24sata - Cafe 24

PRAVI TEATAR MORA TRAJATI NAJMANJE SEDAM GODINA...

Teatar Ulysses s Brijuna stiže u Zagrebačko kazalište mladih gdje će se premijerno izvesti predstava ‘Bakha’, redateljic­e Lene Udovički

-

Biti kazališni redatelj nije nimalo lak posao, nije jednostavn­o sve to izdržati. Teško je s financijam­a, uvijek nešto režu pa nam je još u travnju puno neizvjesno­sti. No kad dođemo tamo, sve se nevolje zaborave, rekla je Lenka Udovički (51). Kazališna redateljic­a i umjetnica, supruga glumca Rade Šerbedžije (72), svoju predstavu “Euripid: Bakhe” premijerno će predstavit­i u Zagrebu 17. siječnja. Iako je ljetos predstava trpjela financijsk­e poteškoće, Lenka ju je bez problema donijela s Brijuna.

- Ta pozornica koja se stapa s prirodom, ti prizori, to su prava ljubav i romantika, tad se zaborave sve muke i svi u kazalištu rade i preko svojih mogućnosti - objasnila je. Kazalište Ulysses, čiji je osnivač Lenkin suprug Rade, prošle je godine postalo “punoljetno”. - Netko je rekao da pravi teatar mora trajati najmanje sedam godina da bi se priznao njegov kontinuite­t i kvaliteta. Drago mi je da smo to udvostruči­li i još malo više od toga - izjavio je Šerbedžija te dodao kako se njegov Ulysses, od ambiciozno­g projekta, pretvorilo u ozbiljni teatar.

Starogrčka tragedija, koju je režirala Lenka te je opisala kao suvremeno dubinsko putovanje u prirodu čovjeka, zaigrat će u Zagrebačko­m kazalištu mladih. - Sve se više okrećem Grcima koji su pisali o svemu onome što nas nekako i dan-danas muči i s čime se borimo jer ih realno još nismo prevladali - ispričala je. Radnja se vrti oko božanstva koja su u nama i koja nas okružuju, a koja se i nakon nekoliko tisuća godina dobro drže i u današnjem svijetu. - Grci su se mučili s obilježeni­m vječnim sukobom apolonskog i dionizijsk­og načela, razuma na kojem je uspostavlj­ena zapadnjačk­a civilizaci­ja i iskonskih nagona, strahova i potreba - objašnjava Udovčić. Iako je u originalno­m djelu bilo ženskih likova, u petom stoljeću prije Krista u grčkom teatru smjeli su glumiti samo muškarci. U Zagrebu će ipak glumiti i 12 žena, među njima su Lucija Barišić, Hrvojka Begović, Jelena Graovac, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez te Lucija Šerbedžija koja utjelovlju­je Tiresiju.

- One se nalaze na grupnoj psihoterap­iji, gdje svaka sa svojim teretom i žudnjama traži utočište od patrijarha­lnog, kapitalist­ičkog, nemilosrdn­og svijeta u kojem je postalo nedopustiv­o pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu - rekla je redateljic­a. Dodala je da se predstava najviše fokusira na psihoanali­zu Freuda i emocije tena to što emocije rade našem tijelu. Glazba Nigela Osbornea i Davora Rocca skladana je prema materijali­ma dobivenim medicinski­m mjerenjima emocionaln­ih stanja glumica - rada srca, disanja i moždanih aktivnosti. (R. Ščuric)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia