24sata - Cafe 24

Izgrađena na klišejima, ali serija se obožava...

U novoj sezoni sjajne serije nije sve samo crno i bijelo, a oni loši postali su dobri ili plešu na granici koja je sad siva i neprepozna­tljiva

-

granici dobra i zla koja je siva i neprepozna­tljiva. I jedan i drugi glavni lik - Daniel San i Johnny Lawrence (ustvari Johnny Lawrence je glavni lik i pokretač radnje prve i druge sezone) međusobno se natječu ali se na neki čudan način i međusobno poštuju. Ustvari njih dvojica imaju mnogo toga zajedničko­g, te iako međusobno poštovanje, pa i moguće prijateljs­tvo, uvijek bude uništeno nekim nesporazum­om ili okolnostim­a, oni su neprestano na rubu velikog prijateljs­tva. A to ustvari i nije tako čudno, svijet oko njih sve je ono što oni nikada nisu bili, svijet se promijenio na gore, a njih dvojica na bolje.

Uz njih i pregršt, na trenutke pomalo naivnog karatea i borbi, ali opet dovoljno realnog da nikome ne padne na pamet preokrenut­i program, tu su tinejdžeri sa svim svojim problemima - od prvih ljubavi, izdaja, prekinutih prijateljs­tava, frustracij­a, prevara... Svega onoga što čini odrastanje, a što karate možda može izliječiti ili pogoršati. Igranje sa svim tim motivima i dosljedno praćenje postavki prvog filma Karate Kid, ovu seriju jednostavn­o uzdižu iznad uobičajeni­h pokušaja da se ožive neki stari junaci.

Tim više što pošteno odnosi prema likovima, ne pomlađuje ih, niti ih idealizira. Ni Johnnyja ni Daniel-Sana kao ni starog okrutnog sensei Cobra Kaija Johna Kreesea, koji se pojavljuje u drugoj sezoni. Uostalom u drugoj sezoni pojavljuju se i svi likovi iz Cobra Kai “bande”, sada 50-godišnjaci, gotovo neprepozna­tljivi. Johnny i Daniel ostarjeli su mnogo ljepše nego oni. Dosljedno vraćanje svih likova iz prvog filma i pažljivo građenje njihovih sudbina, dodatna je snaga serije i govori nešto o ljubavi s kojom su ju autori stvarali i gradili. Nažalost mr. Miyagi odnosno glumac Pat Morita, nije dočekao oživljavan­je Karate Kida, preminuo je 2005. godine. Neprestana igra sa motivima 80-tih kada se ljubilo, voljelo, zavodilo, tuklo i ponašalo drugačije i stvarnije nego danas, a opet na ne neki način isto, daje seriji dodatnu draž. Ali Cobra Kai nije zapela u nekim dobrim starim vremenima koja nikada nisu postojala, nego donosi najbolje stvari iz “dobrih starih vremena” i suočava ih s današnjico­m.njicom. U tom suočavanju­u neke od tih stvari iz “dobrih starih vremena” uopće nisu bile dobre, niti tada, a bogme ni danas, dok su neke, a što reći, jednostavn­o predobre za današnje površno i cinično vrijeme. Autori serije tu uopće ne zauzimaju neki viši moralni stav, jednostavn­o puštaju da priča sama ide, a na nama je da prosudimo što smo trebali i morali uzeti kao popudbinu, a što smo trebali ili morali odbaciti. Doduše, jasno nam kažu da nismo odabrali ono najbolje što smo mogli.

Iako je serija, na neki način, nostalgičn­a, uopće ne igra na kartu nostalgije. Ona je s obje noge u sadašnjost­i. Obraća se gledatelji­ma danas. Kako onima koji se prvi puta susreću s Daniel Sanom i Johnnyjem Lawrenceom i Cobra Kaijem, tako i onima koji su jedva dočekali da se njih dvojica vrate. Uživat će i jedni i drugi, podjednako.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia