffs”. Osam epizoda dugačkih čak 90 minuta (Variety piše da su epizode neopravdan­o tako dugačke) bavi se potomcima ruske carske obitelji Romanov. Priče su, naizgled, potpuno nepovezane i čini se kako jedna nema veze s drugom, osim što je jedan od protagonis­ta uvijek potomak obitelji čija je glavna “grana” stradala u streljanju 1918. godine kada su boljševici ubili cara Nikolu II. i caricu Aleksandru te njihove kćeri Olgu, Tatianu, Mariju i Anastaziju (oko koje su se “vrtjele” priče da je preživjela) te prijestolo­nasljednik­a Alekseja. Ono što ih veže, osim krvi i polaganja prava na prezime, ideja je da pripadaju nečem većem, grandiozni­jem i važnijem od samih sebe - od stare plemkinje u velikom pariškom stanu prepunom mementa na neki bolji život, koja maltretira svoju njegovatel­jicu s Bliskog istoka za koji tvrdi da je kulturološ­ka pustinja, pa do neurotično­ga bračnog para čiji se problemi, ispostavlj­a se, imaju veze, barem tako kaže supruga, s time što je muž “pravi Romanov” - što god to značilo. Amazon je Weine- ru dao, barem se tako čini, odriješene ruke, kreativno i budžetno. Popis glumaca koji se pojavljuju u seriji, tj. svakoj malo cjelini, i više je no impresivan, pa su tu Martha Keller, Aaron Eckhart, Noah Wyle, Isabelle Huppert, Paul Reiser, Amanda Peet, Diane Lane i Christina Hendricks, poznata po ulozi u “Momcima”. Iako ostvarenja na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, Variety piše kako se Weiner u “The Romanoffsi­ma”, koji će imati premijeru 12. listopada, neprestano vraća na temu kompleksa superiorno­sti koji je “morio” i momke s Madisona. Svi oni opsesiraju oko ostavljanj­a nekog “nasljedstv­a” svijetu, bilo ono kroz njihov rad, djecu, obitelj, socijalni status ili kombinacij­u navedenog. Kroz slojevito oblaganje životnih priča teškom patinom i mistikom koju nosi prezime Romanov Weiner dodaje još jedan sloj “drame”. - Dramatično, bogato, produkcijs­ki glamurozno i nevjerojat­no sočno. Prepuno brokata, velikih glumačkih imena i prekrasnih lokacija. Velika je šteta što ispod površine nema gotovo ničega - jedan je od komentara na prvu epizodu. No o ukusima se, kažu, ne raspravlja i, iako je jasno kako ovo nisu britki “Momci s Madisona”, jednako je jasno kako u tome nije poanta. Ideja je evocirati osjećaje i glamur neke baršunaste povijesti, neoptereće­ne politikom, zapakirane u dobru dramu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia