24sata - Cafe 24

“Uspjeh”

-

ne funkcionir­aju baš najbolje. - Uspjehpj jej sranje.j Zaboravite mo- ral, ja sam bio moralan pa pogledajte kako sam završio, prvo morate shvatiti što je to uspjeh za vas - govori Kristijan u plavom odijelu. Taj

je dio neshvatlji­v, pomalo “na prvu loptu”p i pplitak, te se ne može kvalitetom usporediti s ostatkomko­m serije.serije

Šest nastavnast­avaka, tipično HBO-ovskiovski, funkcionir­a zapravo kao film. NisuN svi dijelovi filma jednako dobri,do to je istina, ali cjelina je i više no dobra. Treba jojoš jedanput dodati da je lik BlBlanke nešto što do sada na malimm (a ni velikim) ekranima nije viđeno. Britka, sirova do nneugode, uvjerljiva, antipatičn­antipatičn­a kada treba biti, ranjiva kakada je potrebno, podsjećpod­sjeća malo i na nekoga iz pera Stiega Larssona. “Uspjeh”Uspj se često usporepore­đuje s “Novinama” DalibDalib­ora Matanića, prvoj serijserij­i na nekom slavenskom­skom jeziku koja se našla u ponudi Netflixa. Obje su jake, imaju slične vrline i mane. “Uspjeh” je napravljen na jedan generički način, možda kako bi se lakše prezentira­o stranoj publici, a opet, svi mi “domaći”, posebno Zagrepčani, mogu se identifici­rati sa svakime iz serije - i deložirani­m ocem, i gangsterom, i potkupljen­im državnim službeniko­m, i nesretnom sponzorušo­m. Sve su to likovi iz života koje, na ovaj ili onaj način, susrećemo svaki dan, samo što su u “Uspjehu” utkani u veliku neraskidiv­u paučinu.

Još jedna dobra stvar kod serije (mnogi se neće složiti) jest njezin tempo. Neki kažu da, jednako kao što su neki odnosi klimavi i nategnuti (što jesu), da se serija i pretjerano brzo kreće, no smatram da je to njezina kvaliteta (barem većinu vremena). Nema vremena za predah, nema vremena za pretjerano kontemplir­anje o rupama u zapletu ili scenaristi­čkim manama. Kad nema drame i otkrivanja, onda atmosferu radi već spomenuta kamera i kadrovi (posebice iz ptičje perspektiv­e) Zagreba.

Scena gdje mafijaš Danilo u mraku stoji ispred svoga tirkiznog bazena koji je zaradio dilajući, a ispred njega se prostiru svjetla Zagreba (mogao bi to biti i L.A.) zaista je - svjetska. Tome treba dodati da je riječ o seriji koja nam omogućava i da osjetimo bol kriminalca koji je ostao bez sina - sadista i kriminalca - te da se identifici­ramo s njegovom patnjom i gorčinom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia