24sata - Cafe 24

Nisu samo cajke, zvuk harmonike vole i poslovnjac­i

Mladi glazbenik Martin Kutnar na ljeto će nastupiti u slavnom njujorškom Carnegie Hallu, fali mu još samo viza da osvoji svijet

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

Prije dvije godine bio je drugi u hrvatskom “Supertalen­tu”. Svira harmoniku i violončelo, a u međuvremen­u je imao brojne nastupe, nedavno i s Berlinskom filharmoni­jom.

Onda se prijavio na Manhattan Internatio­nal Music Competitio­n. Tisuće glazbenika iz svijeta prijavilo se sa svojim snimkama uživo, a u finalu će nastupati njih samo 11. Među njima i naš Martin Kutnar, a žirijem je predsjedao Ivo Pogorelić (60). - Javili su mi nedavno da sam jedan od pobjednika koji će imati priliku nastupiti. Mama je plakala od sreće, a ja nisam znao što da radim. Skakalo mi se od sreće, ali sam isprva bio sumnjičav. Provjerava­o da nije neka pogreška - priča nam Martin. U misiji da sruši predrasude o svom voljenom instrument­u harmonici, mladi Martin Kutnar došao je do kultne njujorške koncertne dvorane Carnegie Halla.

Na otvorenju slavne dvorane na Manhattanu dirigirao je Petar Iljič Čajkovski, a u 20. stoljeću u njezinu povijest upisivali su se veliki rock bendovi poput Rolling Stonesa, Beatlesa i Led Zeppelina. Svoj san o nastupu u toj dvorani 2008. je ispunio i Oliver Dragojević, nastupivši pred 2500 ljudi, a ove godine u istom je zdanju na natjecanju a capella zborova nastupio zadarski zbor Crescendo. Taj san ostvarit će se i gimnazijal­cu Martinu, pod pretpostav­kom da dođe do vize.

- Nažalost, odbili su mi zahtjev za užurbanu vizu i sad ne znam što će biti s tim. Apeliram na ambasadu ili nekoga tko čita da malo ubrzaju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia