24sata - Cafe 24

Remake ‘Leptira’ snimali i u Srbiji

Charlie Hunnam iz ‘Sinova anarhije’ i Rami Malek iz ‘Bohemian Rhapsody’ zamijenili su Stevea McQueena i Dustina Hoffmana, glavne glumce iz istoimenog filma iz 1973.

-

Iako je original iz 1973. skoro propao jer produkcija nije svima isplatila plaće, a Steve McQueen skoro je odustao od uloge, danas spada u filmske klasike. Istoimeni remake, koji je stigao u naša kina, temelji se na klasiku Henrija Charriera poznatog kao Leptir, koji je krivo optužen za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor.

- ‘Papillon’ smo snimali diljem Europe, a značajan je bio Beograd - rekao je redatelj Michael Noer (40). Dok su 1973. glavne uloge imali McQueen i Dustin Hoffman (81), u novoj verziji Leptira glumi zvijezda serije “Sinovi anarhije” Charlie Hunnam (38), a njegova pomagača Rami Malek (37), koji je utjelovio Freddieja Mercuryja u “Bohemian Rhapsody”.

- Henri Charriere, koji je nadimak Leptir dobio po tetovaži, bio je stvaran sitni kriminalac koji je tad imao 25 godina. Kako sam čuo, pomagao je oko filma prije 45 godina - rekao je Charlie. Za pravog Henrija i da je pomogao u stvaranju originala imao je pravo, ali nažalost, Henri je umro svega nekoliko mjeseci prije nego što su dovršili film, bolovao je od raka pluća. Radnja se odvija u Francuskoj Gvajani gdje Henri, pogrešno optužen za ubojstvo, služi doživotnu kaznu u zloglasnom zatvoru na Devils Islandu. Odlučan da pobjegne iz zatvora, udružuje se s ekscentrič­nim krivotvori­teljem Louisom Degom, koji u zamjenu za zaštitu pristaje financirat­i njegov bijeg.

- Kad smo snimali u zatvoru u Crnoj Gori, stalno nas je prekidalo loše vrijeme. Padalo je toliko kiše da je cijeli set pretvorilo u blatnu kupku - našalio se Malek. Za originalni film scena zatvora snimala se na Jamajci, iako nisu snimali u pravom zatvoru nego na setu. (rš)

 ??  ?? Priča se temelji na istinitom događaju, ali pravi osuđenik Henri Charriere nije doživio završetak filma
Priča se temelji na istinitom događaju, ali pravi osuđenik Henri Charriere nije doživio završetak filma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia