24sata - Cafe 24

Za njega se govorilo da je posljednji koji zna glumiti Krležu

Preminuo je veliki kazališni i filmski glumac te pedagoški autoritet Tonko Lonza, kojeg su studenti obožavali. Ljubitelji kazališta njegov su glas mogli prepoznati i u mrklome mraku

- Piše: KLARA GLAVAČ

Veliki glumac Tonko Lonza, prvim imenom Antun, nedavno je preminuo u 89. godini.

Lonza se rodio u Zatonu kraj Dubrovnika 28. rujna 1930. godine, a široj publici je možda najpoznati­ji po ulozi Ignjat-Naci Glembaya u Vrdoljakov­oj ekranizaci­ji Krležina klasika “Gospoda Glembayevi” iz 1988. godine u kojoj je glumio supruga barunice Castelli, koju je utjelovila Ena Begović. Lonza uopće kao mladac nije imao glumačkih ambicija. Amaterski se bavio radijem, a onda je upisao strojarstv­o u Zagrebu (govorio je kako želi postati mali Tesla) te se naglo odlučio prebaciti na glumu, odnosno Akademiju. Do 1968. je član stalne postave kazališta Gavella, a onda prelazi u HNK. Njegova je prva filmska uloga iz 1960. “Signali nad gradom” Žike Mitrovića. U karijeri je snimio 28 filmova, među kojima su klasici kao što su “Pad Italije” (1981.) Lordana Zafranović­a, “Novinar” (1979.) Fadila Hadžića, “Kontesa Dora” (1993.) Zvonimira Berkovića i “Kenjac” (2009.) Antonija Nuića. Radio je kao profesor na zagrebačko­j Akademiji dramskih umjetnosti. Dobitnik je Nagrade hrvatskoga glumišta za životno djelo, koju je dobio 2000. godine.

- Tonko Lonza bio je veliki glumac i jako, jako dobar profesor. Posljednji sam ga put vidjela na jednoj premijeri. Bio je jako mršav, no nije želio razgovarat­i o bolesti nego samo o kazalištu - prisjetila se Slavica Knežević o glumcu i rekla kako joj se “u početku činio kao prestrog, a tek sam poslije vidjela koliko su mi značila njegova predavanja”. Kaže kako je u posljednje vrijeme mnogo o njemu razmišljal­a jer je profesora morila teška bolest.

- Živio je kazalište. Bio je legenda. Takva veličina u svijetu bi već imala svoju ulicu - kaže njezin kolega Željko Vukmirica.

Bio je “stara škola” i bez dlake na jeziku pa je tako jednom rekao kako “živimo u vremenu kad je riječ i njezina mnogodimen­zionalnost obezvrijeđ­ena i gotovo sasvim zaboravlje­na. Pa, dragi glumci, pogotovo vi mlađi, ‘ki kak more, ki kak zna’... S rezultatim­a koji su često jadni, bez stila i nespojivi s dobrim ukusom.” Najdraža mu je glumica, uvijek je govorio, njegova životna suputnica i velika ljubav, glumica Neva Rošić. - Uspjeli smo održali brak jer smo se uvijek dobro razumjeli, bili smo možda i tolerantni a da to nismo ni znali i tko zna što smo koji put jedno o drugome mislili, ali eto, održalo se 51 godinu. Nije malo - rekao je 2009. u intervjuu za Globus. Priznao je u svojim intervju- ima za Večernji list kako ne preferira odlaziti u kino, a kako je i u karijernom smislu uvijek više volio kazalište od filma.

- Ne podnosim ove montažne ekshibicij­e američkih filmova, a još manje podnosim kina koja imaju toliko prejak ton da to zdravlju škodi. Filmovi koje sam volio više se jednostavn­o ne snimaju ili ih naši distribute­ri zaobilaze. Mene film nikad nije previše privlačio jer sam sasvim dosta zadovoljst­va i radosti nalazio u radu u teatru. Jedan sam od rijetkih glumaca koji preferira stih pred prozom i izgleda da ga znam govoriti kao da je proza - objasnio je jednom. Najdraži mu je film, rekao je svojedobno, bio “Amarcord”. Strog je bio ne samo kao profesor nego i prema kolegama koji su prihvatili uloge u sapunicama.

- To je vrlo ozbiljan doprinos daljnjem rastakanju teatra. Površnost rada u sapunicama pogubna je, pogotovo za mlade glumce. (Nešto je starijih kolega i u takvim okolnostim­a sačuvalo nivo i umjetnički obraz). A s druge, pak strane, ne znam od čega to branim kazalište kad ono rastače samo sebe i kad je (ne samo) po mojemu sudu na niskom nivou. Pogledajte repertoare, predstave, ‘umjetničke domete’ pa ćete razumjeti i sapuničare...

I možda su sapunice prava pjena da se ispire teatarska hala (prljavštin­a) do trenutka kad se bude duhovno obnavljala sadašnjost teatra - rekao je za Večernji. Poznavatel­ji teatra kažu da se glas Tonka Lonze mogao prepoznati uvijek, i u mrklome mraku. Da je bio jak, dikcija savršena i taman dovoljno melodiozan. On je to, pomalo lokalpatri­otski, pripisivao Dubrovniku. - Kolegama glumcima puno je značilo kad bi profesora Lonzu i njegovu suprugu vidjeli na premijeri, a pogotovo ako bi Tonko s nje odlazio zadovoljan. Tako bi znali da su uspjeli - rekla je o Lonzi Slavica Knežević.

Otišao je, teško se s time suočiti, kazališni, filmski i pedagoški velikan koji neće biti zaboravlje­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia