24sata - Cafe 24

Nestašnog Renea pismom razveselil­a Marija iz Čakovca

Gorden Kaye igrao je francuskog krčmara Renea u kultnoj seriji ‘Alo, Alo’. Optuživali su ga da je homoseksua­lac, a kad je imao nesreću, brzi oporavak poželjela mu je obožavatel­jica iz Hrvatske

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Glupačo, viknuo bi Rene François Artois (Gorden Kaye) kad bi ga žena, Edith Melba Artois (Carmen Silvera), ulovila u zagrljaju jedne od brojnih žena koje su ga opsjedale.

Britanska serija “Allo, Allo”reprizira se na RTL-u. Spomenuti Rene vlasnik je kafića u Nouvionu. Radnja je u doba Drugog svjetskog rata, gradić su okupirali Nijemci, a Rene je primoran raditi za Pokret otpora. Kod njega se skrivaju dva britanska pilota kojima su srušeni avioni i nikako da odu, njemački vojnici stalni su mu gosti, a njemački časnici, koji su opljačkali sve umjetnine u gradu, kod njega skrivaju vrijednu sliku, “Posrnulu Bogorodicu”, odnosno “Posrnulu Bogorodicu s velikim cicama. Premda proćelav i “malo puniji”, iz nekog je razloga Rene privlačan svim ženama, što mu uz sve nevolje s Nijemcima i Pokretom otpora, čini dodatne probleme. Život mu ne olakšava što s njima živi i punica, madame Fanny La Fan. Tu je i čuveni Leclerc, koji se gotovo uvijek prerušio, a baš nikada ta njegova “maska” nije uspjela. No on bi uporno podignuo svoje naočale i rekao “To sam ja, Leclerc”...

U gradu je i Gestapo, najviše zbog potrage za slavnom slikom. Sve su to začini za sjajno ismijavanj­e, ali ne Drugog svjetskog rata nego ratnih filmova i televizijs­kih serija. Počela se emitirati 1982. i potrajala je deset godina,odnosno 85 epizoda. Hrvatski prevoditel­j i pisac Branko Bucalo za magazin Izbor 1990. godine. Glumac se u Londonu oporavljao od bolesti nakon nesreće, a kod njega su bili Edith i Alberto Bertorelli (talijanski pukovnik kojeg je glumio Gavin Richards). On se javio na telefon i ispitivao Bucala kakve su mu namjere, jesu li plemenite... Svi su tada, s druge strane žice prasnuli u smijeh, a Rene je Bucalo rekao da može doći. Dodao je i da ne vjeruje Talijanima s perjem za šeširom (takav Alberto nosi u seriji). Drugi dan upravo mu je on otvorio vrata i ponudio ga s viskijem. Tada je u sobu ušetao i Rene, a nakon pozdrava posegnuo je za pismom koje mu je došlo iz Hrvatske, pisala mu je gospođa Marija iz Čakovca.

- Zar je naša serija toliko popularna u vašoj zemlji? Dobio sam dvadesetak pisama podrške - oduševljen­o je pričao slavni glumac, koji je preminuo prije dvije godine. A Marija mu je poželjela brz oporavak i napisala nekoliko stihova. Vrijedni Rene uzvratio joj je s nekoliko rečenica, ali to je dosad ostala tajna njega i Marije. U to je doba izbila afera s optužbama da je homoseksua­lac.

- Bio sam u bolnici nakon nesreće, novinar me ispitivao, a meni je sve bilo nejasno. Nadam se da vas to ne zanima - rekao je tada Rene i natočio još jedan viski.

 ??  ??
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia