24sata - Cafe 24

‘Balkanski špijun’ oduševio je na Danima satire

Jesi rekao inspektoru da si srčani bolesnik? Pa nisu oni mene zvali na liječnički pregled, citat je iz ove hit-predstave

- Pišu: BORIS RAŠETA, DAVOR LUGARIĆ

Dušan Kovačević je veći prorok od Babe Vange. Svi komadi slavnog srpskog pisca, čiji je “Balkanski špijun” gostovao u Zagrebu, u Kerempuhu, pokazali su se, naime, zaprepašću­juće vidovitima. Počnimo od najslavnij­ih, “Maratonaca koji trče počasni krug”. Kovačević je tu tragikomed­iju pisao kao kritiku jugoslaven­skog socijalizm­a, kojim su vladali patrijarsi revolucije. Činilo se da se ne namjeravaj­u nikad povući. U “Profesiona­lcu” Kovačević portretira Luku Labana, udbaša koji cijeloga života prati Teodora Teju Kraja, pjesnika i opoziciona­ra.

Laban piše sve što Teja Kraj govori, smatra i ukazuje po svojim opozicijsk­im kružocima dok, kako bi rekao drug Tito, “ruje i rovari”. Sličan motiv nalazimo i u “Undergroun­du”. Marko Dren gura gomilu rivala, među njima i brata, u podzemni bunker uvjeravaju­ći ih da vani bukti rat - oni mu rade oružje, vjerujući da je ono namijenjen­o borbi za slobodu, ali ga vani iskvareni Marko prodaje za svoj račun. U taj kontekst idealno se uklapa i “Balkanski špijun”, predstava koja je u utorak izvedena na 43. Danima satire Fadila Hadžića.

U središtu filma i predstave je vrijedan lik Ilije Čvorovića, poštenog malog čovjeka, bivšeg golootočko­g robijaša. Nekoć smo znali zašto su nam ti komadi smiješni, a danas bolje razumijemo pisca jer nas nasmijava do suza. Možemo razumjeti i zašto te komedije u biti nisu smiješne. To su tragikomed­ije u punom smislu riječi. Gostovanje Narodnog kazališta Beograd s ovom predstavom izazvalo ja najviše pozornosti zagrebačke kazališne publike.

 ??  ?? U filmu je glavnu ulogu igrao Danilo
Stojković, a u predstavi Ljubomir
Bandović
U filmu je glavnu ulogu igrao Danilo Stojković, a u predstavi Ljubomir Bandović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia