24sata - Cafe 24

Pamela je mrzila plivati, a ulogu su odbili Leo DiCaprio i Tom Selleck

Američka hit-serija ‘Baywatch’ prestala se snimati nakon 11 sezona i čak 242 epizode, a gledatelji u Hrvatskoj ponovno je mogu pratiti od 3. lipnja

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

Od emitiranja prve epizode “Spasilačke službe”, neizbježne serije devedeseti­h, na jesen će biti 30 godina. Avanture spasitelja na plažama Los Angelesa predvodio je Mitch Buchannon (David Hasselhoff), a serija se uvukla pod kožu gledatelji­ma više nego ijedna druga prije. Doduše, ne odmah. NBC kuća otkazala ju je nakon samo jedne sezone, što se pokazalo velikom pogreškom. “Baywatch” se poslije emitirao u 148 zemalja svijeta te na svim kontinenti­ma osim Antarktike. Serija je iznimnu popularnos­t stekla trećom sezonom, u kojoj se pojavila seks-ikona Pamela Anderson (51) u ulozi C.J. Parker, u to vrijeme u svojim dvadesetim­a, ali nije Pamela bila jedina koja je u jednodijel­nom crvenom kupaćem kostimu mamila uzdahe. Yasmine Bleeth (50) kao Caroline, Gena Lee Nolin (47) kao Neely, Erika Eleniak (49) kao Shauni, Carmen Electra (47) kao Lani i mnoge druge bile su godinama ljetne junakinje koje spašavaju kupače od utapanja, razbojstav­a, napada morskih pasa i kojekakvih nevolja. Svojedobno najgledani­ju TV seriju u povijesti gledatelji će opet moći pratiti od 3. lipnja na RTL-u. O popularnos­ti serije u Hrvatskoj najbolje su svojedobno govorile plaže pune crvenih plutača te uživljeno izvikivanj­e imena omiljenih junaka iz serije, a HRT je godinama emitirao sezone američke hit-serije, koja se na kraju zaustavila na 11 sezona i 242 epizode. “Baywatch” je uvjerio gledatelje diljem planeta kako sve spasitelji­ce izgledaju kao misice, kao i da sve atraktivne glumice plivaju kao olimpijske pobjednice, ali realnost je bila drukčija. Mnoge zvijezde serije nisu bili osobiti plivači, a Pamela Anderson izjavila je da mrzi vodu. Na kastingu za seriju bile su i Paula Abdul (56) te Sandra Bullock (54) prije nego što su napravile velike karijere, ali nisu dobile uloge.

Tom Selleck (74) trebao je biti Mitch, ali je odbio ponudu jer više nije htio biti “samo” seks-simbol. Također, u epizodnim ulogama serije pojavile su se mnoge danas velike face. Michelle Williams (38) i Mila Kunis (35) bile su u to vrijeme djevojčice, a Bryan Cranston (63) daleko od dana slave koju je stekao serijama “Malcolm u sredini” i “Breaking Bad”.

Sofia Vergara (46) pridružila se u jednoj epizodi preostalim ljepoticam­a, ali ne u ulozi spasitelji­ce, dok je najveću glumačku karijeru napravio Jason Momoa (39), koji se “Baywatchu” priključio kad se serija krenula snimati na njegovim rodnim Havajima. Danas je Momoa najpoznati­ji kao Khal Drogo iz “Igre prijestolj­a”. Dok je stasiti glumac u “Baywatchu” bio tek golobradi mladić na početku karijere, u “Spasilačko­j službi” se kao velika zvijezda 1992. pojavila Pamela Anderson. Njezina veličina bila je problem i kad su grudi u pitanju. Bar je tako smatrao David Hasselhoff (66), koji isprva nije bio za to da im se pridruži kako ne bi zasjenila kolegice, a Pamelinu ulogu prilagođav­ali su dvaput zbog njezinih trudnoća. U seriji je glumilo devet Playboyevi­h djevojaka, a zanimljiva anegdota vezana je uz Island, na kojem se publika žalila nacionalno­j televiziji. Naime, titlovi su često zaklanjali pogled na neke “ključne” dijelove radnje pa su tražili da ih uklone. Negodovali su i u Australiji, ali tamo je problem bio kudikamo ozbiljniji. Lokalno stanovništ­vo nije dalo zeleno svjetlo zbog bojazni da će cijela mašinerija nepovratno uništiti njihov ekosustav. Posljednja epizoda emitirana je 2001., a prije dvije godine u kinima se pojavio i istoimeni kinohit s Dwayneom Johnsonom (47) kao Mitchem te Zacom Efronom (31) kao Mattom Brodyjem, a kritika ga je proglasila jednim od najgorih filmova godine. Doduše, kritika pretjerano nije mazila ni seriju. Naprotiv, do “Supernatur­ala” 2005., nijedna serija se nije toliko dugo emitirala a da nije oosvojila Emmy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia