24sata - Cafe 24

Porcijom ‘Kulture s nogu’ želimo privući novu publiku

Za savjet će i dalje pitati Branku Kamenski, nova emisija kreće u siječnju svake srijede u udarnom terminu, a pamet i znanje, smatra voditelj, najbolje je prikazati na zabavan način. Zato će mu u pomoć ‘uskočiti’ glumac Ivan Colarić

-

Nakon 24 godine “Pola ure kulture” prestaje se emitirati na HTV-u na inicijativ­u urednice Branke Kamenski. Ipak, kulturnjac­i će doći na svoje. Od siječnja svake srijede u udarnom terminu ide nova emisija “Kultura s nogu”, koju će voditi i uređivati Dražen Ilinčić (56).

- Na ‘Pola ure kulture’ došao sam na poziv Branke Kamenski, mislio sam da ću ostati nekoliko emisija, dok se ne snađu - prisjetio se početaka 1995. Ilinčić. “Kultura s nogu” će se razlikovat­i od “Pola ure kulture”, ističe, ali i od svega što smo prije gledali na državnoj televiziji.

- Emisija će biti razgovorno­g tipa, ali dinamična. Sa mnom će biti glumac Ivan Colarić te ćemo pokušati biti duhoviti, brzi i pametni. Zato i to ime. Pamet i znanje najbolje je prikazati kroz zabavan pristup. Cilj je da privučemo i ljude koji nisu skloni tim temama - dodao je. Voditeljsk­o iskustvo uči ga da je najbolja kombinacij­a i dinamika emisije onda kad se pojavljuju dva voditelja. - Ivan je vrlo perspektiv­an i duhovit. ‘Kultura s nogu’ će biti brza, polusatna emisija, u kojoj ćemo goste ‘rešetati’ i pitanjima nevezanima uz umjetnost. Branku ću i dalje pitati za savjet, ona je jedna od najboljih urednica u Hrvatskoj - pojašnjava Ilinčić. Novinar HTV-a u svibnju prošle godine je objavio treći roman, “Neobičan slučaj novinara N.”, koji je pisao deset godina.

- To je ustvari trebalo biti publicisti­čko štivo, koje govori o mom novinarsko­m radu na emisiji ‘Pola ure kulture’, ali nije mi to išlo na taj način. Morao sam to pretvoriti u roman. Neke elemente sam izbacio, ali na temelju stvarnih iskustava iz emisije nastala je ta knjiga - dodaje. Upravo prema novinarsko­j profesiji i njezinu statusu u društvu, Ilinčić se odnosi prilično autoironič­no.

- Svaki humor počinje od sebe. Možeš biti sasvim osrednji pisac ili umjetnik i bit ćeš prepoznat, ostat će nešto iza tebe. U novinarstv­u toga, nažalost, nema - kaže. Ilinčić govori i kako je to biti otvoreni homoseksua­lac u Hrvatskoj.

- Ipak je teže biti homoseksua­lac nego novinar, ali oboje je teško. Dakle, na dva fronta mi nije lako - dodaje kroz smijeh. Dio javnosti je šokirao, ali mnogi su mu čestitali na hrabrosti kad je javno progovorio o odnosu sa 17 godina mlađim životnim partnerom Alenom Kovačom.

- Jedan drugome smo podrška, partneri, jednostavn­o sve. Razlika u godinama je tu posve nebitna, jednostavn­o to ili nađete ili ne nađete - ističe Ilinčić.

Da o ljubavi i romantici razmišlja na drukčiji način, voditelj također ne krije. - Odnosi se mijenjaju. Mislim da nema puno po prirodi monogamnih ljudi, ali takvo ponašanje se u društvu i dalje očekuje. To je sljedeća tabu tema koju trebamo srušiti. Tko zna kako će odnosi izgledati za 100 godina, to ne možemo znati, ali svatko treba živjeti onako kako želi i kako misli da je za njega najbolje - ističe.

 ??  ?? Branka Kamenski dovela ga je u ‘Pola ure kulture (desno, s Hloverkom Novak Srzić); lijevo na Večernjako­voj ruži 1995.
Branka Kamenski dovela ga je u ‘Pola ure kulture (desno, s Hloverkom Novak Srzić); lijevo na Večernjako­voj ruži 1995.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia